«Λαϊκισμός και αλυτρωτισμός απειλούν να μας γυρίσουν στο σκοτεινό παρελθόν»

Ανησυχία ότι «ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός απειλούν να "επαναβαλκανοποιήσουν" τα Βαλκάνια» εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Έχει σημασία να μην γυρίσουμε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν» τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος. Ο Έλληνας επίτροπος στη συνέντευξή του σημειώνει ότι «οι ηγεσίες των χωρών αυτών θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητο
να σκέφτονται και να ενεργούν με ευρωπαϊκό πνεύμα» και τονίζει πως «χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο οικοδομώντας γέφυρες που θα φέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

«Η θετική κατάληξη της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε και από το οποίο θα έχουμε αμοιβαίο συμφέρον» εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και άλλων και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. «Το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά και οι θεσμικές αδυναμίες στην καταπολέμησή τους και στην απονομή δικαιοσύνης αποτελούν προτεραιότητες, και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στήριξη για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά πέρα και πάνω από αυτά ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός είναι που απειλούν να "επαναβαλκανοποιήσουν" τα Βαλκάνια» είπε και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το θέμα αυτό. «Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ αλλά υπάρχουν και αισιόδοξες ενδείξεις» εκτίμησε.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς για το πώς προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχειριστεί το θέμα της εφαρμογής της πολιτικής των ποσοστώσεων απέναντι στις χώρες που αρνούνται να την εφαρμόσουν, ο Έλληνας επίτροπος δηλώνει ότι «η λειτουργία του μηχανισμού των μετεγκαταστάσεων είναι επιτυχημένη» σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν είναι "a la carte"».

Επιπλέον, επαναλαμβάνει την άποψη ότι «το σημερινό Δουβλίνο ακυρώθηκε από τις εξελίξεις» και υπογραμμίζει ότι η πρόταση που έχει υποβάλλει, ο ίδιος, για την αναθεώρηση του Δουβλίνου στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου συστήματος τόσο απέναντι στην ίδια την ΕΕ και τους πολίτες της όσο και στους πρόσφυγες αλλά και στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνέντευξη του, εξαίρει την συμβολή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι «η Γερμανία έχει δείξει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο τι μπορεί να πράξει μία χώρα βασιζόμενη σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες» και τονίζει ότι «προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα μείωσης κονδυλίων για το προσφυγικό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχεται ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» και δηλώνει ότι «ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζουμε πρόταση όπου οι τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης συνόρων και της ασφάλειας συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προκλήσεων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα