Κορωνοϊός: Σύσταση για 4η δόση στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα – Τι ισχύει για τους άνω των 30

Διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου (2η αναμνηστική) δόθηκαν στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Παίρνοντας πρώτη τον λόγο, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι στις 03/05/2022 η Επιτροπή Εμβολιασμού είχε διατυπώσει τη σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας

ηλικιωμένων.

Επίσης, τόνισε πως “λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού, αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον, και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη”.

Τέταρτη δόση για τους άνω 70 και άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι η 4η δόση δεν θα είναι υποχρεωτική.

Και πρόσθεσε: “Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα.

Όμως, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα, εφόσον το επιλέξουν, με σύμφωνη ιατρική γνώμη.

“Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού”, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, “είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση”. Επιπλέον, τόνισε ότι οι νοσήσαντες εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, δεν χρειάζεται να κάνουν την 4η δόση.Σε ποιο στάδιο είναι τα εμβόλια νέας γενιάς

Σε ερώτηση για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε: “Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε”.

Είπε ακόμα ότι αδικήθηκε η επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης.

Παράλληλα, τόνισε ότι “αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια, θα έπρεπε να επανεξεταστεί η αναστολή να εμπιστευθείτε την Επιτροπή”.332.000 εμβολιασμοί με την 4η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί με την 4η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Στην ομάδα 30-59 ετών, τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 14.000 άτομα ενώ έχουν προγραμματιστεί 18.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με την αναμνηστική/τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων και οι άνω των 60 ξεπερνούν το 60%.

Αλαλούμ με την τέταρτη δόση για τους 30-59 ετών

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής για εμβολιασμό των ατόμων 30-59 με την τέταρτη δόση, υπήρξαν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα.

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε σχετική ανάρτησή του τονίζει πως η εισήγηση δεν έχει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. “Όμως η εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση”, εξηγεί.

“Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο“.

Αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε πως δεν θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος.

“Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν”, τόνισε η ίδια.

Επίσης, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε σε συνέντευξή του πως ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να το κάνουν. Όσο για τον γενικό πληθυσμό “δεν είναι μεγάλο το όφελος από την τέταρτη δόση”.

Απαντώντας για το εάν ο ίδιος θα κάνει την τέταρτη δόση εμβολίου, δήλωσε ότι εφόσον δεν έχει πρόβλημα υγείας δεν θα το κάνει, ενώ θα αλλάξει άποψη σε περίπτωση που διαφοροποιηθεί η σύσταση από την Επιτροπή Ειδικών.

Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισε σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι είναι θωρακισμένοι από τον ιό όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, αποκαλύπτοντας ότι οι επαναμολύνσεις στην κοινότητα έχουν αυξηθεί 20%.

“Υπάρχουν έρευνες που μελετούν τις αναπαραγωγές του ιού πώς εξελίσσεται μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο κ. Ατσαλάκης και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα έχουμε καινούργια μετάλλαξη σε δύο με τρεις μήνες.

Ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, έκανε μια ανάρτηση στην οποία ανέφερε ποιες κατηγορίες χρειάζονται και ποιες δεν χρειάζονται την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

“Τα εμβόλια έκαναν τη δουλειά τους και κατέβασαν θανάτους και σοβαρές νοσηλείες 10-30 φορές από πέρυσι. Για το καλοκαιρινό κύμα που θεριεύει, βασιστείτε σε καλές μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα. Η πιο σοβαρή απάντηση είναι ρωτήστε το γιατρό σας που σας ξέρει. Αλλά αυτό έχει δυο προβλήματα: αρκετοί Έλληνες δεν έχουν γιατρό τον οποίον εμπιστεύονται, και αρκετοί γιατροί δεν ξέρουν πολλά για τα καινούρια εμβόλια, όπως του κορωνοϊού. Mερικοι γιατροί αισθάνονται άβολα να δίνουν συμβουλές χωρίς να κατέχουν απόλυτα το θέμα”, γράφει.

“Πριν πάμε στην τέταρτη δόση, να πω το μεγάλο μυστικό που σε αυτό εστιάζουν λίγοι: Τα εμβόλια δεν είναι το κύριο πράγμα που πρέπει να κοιτάμε τώρα. Περίεργο να το λέει ένας φανατικός υποστηρικτής των εμβολίων, αλλά κοιτάξτε γύρω σας. Όλοι μολύνονται δεύτερη και τρίτη φορά! Τα εμβόλια δεν προφυλάσσουν από την μόλυνση. Και δυστυχώς, κάθε καινούρια μόλυνση με αυτό τον ιο δημιουργεί έξτρα κίνδυνο για επιπλοκές. Αν η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση, μπορεί τη μια να σπάσει. Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει. Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κορωνοιο δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού”, προσθλετει ο κ. Παυλάκης.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα