Λογαριασμοί ρεύματος: Στο τραπέζι γενναία επιδότηση τον Φεβρουάριο – Πώς θα αποζημιωθούν οι ηλεκτρικές συσκευές λόγω κακοκαιρίας

Επιστροφή στην… καθημερινότητα μετά την τριήμερη “διακοπή” λόγω πρότασης μομφής και μια από τις προτεραιότητες αφορά στην αντιμετώπιση των “φουσκωμένων” λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που καταφτάνουν στο γραμματοκιβώτιο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η τιμή χονδρικής του ρεύματος για τον Ιανουάριο “κλείδωσε” πλέον στα 227,3 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι παρά την επιδότηση των 42 ευρώ τον μήνα, μια κιλοβατώρα θα φτάσει να κοστίζει για τον Ιανουάριο ακόμη και 30 λεπτά του ευρώ αν η κατανάλωση είναι

600 κιλοβατώρες ή ακόμη και στα 38 λεπτά αν το ακίνητο δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία.

Επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο

Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας, θα ανακοινώσει σε λίγα 24ωρα την επιδοματική πολιτική της ενέργειας για τον Φεβρουάριο –σχετική προαναγγελία έκανε χθες και ο πρωθυπουργός- υπό το βάρος των εξής δεδομένων:

1. Οι τιμές δεν υποχωρούν. Το ρεύμα του Ιανουαρίου παραμένει πάνω από τα 227 ευρώ κατά μέσο όρο με τον Ιανουάριο να είναι λίγο καλύτερος από τον Δεκέμβριο και περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Νοέμβριο.

2. Οι καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων μηνών λόγω των καιρικών συνθηκών

3. Δεν είναι όλες οι κατοικίες δηλωμένες ως “κύριες” στο έντυπο Ε1 οπότε χιλιάδες καταναλωτές θα διαπιστώσουν για πρώτη φορά τι σημαίνει λογαριασμός ρεύματος χωρίς κρατική επιδότηση

4. Σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά υπάρχει το αίσθημα της αδικίας: και φουσκωμένοι λογαριασμοί και κομμένο ρεύμα όταν το έχουμε περισσότερο ανάγκη.

Τα σενάρια για αυξημένη αποζημίωση

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να φτιαχτεί ένας μηχανισμός αποζημίωσης των πολιτών όταν θα μένουν χωρίς ρεύμα ειδικά σε κρίσιμες στιγμές όπως εν μέσω κακοκαιρίας ή καύσωνα.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα ούτε να υπολογιστεί ο χρόνος της διακοπής. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο όταν εγκατασταθούν οι ψηφιακοί μετρητές. Η ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου έργου –που μεταξύ άλλων θα ενημερώνει το κέντρο για την διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά ταυτόχρονα θα περιορίζει και τις ρευματοκλοπές- απέχει τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμη με την εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών να γίνεται σταδιακά.

Ακριβώς λόγω αυτών των δεδομένων και ακριβώς επειδή η ακρίβεια “επελαύνει” υπάρχει πρόταση οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον μήνα Φεβρουάριο να είναι ακόμη πιο “γενναίες” σε σχέση με τον Ιανουάριο έτσι ώστε οι πολίτες να “αποζημιωθούν” σε έναν βαθμό και για τις διακοπές αλλά και για τις υψηλές τιμές. Για τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η αυξημένη αποζημίωση υπάρχουν διάφορα σενάρια:

1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι θα αυξηθεί η επιδότηση για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα 50 ευρώ τον μήνα από 42 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο. Τα 50 ευρώ είναι και το ανώτατο όριο που επιτρέπεται.

2. Το δεύτερο σενάριο είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να μην επιβάλλει τη χρέωση για το δίκτυο διανομής στις περιοχές που υπήρχαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης. Δυνατότητα να γίνει η συγκεκριμένη παροχή μόνο στα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει οπότε αν προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο θα επιλεγούν ευρύτερες περιοχές. Η μη επιβολή της χρέωσης για το δίκτυο διανομής, σημαίνει όφελος περίπου 14 ευρώ αν η κατανάλωση είναι 600 κιλοβατώρες και 26,6 ευρώ αν η κατανάλωση είναι 1200 κιλοβατώρες.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα