Μοράτσε: "Να ακολουθήσει και ο Παναθηναϊκός το παράδειγμα της Γιουβέντους"!

Ήταν η πρώτη γυναίκα που έριξε το πιο ισχυρό… “κάστρο” πριν από δύο δεκαετίες και προπόνησε αντρική ποδοσφαιρική ομάδα!

Έχει σκοράρει τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ και το ρεκόρ της παραμένει… άπιαστο μέχρι τις μέρες μας. Και τα επιτεύγματα της θρυλικής Καρολίνα Μοράτσε δεν σταματούν εκεί!

Αναδείχθηκε 12 φορές πρώτη σκόρερ στη Serie A, συμμετείχε σε έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, σημειώνοντας
το πρώτο χατ τρικ στην ιστορία της διοργάνωσης. Και από γκολ… άλλο τίποτα.

Περισσότερα από 550 τέρματα στην απίθανη καριέρα της, σημαντικές στιγμές και ως προπονήτρια στην Εθνική Ιταλίας, την Εθνική Καναδά και τη Μίλαν, αλλά και διάσημη σχολιάστρια αγώνων στην ιταλική τηλεόραση.

Ο “κυκλώνας” Μοράτσε ήρθε στη χώρα μας, έδωσε τα "φώτα" της στο 1ο διεθνές συνέδριο γυναικείου ποδοσφαίρου που έγινε στην Ελλάδα και μίλησε αποκλειστικά στο novasports.gr για το άθλημα που υπηρετεί πιστά εδώ και δεκαετίες.

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αλλάξει επίπεδο το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Οι χώρες μας μοιάζουν πολύ και θυμάμαι την περίοδο που η Ιταλία ήταν στην κατάσταση που βρίσκεται στις μέρες μας η Ελλάδα. Το “κλειδί” ήταν το πλάνο της Ομοσπονδίας, γιατί όταν η Ομοσπονδία επέβαλλε στις ομάδες πως θα πρέπει να έχουν 20 κορίτσια στις Ακαδημίες και θα χρειαστεί να αναπτύξουν το άθλημα, τότε μετά από 3-4 χρόνια οι σύλλογοι αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να έχουν μια γυναικεία ομάδα. Η Γιουβέντους δημιούργησε ομάδα, η Μίλαν, η Ρόμα… Το “κλειδί” είναι να αρχίσουν τα κορίτσια από μικρή ηλικία και να αναπτύξουν την ικανότητα του παιχνιδιού τους και μετά θα φανεί η πρόοδος. Στη συνέχεια θα πρέπει να πειστούν οι μεγάλες ομάδες που έχετε στη χώρα, όπως ο Παναθηναϊκός και άλλες ομάδες αυτού του επιπέδου, να δημιουργήσουν γυναικείες ομάδες.

- Πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν γονιό να γράψει την κόρη του σε μια Ακαδημία ποδοσφαίρου, όταν υπάρχει η νοοτροπία πως πρόκειται για ένα αντρικό άθλημα;

Και στην Ιταλία έγινε το ίδιο… Είμαι γυναίκα, έπαιξα ποδόσφαιρο, όμως παρέμεινα γυναίκα… Αν έχεις μια ομάδα όπως η Γιουβέντους, η Μίλαν ή η Ίντερ, τότε ο πατέρας θα στείλει το κορίτσι του να παίξει σε αυτή την ομάδα, γιατί θα είναι οπαδός της και την στηρίζει. Αυτό έγινε και στην Ιταλία και νομίζω ότι είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα, γιατί έχουμε την ίδια νοοτροπία.

- Πόσο βοήθησε το ιταλικό ποδόσφαιρο η δημιουργία γυναικείων ομάδων από τους μεγάλους συλλόγους και πως ήταν η εμπειρία σας στο γυναικείο Μίλαν - Ίντερ;

Δυστυχώς το ντέρμπι δεν έγινε στο Σαν Σίρο, καθώς έγιναν κάποιες εργασίες στο γήπεδο. Πάντως η πρόθεση της Ομοσπονδίας ήταν να γίνει εκεί το ντέρμπι και αυτό σκοπεύει να κάνει και στο μέλλον, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν και περισσότεροι θεατές.

Πέρυσι περίπου 40.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το παιχνίδι της Γιουβέντους με τη Φιορεντίνα. Όμως σε αυτό έπαιξε ρόλο και η προώθηση από την τηλεόραση, καθώς μεταδίδει κάθε εβδομάδα 1-2 παιχνίδια, ενώ τόσο η Γιουβέντους, όσο και η Ίντερ προσπαθούν μέσω των social media να προωθήσουν τις γυναικείες τους ομάδες, ενώ σε επιτυχίες η αντρική και η γυναικεία ομάδα γιορτάζουν μαζί στο γήπεδο. Και αυτό ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα