Μετάλλαξη Όμικρον: Την “πιάνουν” τα τεστ κορωνοϊού; Πόσο ακριβή είναι τα rapid και γιατί “διαφωνούν” με τα μοριακά

Διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των τεστ κορωνοϊού έναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, έδωσαν οι ειδικοί. Βασικό ερώτημα το αν και κατά πόσο τα rapid και τα μοριακά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το παραλλαγμένο στέλεχος το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, όπως φαίνεται και από το “τσουνάμι” κρουσμάτων των τελευταίων τριών ημερών.

“Τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health

Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της Όμικρον, ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της Όμικρον” είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Ακούσαμε την ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία και το παρακολουθούμε από κοντά, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα στα χέρια μας. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δύο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους” πρόσθεσε.

Γιατί το μοριακό μπορεί να μας δείχνει θετικούς και το rapid αρνητικούς

Διευκρίνισε δε, πως στην αρχή της νόσου το PCR μπορεί να μας δείχνει θετικούς, ενώ το rapid αρνητικούς, κάτι που διαρκεί για μερικές ώρες, μέχρι και μία ημέρα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δηλαδή, και το rapid τεστ θα βγει θετικό, εκτός αν το ιικό φορτίο συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

“Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid” εξήγησε.

Σημείωσε μάλιστα, πως τα PCR είναι σημαντικά για την διάγνωση ατόμων, που έχουν σοβαρά συμπτώματα και αρνητικά διαγνωστικά rapid, “καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό”.

Επεσήμανε επίσης ότι σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το μοριακό σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι το μοριακό μπορεί να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

“Συμπερασματικά, λοιπόν, η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη. Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα” είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πότε δεν χρειάζεται να κάνουμε PCR τεστ

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε πως μετά από ένα θετικό rapid τεστ δεν χρειάζεται μοριακό.

“Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι”, υπογράμμισε.

“Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι”, πρόσθεσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυτά είναι τα συμπτώματα της Όμικρον

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες έχουν όλο και περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή τους για τη μετάλλαξη Όμικρον που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, η συγκεκριμένη παραλλαγή διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και η διάρκεια της νόσου μικρότερη.

Η Όμικρον διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια τεστ.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα