Μαρίν Λε Πεν: Το μπούλινγκ όταν ήταν μικρή, τα δύο διαζύγια και ο πολιτικός “φόνος” του πατέρα της

Ποια είναι η Μαρίν Λε Πεν που θέλει να κατοικήσει στο προεδρικό μέγαρο Ελιζέ. Η Μαρίν Λε Πεν, παντρεμένη και διαζευγμένη δυο φορές και μητέρα τριών παιδιών, είναι η τρίτη κόρη του ιδρυτή της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Με τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί το 1974.

Γεννημένη στις 5 Αυγούστου 1968 ως Μαριόν, Αν, Περίν, στο σικ προάστιο Νεϊγί-σιρ-Σεν μεγάλωσε σε μια όχι και τόσο παραδοσιακή οικογένεια από την οποία δεν έλειψαν ποτέ τα σκάνδαλα, οι προδοσίες, οι μεγάλες κρίσεις, οι απογοητεύσεις και τα οικονομικά προβλήματα όπως

και, επί χρόνια, η κατακραυγή αλλά και μια τραυματική εμπειρία στα 8 της χρόνια, όταν η κατοικία της οικογένειας στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

20 κιλά εκρηκτικών έσκασαν με σκοπό να προκαλέσουν την εξόντωση του ηγέτη της ακροδεξιάς. Παρ’ όλ’ αυτά, στις συνεντεύξεις της, της αρέσει να λέει: “η οικογένειά μας, δεν είναι και τόσο διαφορετική από την κάθε γαλλική οικογένεια”.

Αφόρητο “μπούλινγκ” για το όνομά της

Για το τι σημαίνει όμως, να είσαι η κόρη του ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς, η Μαρίν τα έχει πει όλα σε μια συνέντευξή της το 1995: “Οι αδερφές μου κι εγώ είχαμε όλες αριστερούς καθηγητές και καθηγήτριες που έκαναν κατάχρηση της εξουσίας για να μας ταπεινώσουν φωνάζοντάς μας ή υποτιμώντας μας”.

Είναι “απαράδεκτο να προσπαθείς να αποκλείσεις παιδιά 12 ή 13 ετών μόνο και μόνο επειδή φέρουν το όνομα του πολιτικού σου εχθρού. (…) Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις, και των τριών, διαμορφώθηκαν ελεύθερα. Ποτέ δεν μας πίεσε να πάρουμε κομματική ταυτότητα από το Εθνικό Μέτωπο. Και οι τρεις, με τη θέλησή μας, και σε διαφορετικές ηλικίες, θελήσαμε να του αφοσιωθούμε”. Στα 12 της, την στέλνουν σε ιδιωτικό σχολείο καθώς στο δημόσιο οι πιέσεις που δέχεται, το “μπούλινγκ” που της γίνεται εξαιτίας του ονόματός της, είναι αφόρητες.

Marie-Caroline Le Pen : « Les professeurs m’ont mis des mauvaises notes » https://t.co/na2GhexSxS

— Le Point (@LePoint) March 16, 2021

Μερικά χρόνια αργότερα, η νεαρή ποινικολόγος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Panthéon Assas, που αναλάμβανε, ως διορισμένη συνήγορος, την υπεράσπιση ακόμα και μεταναστών που δεν είχαν χαρτιά, μπήκε στο κόμμα του μπαμπά, το πάλαι ποτέ Εθνικό Μέτωπο (Front National), επισήμως στα 30 της, στελεχώνοντας το νομικό τμήμα, και στη συνέχεια άρχισε να κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές όπου αρκετές φορές εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος. Το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά ευρωβουλευτής (2004 – 2017).

Τα ηνία του κόμματος τα αναλαμβάνει το 2011 και το 2012 δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στις προεδρικές εκλογές κατακτώντας την τρίτη θέση στον α’ γύρο με 17,9%.

Μια πολύ κακή εμφάνιση απέναντι στον Μακρόν

Το 2017, κι ενώ έχει προηγηθεί ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωεκλογών του 2014 όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με 24%, κατορθώνει να περάσει στον β΄ γύρο αλλά εκεί, με 33,9% χάνει απέναντι στον Μακρόν που εκλέγεται με το θριαμβευτικό 66%. Η πολύ κακή εμφάνισή της στο ντιμπέιτ των μονομάχων, οι ειρωνείες προς τον Μακρόν, η νευρικότητα, η κούραση, θεωρείται από τους αναλυτές ότι της κόστισαν πολύ. Ένα μήνα αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές, κατακτά μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση εκλεγόμενη στην δύσκολη Περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία.

Το 2018 κόβει τον ομφάλιο λώρο – τουλάχιστον έτσι δείχνει – και μετονομάζει το κόμμα σε Εθνικό Συναγερμό (Rassemblement National) ξεκινώντας έτσι την εκστρατεία αποδαιμονοποίησης του κόμματος, λείανσης των σκληρών γραμμών και τελικά καλλιέργειας ενός προφίλ που δεν θα τρομάζει – όχι το ακροατήριο που παραδοσιακά προσέλκυε, αλλά πολίτες από άλλους πολιτικούς χώρους που στο παρελθόν θα έβρισκαν αδιανόητη την ψήφο Λε Πεν.

Στο νέο κόμμα έχει διατηρήσει το σύμβολο – την μπλε και κόκκινη (φασιστικής έμπνευσης) φλόγα που επανασχεδιάστηκε σε πιο διακριτική γραμμή, αλλά στον τίτλο η επιθετική λέξη “μέτωπο” έδωσε τη θέση της στον “συναγερμό” που συνδέει όλους τους ακροδεξιούς συνασπισμούς στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας με τους κληρονόμους της γκωλικής δεξιάς και το κόμμα που κυριάρχησε στον χώρο από το 1976 ως το 2002.

Έχει προηγηθεί μια κομβική στιγμή για την πολιτική της διαδρομή: η πολιτική πατροκτονία που διέπραξε όταν το 2015 τον έκανε να πει “το Εθνικό Μέτωπο είμαι εγώ”. Ήταν η αντίδρασή του στην οριστική αποπομπή του από το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε. Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου αποκαθηλώθηκε από τα πολιτικά του τέκνα αλλά κι από την ίδια του την κόρη. Οι αντισημιτικές δηλώσεις του είχαν δώσει τη λαβή που ανέμενε στο πολιτικό γραφείο του κόμματος για να δείξει έμπρακτα ότι είναι σε θέση να κάνει άνοιγμα προς την δεξιά και κεντροδεξιά.

Θα πρέπει να ήταν ίσως η πιο απελευθερωτική στιγμή της πολιτικής ζωής της. Εκείνης, που στην οικογένεια αποκαλούν “μετανσάρκωση του μπαμπά”, ενός μπαμπά που πολλές φορές την έχει πληγώσει.

Η πρώτη εξίσου κομβική στιγμή ήταν όταν το 1998 έγινε ρήξη στο κόμμα και η πρωτότοκη Μαρί-Καρολίν – οκτώ χρόνια μεγαλύτερή της και ήταν πάντοτε εκείνη που προοριζόταν για διάδοχος του Ζαν-Μαρί – ακολουθεί τον σχισματικό Μπρουνό Μεγκρέ, συγκρούεται με τον πατέρα και αφήνει τον δρόμο ανοιχτό στην Μαρίν που τότε μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 21 Απριλίου 2002 όλη η Γαλλία θα την γνωρίσει. Είναι η βραδιά της οδυνηρής ήττας του πατέρα της με 17% και της θριαμβευτικής επανεκλογής του Ζακ Σιράκ για δεύτερη θητεία με το θηριώδες 80%. Τότε ήταν που το αποκαλούμενο “δημοκρατικό μέτωπο” έδωσε μια εκκωφαντική απάντηση – που πολλοί πίστεψαν ότι ήταν και οριστική – σπρώχνοντας την ακροδεξιά εκτός “υγειονομικής ζώνης” και δείχνοντας ότι μέσα σε δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν ανάμεσα στους δύο γύρους, απορροφήθηκαν οι κραδασμοί του εκλογικού σεισμού και του σοκ που είχε προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη το πέρασμα του Ζαν-Μαρί Λε Πεν με 16,86% στον β’ γύρο αφήνοντας τρίτο τον απερχόμενο πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν.

Την ώρα της εκλογικής συντριβής για τη γαλλική ακροδεξιά, η Μαρίν πήρε το βάπτισμα του πυρός. Η γαλλική τηλεόραση ζητούσε κάποιον από το Εθνικό Μέτωπο να εμφανιστεί στην εκλογική βραδιά. Δεν υπήρχε εθελοντής. Η 34χρονη Μαρίν πήγε να αναμετρηθεί με τους μεγάλους και να υπερασπιστεί τον πατέρα της και το κόμμα της και χωρίς να το συνειδητοποιεί, να στρώσει το δρόμο για τη δική της ανεξάρτητη πορεία. Ο υποψήφιος σήμερα της “Ανυπότακτης Γαλλίας” Ζαν-Λικ Μελανσόν, στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ εκείνης της βραδιάς ως στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κομματος (PS), βγαίνει από τα ρούχα του ακούγοντάς την. Η σύγκρουσή τους έχει μείνει στην ιστορία.

Τώρα, η στάση που θα τηρήσει στον β’ γύρο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και έχουμε αναμέτρηση Μακρόν – Λε Πεν, θεωρείται πως θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Είκοσι χρόνια αργότερα, στην τρίτη της προσπάθεια να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως δεν πιστεύει στην ποσόστωση και πως μια γυναίκα πρέπει να αναλαμβάνει θέση εξουσίας μόνο όταν το αξίζει κι όχι επειδή είναι γυναίκα. Διεκδικεί να μην την ταυτίζουν με τον πατέρα της έχοντας κάνει πολλά για να γυαλίσει την εικόνα της και να λειάνει τον λόγο της. Έχει αφήσει το Frexit κατά μέρος, κατάφερε να γυρίσει υπέρ της την υποψηφιότητα Ζεμούρ, καθώς τώρα πια αυτός είναι ο “δαιμονοποιημένος” φορέας του κακού της ακροδεξιάς ενώ εκείνη έχει πια κανονικοποιηθεί ενώ η μεγάλη προδοσία που της επιφύλαξε η αγαπημένη της ανιψιά κι άλλοτε πουλέν του Εθνικού Μετώπου, η Μαριόν Μαρεσάλ – Λε Πεν που συντάχθηκε με τον Ζεμούρ ίσως μόνο καλό της έκανε καθώς η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς Λε Πεν είναι φορέας πιο εξτρεμιστικών και ακραίων θέσεων από ό,τι η εξωραΐσμένη θεία.

Στην ιστορία της Γαλλίας, δύο πρόεδροι εξελέγησαν με την τρίτη προσπάθεια: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1981 και ο Ζακ Σιράκ το 1995.

Αν δεν καταφέρει να γίνει η επόμενη ένοικος του Ελιζέ, έχει δηλώσει πως δεν θα το επιχειρήσει τέταρτη φορά, αλλά θα συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική από όποιο πόστο είναι χρήσιμη και πάντα θα φροντίζει τις γάτες της που δηλώνει ότι λατρεύει.

Marine Le Pen n’a rien d’une mamie chat ! Il sera trop tard dimanche soir pour s’en rendre compte. Elle n’est en aucun cas un recours ! #Mensonge pic.twitter.com/oZf2WQxzif

Ibrahim Amirat© (@Ibra_Amirat) April 8, 2022

Σε αυτή την ανάρτηση, ένας χρήστης του twitter που δηλώνει κεντρώος, σημειώνει πως όσο και να θέλει να δείξει ότι είναι μια γλυκιά κυρία που αγαπάει τις γάτες, πρόκεται για ένα ψέμα και το βράδυ της Κυριακής θα είναι πολύ αργά για το καταλάβουμε.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα