Καθησυχαστικός ο Βασιλακόπουλος: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και την υποπαραλλαγή Kraken

Για τις ιώσεις που “θερίζουν”, την υποπαραλλαγή kraken του κορονοϊού και την έξαρση στην Κίνα μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

“Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορονοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35 χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε

περίπου 45 χιλιάδες, προφανώς δεν λένε την αλήθεια” δήλωσε αρχικά στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”.

“Το στοίχημα διεθνώς – και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος – είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα “γεννηθούν” στην Κίνα και λέω ότι θα “γεννηθούν” εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει” πρόσθεσε.

Η υποπαραλλαγή Kraken και τα εμβόλια

Αναφερόμενος στην υποπαραλλαγή Kraken της Όμικρον η οποία σαρώνει στις ΗΠΑ, εξήγησε ότι αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά στη Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες. “Έκανε ένα μικρό “κύμα” εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική” σημείωσε.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού ο καθηγητής πνευμονολογίας διευκρίνισε ότι “στην αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή”.

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι “το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα