Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στη Λέσβο: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση των δουλεμπόρων – Έπαιρναν έως και 9.000 ευρώ το “κεφάλι”

Ταξιδιωτικό γραφείο” διακίνησης μεταναστών μέσα στο ΚΥΤ “Μαυροβουνίου” στη Λέσβο, είχε στήσει οργανωμένο δουλεμπορικό δίκτυο, στο οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας συμμετείχαν και μέλη ΜΚΟ.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την ΕΥΠ και το Λιμενικό Σώμα, διαπίστωσαν την εμπλοκή 21 ατόμων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 16 ακόμη.

Από

τους εμπλεκόμενους, οι 13, στην πλειοψηφία τους υπήκοοι Αφγανιστάν, έβρισκαν “πελάτες” μέσα στο ΚΥΤ, οι οποίοι ήθελαν να φέρουν στη χώρα μας και τους συγγενείς τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες εκβίαζαν και ξυλοφόρτωναν τους “πελάτες” μέσα στο ΚΥΤ, προκειμένου να γίνει η καταβολή των χρημάτων, σε δύο γραφεία συναλλάγματος στην Τουρκία. Τα ποσά κυμαίνονταν από 4.000 έως 9.000 ευρώ. Οι 13 συνεργάτες των δουλέμπορων, ειδοποιούσαν το κύκλωμα για τις περιπολίες της αστυνομίας στις ακτές του νησιού όπως και γι αυτές του Λιμενικού Σώματος.

Μια ληστεία αποκάλυψε τους δουλέμπορους
Η έρευνα ξεκίνησε όταν κάποιοι από τους 13 συνεργάτες του δουλεμπορικού κυκλώματος, συμμετείχαν σε ληστεία ατόμου μέσα στο ΚΥΤ. Τότε η αστυνομία κατάσχεσε τα κινητά τους τηλέφωνα. Από την άρση του απορρήτου και την εξερεύνησή τους αναδείχθηκαν οι συνομιλίες με τους δουλέμπορους και οι επαφές τους με μέλη κάποιων ΜΚΟ.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων από τον Εισαγγελέα παραγγέλθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την διερεύνηση ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψε ότι:

από 01-09-2022 έως και 30-04-2023, συνολικά αφίχθησαν 139 μεταναστευτικές ροές, κατά τις οποίες στο νησί της Λέσβου έφθασαν 4.050 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Για τις 124 από αυτές τις μεταναστευτικές ροές, διαπιστώθηκε ότι ήταν επιτηδευμένες και στημένες, καθώς παρατηρήθηκε μια αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζομένων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών Μ.Κ.Ο.

Email από ΜΚΟ πριν φύγουν οι βάρκες
Οι δουλέμποροι έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις στους διακινούμενους μετανάστες πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας. Επίσης, παρείχαν αντίστοιχες πληροφορίες σε διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.

Εκεί χωρίζονταν σε μικρότερες ομάδες και επικοινωνούσαν και πάλι με ΜΚΟ στέλνοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία. Στη συνέχεια οι ΜΚΟ έστελναν email προς τις αρμόδιες Αρχές με τα στοιχεία των μεταναστών, ενώ προέβαιναν και σε αναρτήσεις για την άφιξη της λέμβου, στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν “άμεσης ιατρικής βοήθειας”. Σε αρκετές περιπτώσεις τα email, όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, αποστέλλονταν την ώρα που οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια, δεν είχαν ακόμη αναχωρήσει.

Τα μέλη των ΜΚΟ, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, πήγαιναν στα σημεία όπου βρίσκονταν οι μετανάστες με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας. Οι ΜΚΟ είχαν στείλει 191 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημειώνεται ότι οι εκταμιεύσεις των χρημάτων για λογαριασμό των διακινητών γίνονταν μετά την επιβεβαιωμένη άφιξη των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο, είτε με απευθείας επικοινωνία των διακινητών με τους μετανάστες, είτε με τις αναρτήσεις για τις αφίξεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., είτε με την πιστοποιημένη άφιξη των μελών των Μ.Κ.Ο. στα σημεία εντοπισμού.

ΜΚΟ εκτός μητρώου
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε σημαντικός αριθμός μελών Μ.Κ.Ο. που είχε φυσική παρουσία στους χώρους των αφίξεων των λέμβων και εντοπισμού των νεοαφιχθέντων ατόμων.

Από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περί εγγραφής ή μη στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μ.Κ.Ο., προέκυψε ειδικότερα από τα καταστατικά τους για δύο εκ των Μ.Κ.Ο. που ερευνήθηκαν, ότι δεν ήταν καταχωρημένες και δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη νομιμοποίησης των δράσεων τους αναφορικά με τη λειτουργία τους κατά τις αφίξεις λέμβων στη Λέσβο. Για κάποιες από αυτές τις ΜΚΟ είχαν σχηματισθεί δικογραφίες το 2020 και 2021, χωρίς και αυτές να έχουν καταχωρηθεί στο σχετικό μητρώο.

Από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που παρείχαν πληροφορίες για μεταναστευτικές αφίξεις σε Μ.Κ.Ο., σημαντικός αριθμός αυτών δεν έκαναν χρήση ελληνικών τηλεφωνικών δικτύων, ενώ για επίσης σημαντικό αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων διαπιστώθηκε ότι είτε λειτουργούσαν σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας από αυτήν της Λέσβου (Σάμος, Έβρος, Ροδόπη, Αθήνα), είτε εμφάνιζαν δραστηριότητα κίνησης που δεν συνδέονται με συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές-αφίξεις.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα