Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης περνάει εξετάσεις Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα έλεγε κανείς πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου. Με ένα σωρό νέες εφαρμογές που βασίζονται στη μηχανική μάθηση, εξαιρετικά ρεαλιστικές φωτογραφίες και βίντεο, ακόμα και αληθοφανή ηχητικά αποσπάσματα, έχουν κατακλύσει τον κυβερνοχώρο, εγείροντας, για ακόμα μία φορά, ένα αρκετά γνώριμο ερώτημα: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη;

Το αν ελλοχεύει ή όχι απειλητικούς για την κοινωνία κινδύνους η ραγδαία αυτή άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να φανεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε παρόμοιο, όμως, πλαίσιο,

η λειτουργία του ανοιχτού λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έχει ήδη δημιουργήσει ιδιαίτερη διχογνωμία, με τις ανησυχίες μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας να εστιάζουν στη διευκόλυνση της δυνατότητας των φοιτητών να αντεπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις χάρη στη χρήση αθέμιτων μέσων.

Τι είναι το ChatGPT

To ChatGPT είναι μία από τις πάμπολλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν “πλημμυρίσει” τον κυβερνοχώρο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λανσαρίστηκε το Νοέμβριο του 2022, με τη λειτουργία του να έγκειται στη δημιουργία κειμένων βασισμένων στη μηχανική μάθηση. Ουσιαστικά, οι χρήστες του ChatGPT έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μία ερώτηση οποιουδήποτε θέματος στην πλατφόρμα της εφαρμογής. Εκείνη, έπειτα, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δώσει απαντήσεις τόσο ρεαλιστικές, που φαντάζουν σαν να τις συνέταξε άνθρωπος – φυσικά, με ένα μικρό περιθώριο λάθους. Η εφαρμογή δεν άργησε να γίνει viral, με ουκ ολίγους χρήστες να χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της ως “επαναστατική για την τεχνητή νοημοσύνη”.

Η “απόβαση” του ChatGPT στον ακαδημαϊκό χώρο

Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, καθηγητές υπέβαλαν στην πλατφόρμα του ChatGPT τα ίδια ερωτήματα με εκείνα των εξετάσεων τεσσάρων διαφορετικών μαθημάτων του Πανεπιστημίου. Χρησιμοποιώντας, για ακόμα μία φορά, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT κατάφερε να αντεπεξέλθει στις εξετάσεις, περνώντας και τα τέσσερα μαθήματα. Τα μαθήματα ανήκαν στους κλάδους της Νομικής και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να πετύχει το βαθμό του C+ κατά μέσο όρο, έχοντας αξιοσημείωτα καλή απόδοση στα μαθήματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου οι βαθμοί της κυμάνθηκαν στο Β με B-.

Οι ανησυχίες της ακαδημαϊκής κοινότητας

Οι δυνατότητες του ChatGPT κρίθηκαν από τους ακαδημαϊκούς που εκπόνησαν την έρευνα ως σπουδαίες, αλλά ασταθείς. Ενώ η εφαρμογή είναι ικανή να απαντήσει εξαιρετικά σε βασικές ερωτήσεις, στη συνέχεια “σκοντάφτει” σε πιο προχωρημένες ερωτήσεις που προϋποθέτουν ανάλυση, αφαιρετική σκέψη και παροχή παραδειγμάτων. Υπάρχει, επομένως, περιθώριο βελτίωσης, το οποίο και αναμένεται, σταδιακά, να δούμε στο προσεχές χρονικό διάστημα – εξού και οι ανησυχίες της κοινότητας των ακαδημαϊκών, που κρούει τον κώδωνα σχετικά με τη μελλοντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως αθέμιτο μέσο, προτείνοντας, παράλληλα, την αποφυγή της χρήσης της τεχνολογίας σε επικείμενες πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Πηγές: edition.cnn.com, www.engadget.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λογισμικό, Νομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων,logismiko, nomikis, dioikisis epicheiriseon