Μισθολογικό χάσμα: υπάρχει ισότητα μισθών γυναικών και ανδρών στην Ελλάδα;

Επισιτιστική κρίση, πληθωρισμός, ενεργειακό χάος και μία άκρως προβληματική αγορά ακινήτων. Η πληθώρα κοινωνικοοικονομικών μεταβολών ελέω της πανδημίας του Covid-19 καλεί τον πλανήτη να διαχειριστεί ένα νέο καθεστώς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η παρατεταμένη μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα το οποίο ανακύπτει ολοένα και περισσότερο σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, πως δεν απασχολεί και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Τι είναι, λοιπόν,

το μισθολογικό χάσμα; Πώς προκύπτει, ποια είναι τα περαιτέρω προβλήματα που αυτό δημιουργεί και σε ποιο βαθμό η ύπαρξή του μπορεί να εντοπιστεί στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα;

Τι είναι το μισθολογικό χάσμα;

Το μισθολογικό χάσμα αφορά σε μία τιμή που αντανακλά τη μέση μισθολογική απόκλιση ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Προκειμένου να αντικατοπτριστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, το μισθολογικό χάσμα σε διάφορες χώρες του κόσμου είθισται να υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως οι προδιαγραφές συγκεκριμένων επαγγελμάτων, το καθεστώς εργασίας στα οποία αυτά κάθε φορά εντάσσονται (πλήρης απασχόληση, ημιαπασχόληση και ούτω καθεξής), καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα αναφορικά με την προγενέστερη εμπειρία και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του εκάστοτε εργαζομένου.

Πώς δημιουργούνται οι μισθολογικές διακρίσεις;

Οι μισθολογικές διακρίσεις που συνιστούν το οικουμενικό φαινόμενο του μισθολογικού χάσματος αποτελούν απόρροια κοινωνικών, οικονομικών, αλλά και νομικών παραγόντων, όπως ακριβώς και η φυλετική ανισότητα αυτή καθαυτή. Το μισθολογικό χάσμα, έτσι, προκύπτει από μία εργασιακή πραγματικότητα, η οποία αποτελείται από επιμέρους φαινόμενα όπως τα προσανατολισμένα ανά φύλο επαγγέλματα (υποαμειβόμενα επαγγέλματα για γυναίκες, επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών σε “παραδοσιακά ανδρικά” επαγγέλματα), οι φυλετικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας και το ελλιπές νομικό πλαίσιο για την προστασία του θεσμού της μητρότητας, καθώς και πολλές ακόμα παθογένειες. Φυσικά, τα εν λόγω φαινόμενα ποικίλλουν ανάλογα με το κράτος αναφοράς.

Πού οδηγεί η μισθολογική ανισότητα;

Ένα καθεστώς όπως το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα οδηγεί σε περαιτέρω ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσης. Με το μισθολογικό χάσμα να αποτελεί ένα από τα πλέον συζητημένα θέματα των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένα δολάριο για τους άνδρες ισοδυναμεί με 79 έως 82 λεπτά του δολαρίου για τις γυναίκες, θέματα όπως ο εφάμιλλος αντίκτυπος στις συντάξεις των γυναικών, η ανισότητα στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους κλάδους, καθώς και μία άκρως παθογενής οικονομία, όπου οι υποαμειβόμενες γυναίκες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις παροχές της πρόνοιας.

Ποια είναι η ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η μισθολογική ισοτιμία στη Γηραιά Ήπειρο κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 76,6%, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικές αποδόσεις χωρών όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, που συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου με τις ευμενέστερες εργασιακές συνθήκες για τις γυναίκες. Η Ελλάδα, πάντως, αν και έχει σημειώσει βελτίωση της τάξης του 4,8% από το 2010, βρίσκεται στον πάτο της λίστας του μισθολογικού χάσματος στην Ευρώπη, με τη Ρουμανία και την Κύπρο να ακολουθούν.

Πηγές: greekreporter.com, www.europarl.europa.eu, www.americanprogress.org

Keywords
Τυχαία Θέματα