Κορονοϊός: Η χαλάρωση του Πάσχα άφησε “σημάδια” – Τι θα γίνει με τις μάσκες από 1η Ιουνίου

Οι ειδικοί περίμεναν πως, μετά τις πασχαλινές διακοπές και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, οι επιδημιολογικοί δείκτες θα είχαν επηρεαστεί.

Οι εκτιμήσεις βγήκαν αληθινές και ήδη αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, η οποία αφορά στο διάστημα από τις 28 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εβδομάδα αυτή καταγράφει μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ, και αύξηση του δείκτη θετικότητας και

του δείκτη Rt. Στα θετικά εντούτοις συμπεριλαμβάνεται η συρρίκνωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων συνολικών εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των συνολικών ημερησίων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 124.754, από 128.896 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση κατά -3,2%. Την τελευταία εβδομάδα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 11.863 ημερήσια PCR τεστ και 112.891 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 873.278).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 4 Μαΐου σε 0,89, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (0,77). Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε 5,05% το 7ήμερο 25 Απριλίου – 1 Μαΐου, από 4,41% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 5.871 κρούσματα, από 6.082 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση -3,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 38,0% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 10,6% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.Αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε μείωση -4,4% σε 34,3 (από 35,9 στην προηγούμενη έκθεση), και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών της ΜΕΘ κατέγραψε μείωση -13,5% σε 231 (από 267 στην προηγούμενη έκθεση).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 51% (από 55% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 59% και 55% αντίστοιχα (από 68% και 56% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Συνεχίζεται η συζήτηση για τις μάσκες

Από σήμερα ισχύει η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Ειδικότερα, οι ECDC και EASA, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19.

Στη χώρα μας επί του παρόντος αναμένεται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, εντούτοις όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως γίνονται συζητήσεις για το τι θα γίνει με τη μάσκα, αλλά σημαντικό είναι τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (οι υψηλού κινδύνου, οι μεγαλύτερες ηλικίες ή αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα) όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό να σκεφτούν πολύ σοβαρά να συντηρήσουν και να κρατήσουν τη μάσκα”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα