Μέσα στο «εργοστάσιο μωρών» της Ουκρανίας

Η Ινδία, το Νεπάλ και η Ταϊλάνδη απαγόρευσαν την παρένθετη μητρότητα. Ο λόγος ήταν οι αναφορές για εκτεταμένη εκμετάλλευση των γυναικών που γίνονταν παρένθετες μητέρες. Μια χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ουκρανία φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει το κενό. Σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί κανείς να δει διαφημίσεις για παρένθετη μητρότητα επί πληρωμή ακόμη και σε λεωφορεία ή στο μετρό.

«Είστε

από 18 έως 35 ετών; Έχετε υγιή παιδιά; Είστε σωματικά και ψυχολογικά σε καλή κατάσταση; Είστε νομοταγής;», γράφει μία από τις διαφημίσεις που καλεί τις γυναίκες να γίνουν παρένθετες μητέρες. Η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για ξένα ζευγάρια που αναζητούν προσιτές οικονομικά υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας από τότε που αυτές νομιμοποιήθηκαν το 2002. Το μέσο πακέτο κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια. Ένα αντίστοιχο πακέτο στις ΗΠΑ κοστίζει από 80.000 έως 120.000 δολάρια.

Η ζήτηση για παρένθετες μητέρες έχει αυξηθεί στην Ουκρανία από το 2015. Το υπουργείο Υγείας δεν μπόρεσε να παράσχει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παρένθετων μητέρων στην χώρα. Σύμφωνα με τον Σέργκει Αντόνοφ, όμως, έναν δικηγόρο με έδρα το Κίεβο που ειδικεύεται σε υποθέσεις που αφορούν τον ιατρικό και αναπαραγωγικό τομέα, περίπου 2.000 με 2.500 χιλιάδες παιδιά γεννιούνται μέσω παρένθετων μητέρων στην Ουκρανία κάθε χρόνο. Σχεδόν τα μισά από αυτά μέσω της εταιρείας BioTexCom.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή αυξάνεται η ζήτηση, ο Αντόνοφ αναφέρει ότι υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για εκμετάλλευση των παρένθετων μητέρων όσο και των ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν γονείς. «Η παρένθετη μητρότητα στην Ουκρανία είναι ανεξέλεγκτη και τα δυο τρίτα της βιομηχανίας αυτής λειτουργούν παράνομα».

Η ιστορία της Αλίνα

Η Αλίνα αποφάσισε να γίνει παρένθετη μητέρα το 2016, επειδή δεν έβγαζε αρκετά χρήματα ως κομμώτρια στην ιδιαίτερη πατρίδα της στο Ντόνετς του Χάρκοβο. «Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια καλοπληρωμένη δουλειά στην Ουκρανία», λέει. «Ήθελα να ανακαινίσω το σπίτι και να βάλω στην άκρη κάποια χρήματα για το πανεπιστήμιο του γιου μου - είναι πολύ ακριβό. Η μητέρα μου δεν είχε ποτέ τα μέσα για να με στηρίξει με αυτόν τον τρόπο, αλλά θέλω ο γιος μου να έχει μια καλή εκπαίδευση».

Η εταιρεία BioTexCom, η πιο δημοφιλής εταιρείας στον τομέα της παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία, προσέφερε στην Αλίνα 11.000 δολάρια για μία εγκυμοσύνη και ένα επίδομα των 250 δολαρίων το μήνα - ποσό που συνολικά είναι περισσότερο από τριπλάσιο του μέσου ετήσιου μισθού στην Ουκρανία, ο οποίος φτάνει τα 3.000 δολάρια.

«Η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα έχω καλή φροντίδα. Ήταν μια εύκολη απόφαση και ο σύζυγός μου συμφώνησε αμέσως», είπε η Αλίνα. Μέχρι το Μάρτιο του 2017, η Αλίνα έγινε παρένθετη μητέρα για την Άνκα, 38 ετών από τη Ρουμανία που δεν μπορούσε να κάνει παιδί, λόγω πολλαπλών ινομυωμάτων στην μήτρα της. Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, η απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας ήταν η μοναδική της επιλογή, όπως είπε η ίδια στον Al Jazeera.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα