Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη Kraken – Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς και πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Μέχρι και 20% πιο μεταδοτική σε σχέση με τα στελέχη του κορονοϊού που είναι γνωστά
μέχρι στιγμής θεωρείται πως είναι η Kraken (XBB.1.5), η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει εντοπιστεί ήδη σε 29 χώρες, σαρώνει στις ΗΠΑ και θεωρείται πολύ πιθανό να έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε μάλιστα η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Μαρία Βαν

Κερκχόβε, η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής. Εξαπλώνεται γρήγορα λόγω των μεταλλάξεων που περιέχει, επιτρέποντάς της να προσκολλάται στα κύτταρα και να αναπαράγεται εύκολα.

Ποια είναι η νέα υποπαραλλαγή
Η XBB.1.5 είναι μια ακόμη “απόγονος” της Όμικρον. Είναι ένα παρακλάδι της XBB, που επίσης είναι συνδυασμός δύο άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη δεδομένα για τη βαρύτητα της υποπαραλλαγής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως έχει αλλάξει κάτι σχετικά με το εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, εντούτοις η αυξημένη μεταδοτικότητα αποτελεί πάντα ανησυχία.

Οι επιδημιολόγοι περιμένουν νέα κύματα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο, αλλά χωρίς αυτό να μεταφράζεται απαραίτητα σε ένα νέο κύμα θανάτων. Συμφωνούν ότι η εμφάνιση της υποπαραλλαγής δεν σημαίνει ότι υπάρχει νέα κρίση στην πανδημία, ενώ αναμένονται διαρκώς νέες παραλλαγές, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Το XBB.1.5 δηλαδή είναι πιθανό να εξαπλωθεί παγκοσμίως, αλλά παραμένει ασαφές εάν θα προκαλέσει το δικό του κύμα μολύνσεων. Τα τρέχοντα εμβόλια και οι ενισχυμένες δόσεις συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε οι ειδικοί.

“Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή
αυτή τη στιγμή είναι παρούσα μόνο στην ΕΕ σε πολύ χαμηλά επίπεδα”, τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη αξιολόγησή του για το XBB.1.5.

“Έχει έρθει στην Ελλάδα”
Ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στο ΑΠΕ, εκτίμησε πως η υποπαραλλαγή έχει έρθει ήδη στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 προέρχεται από την μετάλλαξη ΧΒΒ, που εμφανίστηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία πριν από αρκετούς μήνες και εισήχθη στην Αμερική και όπως λέει ο κ. Τζανάκης, ενώ έδειχνε να ξεφεύγει από την ανοσία έχασε μέρος της μεταδοτικότητας του.

“Το ΧΒΒ.1.5, έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και
περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην
οικογένεια των στελεχών της Όμικρον και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια”.

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 απασχολεί αυτή τη στιγμή την επιστημονική κοινότητα, αφού περίπου τα μισά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί από το ΧΒΒ.1.5.

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega εξήγησε ότι αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά στη Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες. “Έκανε ένα μικρόκύμα εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική”, σημείωσε.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής διευκρίνισε ότι “στην αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι
αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα