Νέα ωκεανογραφική αποστολή διερευνά τους ηφαιστειακούς κινδύνους στο Αιγαίο
Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής MSM132 είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ερευνητές, που βρίσκονται εν πλω στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος «MARIA S. MERIAN», θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο έχει εκραγεί το 1650 έπειτα από ένα χρόνο έντονης σεισμικότητας.
Τέσσερα
Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις;
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βαθυμετρικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης και σεισμικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν αν οι τεκτονικές κινήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις πλαγιές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.
Πώς επηρεάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα τη σταθερότητα του ηφαιστείου;
Η διεθνής επιστημονική ομάδα χαρτογραφεί την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα εντός του κρατήρα του Κολούμπου, όπου καυτό νερό και αέρια αλλοιώνουν τα πετρώματα. Στόχος είναι να εντοπιστούν αδύναμα σημεία στην ηφαιστειακή δομή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανούς γεωκινδύνους.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων;
Οι δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές απεικονίσεις θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ρήγματα και οι ηφαιστειακές διεργασίες αλληλοεπηρεάζονται και αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την κατανόηση των πιθανών ακραίων γεωλογικών φαινομένων.
Πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η ηφαιστειακή δραστηριότητα;
Οι ερευνητές δοκιμάζουν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που χρησιμοποιεί αισθητήρες θαλάσσιου πυθμένα τελευταίας τεχνολογίας για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους σεισμούς, τις κινήσεις του εδάφους και τα ηφαιστειακά αέρια. Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την αξιόπιστη παρακολούθηση των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.
«Η πολυετής συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Αθήνας στη θαλάσσια έρευνα με τα γερμανικά ινστιτούτα στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης οδήγησε στην επιτυχή έγκριση ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος για την κατανόηση και την παρακολούθηση ακραίων θαλάσσιων γεωκινδύνων με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, η οποία συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή και μελετά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου από το 2001.
Όπως εξηγεί η ίδια, κατά τη διάρκεια της ωκεανογραφικής αποστολής θα εγκατασταθούν σύγχρονοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη σεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη και δισδιάστατη σεισμική απεικόνιση του υποθαλάσσιου ρήγματος της Αμοργού που ενεργοποιήθηκε το 1956 και είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Σαντορίνη, ενώ θα δημιουργηθεί και λεπτομερές φωτομωσαϊκό του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του Κολούμπου με τη χρήση νέων καινοτόμων υποβρύχιων ρομπότ. «Τα αποτελέσματα της θαλάσσιας έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ», προσθέτει η κ. Νομικού.
Σχετικά με την επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής MSM132, ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Κρίστιαν Μπερντ (Christian Berndt), ο οποίος είναι επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Θαλάσσιας Γεωδυναμικής του Κέντρου Ωκεάνιας Έρευνας GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η περιοχή έχει ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων, ορισμένες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στο παρελθόν».
Η ωκεανογραφική αποστολή MSM132 είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες ωκεανογραφικές αποστολές που θα γίνουν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «MULTI-MAREX», το οποίο μελετά τα θαλάσσια ακραία φαινόμενα και τους φυσικούς κινδύνους στην περιοχή της Μεσογείου. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Dr Heidrun Kopp, 50 ερευνητές από διάφορους κλάδους συνεργάζονται για τη μείωση των κινδύνων από θαλάσσιους γεωκινδύνους, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Το «MULTI-MAREX» συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως συστήματα παρακολούθησης βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία υποβρύχιας επικοινωνίας, με την κοινωνική συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η βελτίωση της πρόβλεψης κινδύνου, η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας από κοινού με τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες.
Το έργο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα έργα της τρίτης ερευνητικής αποστολής της γερμανικής ερευνητικής συμμαχίας «mareXtreme- Pathways to Improved Risk Management for Marine Extreme Events and Natural Hazards», η οποία χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και τα πέντε βόρεια γερμανικά κρατίδια.
Πηγή: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Σοκαριστική εξέλιξη με Ράιτ
- Ελληνική πανδαισία με 74.45 στην Interwetten
- Ο Αλαφούζος πάει για το κόλπο γκρόσο της χρονιάς!
- Ολυμπιακός: To «αν» με τον ασταμάτητο Πετρούσεφ και οι δύο μεταγραφές που έρχονται
- Προγνωστικά Ελλάδα: Μυρίζει… γκολ στο Βικελίδης στο 2.15
- Live Streaming: Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός
- Νταβιντένκο: “Θα ακούσουμε κι άλλες ανοησίες από τον Κύργιο”
- Ολυμπιακός - Παρί: Οι 40 πόντοι που πρόσφερε ο Σορτς, το απίθανο +21 της βασικής πεντάδας των Γάλλων και η παγίδα του γρήγορου ρυθμού
- Η «καλημέρα» του Ολυμπιακού μετά την ήττα από την Παρί: «Το να πέφτεις είναι κομμάτι της ζωής, το να σηκώνεσαι είναι η ζωή»
- Ολυμπιακός: Ο Ντόρσεϊ... αγνοείται και προβληματίζει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Νεκάξα: Κοντά σε πρώην «πράσινο»
- Γιασικεβίτσιους: «Οι φευγάτοι της Ρεάλ Μαδρίτης παίρνουν την Euroleague»
- Ερυθρός Αστέρας: Περιμένει το ματς με τον Ολυμπιακό ο Κάνααν
- Αλμέιδα: «Δείξαμε αντίδραση μετά τον Ολυμπιακό»
- Λιούμπισιτς: «Θα παλέψω για τη φανέλα του βασικού»
- Τσίβας: Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Όσκαρ Γκαρθία (pic)
- Νέα ωκεανογραφική αποστολή διερευνά τους ηφαιστειακούς κινδύνους στο Αιγαίο
- Mercedes: Αποχαιρέτησε τον Λιουίς Χάμιλτον (video)
- ΟΦΗ: Στη διάθεση του Ράσταβατς ο Λαμπρόπουλος
- Μοντόγια: “Βρεθήκαμε εκτός στόχου, πρέπει να επανέλθουμε στην κορυφή” (video)
- Τελευταία Νέα Novasports
- Νέα ωκεανογραφική αποστολή διερευνά τους ηφαιστειακούς κινδύνους στο Αιγαίο
- Αντετοκούνμπο: «Θα έπαιρνα και πάλι το τρίποντο» (video)
- Τσίβας: Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Όσκαρ Γκαρθία (pic)
- Νεκάξα: Κοντά σε πρώην «πράσινο»
- Λιούμπισιτς: «Θα παλέψω για τη φανέλα του βασικού»
- ΟΦΗ: Στη διάθεση του Ράσταβατς ο Λαμπρόπουλος
- Αλμέιδα: «Δείξαμε αντίδραση μετά τον Ολυμπιακό»
- Formula 1: Η FIA είναι θετική για μια ακόμα ομάδα
- Mercedes: Αποχαιρέτησε τον Λιουίς Χάμιλτον (video)
- Γκουαρντιόλα: «Αθώοι μέχρι να αποδείξουν την ενοχή μας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Δομή Σχιστού: Νεκρή 5χρονη – Συνελήφθη η παιδίατρος της δομής
- Κωνσταντίνος Μαυροπάνος : Τον ζορίζει η κατάσταση στη Γουέστ Χαμ…
- EuroLeague: Ο Χέιζ-Ντέιβις αναδείχθηκε MVP της 14ης αγωνιστικής
- Live οι αγώνες της Γ' Εθνικής
- Euroleague: MVP της 14ης αγωνιστικής ο Χέις Ντέιβις
- Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Αθήνας στο Πεδίον του Άρεως από την Περιφέρεια
- «Σπόντα» της Καινούργιου για Μικρούτσικο
- Live Streaming: ΠΑΟΚ - ΑΕΣΧ Πυλαίας
- Συνέχεια στο αήττητο για τον Ολυμπιακό, 22-10 τον ΝΟ Χανίων
- ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ