Νίκος Σαραντάκος: Γιατί αποχώρησα από τα Ellinika Hoaxes

Πρόκειται για την είδηση που απασχόλησε όσο καμία άλλη την ελληνική διαδικτυακή κοινότητα τις τελευταίες μέρες. Ο γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Σαραντάκος, που ήταν επιστημονικός σύμβουλος της σελίδας Ellinika Hoaxes, η οποία είχε αναλάβει εκ μέρους του Facebook να διενεργεί έλεγχο στις ειδήσεις και να εντοπίζει Fake News,

αποχώρησε από την ομάδα καταγγέλοντας «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» από τον αρχισυντάκτη του εγχειρήματος, Δημήτρη Αλικάκο.

Η επίσημη συνεργασία του Νίκου Σαραντάκου με τα Ellinika Hoaxes ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν ένας συνεργάτης της ομάδας τον προσέγγισε και του πρότεινε να γίνει επιστημονικός σύμβουλος της σελίδας. Ωστόσο, ο γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής, που είχε ήδη μακρά εμπειρία στην κατάρριψη γλωσσικών ιδίως μύθων, είχε από πολύ παλιότερα αλληλογραφία με τον ιδρυτή της σελίδας, Θοδωρή Δανιηλίδη, ο οποίος κατά καιρούς ζητούσε τη γνώμη του για γλωσσικά θέματα και είχε αναδημοσιεύσει άρθρα του στον ιστότοπο της ομάδας. Έτσι, όποτε προέκυπτε ένα ζήτημα για το οποίο είχε ειδικές γνώσεις, παρείχε τις συμβουλές του στην ομάδα. Τελευταία φορά, στα μέσα Ιουλίου είχε ζητηθεί η βοήθειά του σε άρθρο σχετικά με την υποτιθέμενη εβραϊκή καταγωγή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τον Δημήτρη Αλικάκο δεν είχε άμεση σχέση στο πλαίσιο της ομάδας. Είχαν «συναντηθεί» μόνο τον Δεκέμβριο του 2018, στο τραπέζι συζήτησης του συνεδρίου «Νέα μέσα, νέες τεχνολογίες» που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Fake News, αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου. «Είμαι δύσπιστος απέναντι στις, καλοπροαίρετες έστω, προσπάθειες για ρύθμιση του τοπίου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» έλεγε τότε ο Νίκος Σαραντάκος, εξηγώντας πως «οι πλατφόρμες των μέσων αυτών δεν είναι κάποιος ουδέτερος φορέας αλλά είναι μεγάλες εταιρείες, που έχουν μονοπωλιακή θέση στον τομέα τους και οι οποίες ήδη εφαρμόζουν μια στυγνή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική λογοκρισία».

Όταν λοιπόν, ο κ. Σαραντάκος άκουσε την είδηση ότι το Facebook ανάθεσε στην ομάδα των Ellinika Hoaxes να αναλάβει τον ρόλο του «τροχονόμου» της παραπληροφόρησης στην δημοφιλή πλατφόρμα, δεν ξενίστηκε, παρά τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση. Πολλοί αναρωτηθήκαν και συνεχίζουν να αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ να έχει ζητήσει τη συνδροµή εθνικών και υπερεθνικών ρυθµιστικών Αρχών για την καταπολέμηση των Fake News και την ίδια στιγμή το Facebook να αναθέτει το έργο του θεµατοφύλακα της αλήθειας των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο, σε µια εταιρεία που δεν έχει την ίδια εξειδίκευση και εµπειρία µε τους αντίστοιχους συνεργάτες της πλατφόρμας σε άλλες χώρες, όπως το AFP και το Associated Press. Όπως εξηγεί ο κ. Σαραντάκος στο tvxs.gr, «Θα ήταν ευχής έργον το ρόλο αυτόν να τον αναλάβει κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο όμως θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία· τα Ellinika Hoaxes είχαν γίνει μέλος του International Fact-Checking Network κι από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιο θεσμικό όργανο ή ακαδημαϊκός φορέας δεν ήταν παράλογο που κλήθηκαν να καλύψουν το κενό· κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή». Αποφάσισε λοιπόν, να τηρήσει στάση αναμονής και να δει τα πρώτα δείγματα γραφής τους.

Ωστόσο, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές παρατήρησε κάποια σημάδια που του προκάλεσαν ανησυχία. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός δημοσιεύματος της Αυγής σχετικά με τα ποσοστά τηλεθέασης μιας τηλεοπτικής συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το οποίο, όπως λέει ο Νίκος Σαραντάκος, «τα Ellinika Hoaxes βιάστηκαν να βγάλουν κίτρινη κάρτα». Υπήρχαν και άλλα τέτοια περιστατικά, αλλά, όπως λέει ο Νίκος Σαραντάκος, «καλοπροαίρετα περίμενα να συγκεντρωθούν περισσότερα. Δεν καταδικάζεις τον διαιτητή από το πρώτο ή το δεύτερο αμφισβητούμενο σφύριγμα».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα