Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Αυξάνεται η έκπτωση φυσικού αερίου για 4 μήνες – Μετατίθεται η αποπληρωμή της επιστρεπτέας

Οι αυξήσεις των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα που εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 4,8% οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην εξέταση επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις συνεχείς ανατιμήσεις. Δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να ανακοινωθεί η αύξηση της έκπτωσης του φυσικού αερίου που τον Νοέμβριο ήταν 15% με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό της.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής προανήγγειλε, πως η έκπτωση που ενδεχομένως να φτάσει το 30%, δεν θα ισχύσει

μόνο για τον Δεκέμβριο αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2022. “Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά”. Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στα πλαίσια που επιτρέπουν οι αντοχές της οικονομίας.

Πάει πίσω η αποπληρωμή της επιστρεπτέας

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατεθεί η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κίνηση αυτή που σύμφωνα με την “Καθημερινή” συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, θα ανακουφίσει περίπου 700.000 επιχειρήσεις ενώ αναμένεται να παραταθεί το πρόγραμμα παγίων δαπανών που αφορούν 31.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να συμψηφίζουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και εντός του 2022.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα να παραταθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν το ποσό που έλαβαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε 60 δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί

Η κυβέρνηση, πριν η ενεργειακή κρίση κάνει αισθητή την παρουσία της στην χώρα μας, προχώρησε σε μια σειρά από μέτρα στήριξης τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο, από τα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021 και θα υπερβούν το ένα εκατομμύριο ενώ στο επίδομα θέρμανσης εντάχθηκαν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, που καλύπτει 800.000 πολίτες. Θα δοθεί επίσης ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε άτομα με αναπηρία που καλύπτει 173.000 συνανθρώπους μας.

Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει διπλή καταβολή σε σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από το οποίο καλύπτονται 250.000 νοικοκυριά ή 400.000 συμπολίτες μας που είναι σε οικονομική αδυναμία, όπως μακροχρόνια άνεργοι. “Επαναπρογραμματίζουμε ουσιαστικά όλο το DNA της Ελληνικής οικονομίας. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην κατάρτιση, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε και κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα ελκυστική. Και αυτό είναι βέβαια το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνοντας το σχέδιο για την μετά covid εποχή.

Έρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αύξηση κατώτατου

Μέσα στο 2022 – όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός – αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. “Αφήστε να πούμε και κάτι στη συζήτηση του προϋπολογισμού” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” και πρόσθεσε “ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει τελικά τα πιο πολλά νοικοκυριά να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δίκαιο και σωστό. Διότι προφανώς οι αντικειμενικές αξίες του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές αξίες των περιουσιών σε κάποιες λίγες περιοχές της πατρίδας μας”.

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως θα υπάρξει μια δεύτερη αύξηση μέσα στο νέο έτος ωστόσο σημείωσε πως δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό από την στιγμή που δεν είναι γνωστή η πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και η πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων. Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον προϋπολογισμό δεν θα υπάρξουν άλλες φοροελαφρύνσεις καθώς λόγω της πανδημίας η χώρας αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ακόμα υψηλά ελλείματα

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα