Κορωνοϊός: Τέταρτη δόση εμβολίου για όλους άνω των 30 ετών εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό για όσα άτομα άνω των 30 ετών επιθυμούν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ειδικότερα, σε εισήγηση να δοθεί δυνατότητα εμβολιασμού με τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε όσους πολίτες άνω των 30 ετών το επιθυμούν προχώρησε η Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση για

τους άνω των 30 ετών θα είναι προαιρετικός, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένει ανοιχτή ήδη από τον περασμένο Απρίλη, όταν άνοιξε αμέσως μετά από τους πολίτες με ανοσοκαταστολή που έπρεπε να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα.

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένει χαμηλή. Να τονίσουμε ότι μόλις το 15% των άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση, δηλαδή περίπου 300 χιλ. άτομα.Καπραβέλος: Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα κορονοϊού

“Η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε καλοκαιρινό κύμα και τώρα είμαστε στην πρώτη φάση του“, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που δείχνει να επιδεινώνεται εκ νέου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό, τόνισε ότι “έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ ενώ έλεγχοι στα σημεία εισόδου των τουριστών δεν υπάρχουν“. Ο κ. Καπραβέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί σε εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι “οι μάσκες έχουν ουσιαστικά καταργηθεί ενώ έχει μειωθεί και το πρόγραμμα των εμβολιασμών“.”Η Όμικρον 5 πρόκειται για νέο ιό”

Αναφερόμενος στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι “η τρίτη και η τέταρτη δόση εμβολίων καθυστερεί πολύ σε υψηλού κινδύνου πολίτες”, λέγοντας ταυτόχρονα ότι προφυλάσσουν από τη βαριά νόσηση.

“Η Όμικρον 5 έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Πρόκειται περί νέου ιού. Μολύνει και αυτούς που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον”, επισήμανε. Όσον αφορά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του ιού και των νέων παραλλαγών του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι οι γιατροί περιμένουν τα εμβόλια νέας γενιάς, τα οποία θα αντιμετωπίζουν και την παραλλαγή Όμικρον: “Ο στόχος να μην νοσήσουμε βαριά και να μη χάσουμε τη ζωή μας εκπληρώνεται με τις ενισχυτικές δόσεις”, επισήμανε.Ευάλωτοι οι νοσήσαντες σε επαναλοιμώξεις με μεταγενέστερα στελέχη

Άτομα που έχουν μολυνθεί με το παλιότερο στέλεχος της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, μπορεί να είναι ευάλωτα σε επαναμόλυνση με μεταγενέστερα στελέχη της παραλλαγής, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει και ενισχυτική δόση.

Όπως ανέφεραν ερευνητές από την Κίνα στο Nature, οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Ομικρον BA.1 ανέπτυξαν αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αυτόν τον ιό συν τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, αλλά οι υποκατηγορίες Ομικρον που κυκλοφορούν τώρα έχουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν αυτά τα αντισώματα.

Το Ομικρον BA.2.12.1, το οποίο επί του παρόντος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα Ομικρον BA.5 και BA.4, που πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, περιέχουν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα BA.1 και BA.2 στελέχη της Ομικρον.

Αυτές οι νεότερες υποκατηγορίες “κυρίως αποφεύγουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό από τον SARS-CoV-2“, ανακάλυψαν οι ερευνητές.Ετοιμάζει στοχευμένα εμβόλια για την Ομικρον η Pfizer

Την ίδια ώρα, υπό ανάπτυξη βρίσκονται από την εταιρεία Pfizer τα εμβόλια που στοχεύουν ειδικά στην Ομικρον και άλλες παραλλαγές, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Albert Bourla, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσαρμόζει γρήγορα τα εμβόλια, καθώς μεταλλάσσεται ο κορονοϊός.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα