Κορονοϊός: Γιατί η Κίνα εγκαταλείπει τη στρατηγική του “zero Covid” – Η χαλάρωση των μέτρων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαιρέτισε σήμερα τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά της Covid στην Κίνα, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος του Πεκίνου.

“Με χαρά μαθαίνουμε ότι οι κινεζικές αρχές προσαρμόζουν την υφιστάμενη στρατηγική τους και προσπαθούν πράγματι να διαβαθμίσουν τώρα τα μέτρα ελέγχου αυτού του ιού τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή,

τα μέσα διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

“Είναι πράγματι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ακούνε τους πολίτες τους όταν οι άνθρωποι υποφέρουν. Θέλουμε πράγματι να δούμε αυτή την προσαρμογή να συμβαίνει και να επιταχύνεται”, επέμεινε ο Δρ. Ράιαν.

Η οργή των Κινέζων απέναντι στη σκληρή υγειονομική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας ξεχείλισε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μια κινητοποίηση πρωτοφανούς κλίμακας εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές αντέδρασαν γρήγορα αυξάνοντας την αστυνομική παρουσία και ενισχύοντας την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όπως η εγκατάλειψη των μαζικών καθημερινών τεστ που είναι ένας από τους κουραστικός πυλώνες της ζωής στο πλαίσιο της πολιτικής του μηδενικού κρούσματος Covid, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

“Λίγο πολύ ανούσια η πολιτική του μηδενικού κρούσματος”

Σήμερα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ -ο οποίος επέβαλε την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid- υποστήριξε ότι η παραλλαγή Όμικρον του ιού, που είναι λιγότερο θανατηφόρα, επιτρέπει “περισσότερη ευελιξία” στους περιορισμούς.

Ο Δρ. Ράιαν επέμεινε ότι η άνευ προηγουμένου μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον του ιού κατέστησε λίγο πολύ ανούσια την πολιτική του μηδενικού κρούσματος Covid, η οποία ενδεχομένως να είχε μπορέσει να λειτουργήσει σε προηγούμενες παραλλαγές ή ακόμα και στο αρχικό στέλεχος.

“Είναι πράγματι δύσκολο αυτό να σταματήσει και περνάει από τα δάχτυλά σου πολύ, πολύ γρήγορα”, είπε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους. Όταν δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια πυρκαγιά, απομακρύνουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Και ο τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη φωτιά σε αυτή την περίπτωση είναι να εμβολιαστούν”.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τον κίνδυνο που συνεχίζει να συνιστά μια πανδημία που δεν έχει τελειώσει. “Είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να πούμε ότι η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

“Τα κενά στην επιτήρηση, στα τεστ, στην ανιχνευσιμότητα των επαφών και στον εμβολιασμό συνεχίζουν να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μιας νέας και ανησυχητικής παραλλαγής”, προειδοποίησε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα