Νορβηγία: Τα Løvene είναι πάλι εδώ
Τα løvene του Σόλμπακεν
Τον Ιούλιο του 2024 εμφανίστηκαν στον ζωολογικό κήπο του Κρίστιανσουντ, τρία μικρά λιοντάρια. Ότι έπρεπε να γίνει ιατρικά μαζί τους έπρεπε να γίνει μέσα σε τρεις εβδομάδες γιατί μετά θα είχαν τα απαραίτητα νύχια και δόντια για να μην μπορείς να τα πλησιάσεις με ασφάλεια.
Η εθνική Νορβηγίας στα προκριματικά του Euro 2024 τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της πίσω από την Ισπανία και ναι, την Σκωτία την οποία η Ελλάδα διέλυσε
Σαν τα μικρά λιονταράκια, ένα Nations League μετά, με πρώτη θέση σε όμιλο με δύο ομάδες που έπαιξαν στο Euro Αυστρία και Σλοβενία (προκρίθηκαν και οι δύο στους δεκαέξι) και το Καζακστάν, σκοράροντας μέσο όρο δυόμισι γκολ ανά παιχνίδι και με δύο νίκες στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά το 1996, σκοράροντας εννέα γκολ σε δύο ματς, τα løvene του Σόλμπακεν έχουν νύχια, δόντια και οι Ιταλοί – που δεν μοιάζουν πάλι να είναι στα καλά τους – θα περάσουν δύσκολα στον όμιλο.
Τρέλα για το ποδόσφαιρο
Οι Νορβηγοί τρελαίνονται για αθλητισμό, τρελαίνονται για το ποδόσφαιρο αν και είναι το τρίτο αγαπημένο τους άθλημα μετά το βίαθλο και το σκι αντοχής.
Η εθνική ομάδα σπάνια τους προσφέρει χαρές. Υπήρξαν κάποιες δεκαετίες με επιτυχίες. Μια παρουσία σε Παγκόσμιο κύπελλο το 1938 όπου ηττήθηκαν από την Ιταλία δύσκολα στον πρώτο γύρο με την σκουάντρα ατζούρα στην συνέχεια να κατακτά το τρόπαιο ενώ είχαν πάρει και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο χρόνια νωρίτερα (1936).
Από τότε και μέχρι την δεκαετία του 1990 υπήρχαν λίγα πράγματα για να χαρούν στο ποδόσφαιρο. Κάποιες επιτυχίες εδώ κι εκεί όπως οι νίκες με Γιουγκοσλαβία (1965), Γαλλία (1968), Αγγλία (1981) αλλά ποτέ δεν πλησίασαν κάποια πρόκριση μέχρι να φτάσουμε στα ’90s. Σε συλλογικό επίπεδο όλες αυτές τις δεκαετίες το μόνο που θυμάται κανείς είναι η καλή προσπάθεια που έκανε η Λιν απέναντι στην Μπαρτσελόνα το 1969 από την οποία αποκλείστηκε δύσκολα στα διπλά παιχνίδια, που έγιναν και τα δύο εκτός έδρας επειδή στο Όσλο, στην έδρα της, όλα ήταν παγωμένα.
Ξαφνικά στην δεκαετία του ’90 όλα άλλαξαν. Η Εθνική ομάδα προκρίθηκε σε δύο Παγκόσμια κύπελλα (1994 και 1998) και ένα Euro (2000). Η εθνική ομάδα των γυναικών κατέκτησε τα πάντα (Euro 1993, Παγκόσμιο κύπελλο 1995, χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000) και σε συλλογικό επίπεδο η Ρόζενμποργκ ήταν για οκτώ σερί χρόνια στους ομίλους του Champions League με εξαιρετικές παρουσίες.
Υπήρχε πλάνο
Η αρχή έγινε το 1988 όταν και δημιουργήθηκε το Ολύμπιατοπεν, στο Όσλο, ένα κέντρο προπονήσεων για να δημιουργηθούν ελίτ αθλητές. Πλέον υπάρχουν κέντρα σε όλη την Νορβηγία (Τρόντχαϊμ, Μπέργκεν, Τρόμσου, Στάβανγκερ, Κριστιανσαντ) αλλά τότε το κέντρο ήταν μόνο στο Όσλο.
Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και αρκετούς προπονητές, όπως τον προπονητή της εθνικής Νορβηγίας τότε Έγκιλ Όλσεν (υπεύθυνος για τακτική) και τον προπονητή της Ρόζενμποργκ Νιλς Άρνε Έγκεν (υπεύθυνος για ψυχολογία και παιδαγωγία) οι Νορβηγοί καθόρισαν εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία τους το τρίπτυχο δύναμη, γνώση και αξίες. Βοήθησε σημαντικά το ότι μιλάμε πιθανότατα για την πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης και φυσικά το ότι το ποδόσφαιρο στην χώρα έπαψε να είναι ερασιτεχνικό μόλις το 1984.
Όλα αυτά οδήγησαν μια χώρα που τρελαίνεται για το ποδόσφαιρο – έχει το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθέασης ανάλογα με τον πληθυσμό της στον κόσμο – να φτάσει στο νούμερο 2 της FIFA στην παγκόσμια κατάταξη τον Ιούλιο του 1995 πίσω μόνο από την Βραζιλία.
Είκοσι χρόνια μετά, το 2015 η Νορβηγία έφτασε στο νούμερο 83 της παγκόσμιας κατάταξης παρέα με την Τζαμάικα, τον Παναμά και την Σαουδική Αραβία.
Το λαμπρό μέλλον με τα γονίδια να βοηθούν
Χωρίς να υπάρχει η ίδια στόχευση, το ίδιο πλάνο και προγραμματισμός αλλά με το Ολυμπιατόπεν εκεί να βοηθάει τους ελίτ αθλητές της χώρας οι Νορβηγοί βρήκαν ξανά μια καλή εθνική ομάδα. Βασιζόμενοι αυτή την φορά στο να φτιάχνουν παίκτες με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με τα γονίδια εκείνης της ομάδας της δεκαετίας του ’90 να βοηθούν οι Νορβηγοί είναι και πάλι εδώ.
Για τα γονίδια αρκεί να κοιτάξετε τα ονόματα των Μίρε, Χέγκεμ, Μπεργκ, Πέντερσεν, Σούρλοτ και φυσικά, περισσότερο από όλους ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Όλοι αυτοί συγγενείς παικτών εκείνης της δεκαετίας με προπονητή τον Στόλε Σόλμπακεν που ήταν βασικός στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1998. Υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μείνει εκτός αποστολής στις τελευταίες κλήσεις όπως ο γιός του κόουτς Μάρκους Σόλμπακεν (Πίζα), o Έμιλ Μποχίνεν (Φροζινόνε), o Κρίστιαν Τόρστβεντ (Σασουόλο).
Οι γιοί και τα ανίψια σπουδαίων ποδοσφαιριστών του παρελθόντος με μερικούς νέους ήρωες όπως οι Όντεγκαρντ, Σιέλντερουπ, Μπέργκε, Άγερ χτίζουν μια νέα γενιά για την οποία το Νορβηγικό ποδόσφαιρο μπορεί να νιώθει υπερήφανη και να αισιοδοξεί ότι μπορεί να δει ξανά την ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν χρειάζεται βέβαια υπερβολικός ενθουσιασμός μετά από δύο νίκες με Μολδαβία (0-5) και Ισραήλ (2-4) αλλά αυτή η ομάδα έχει υγεία, ταλέντο, ποιότητα, καλές σχέσεις και ίσως τον καλύτερο σκόρερ στον κόσμο.
Μία χώρα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να νιώθει ξανά υπερήφανη για το ποδόσφαιρό της και να ελπίζει ότι μπορεί να επαναλάβει επιτυχίες του παρελθόντος άλλωστε όπως είχε πει και ένας δικός μας, ο Πλάτωνας: “Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να επαναλάβεις μια καλή πράξη”.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Πάλμα: «Ο Μεντιλίμπαρ σου λέει την αλήθεια για να αντιδράσεις»
- Γιουνάιτεντ για Κωστούλα, Μουζακίτη - Πουλάει τον… ξεχασμένο ο Ολυμπιακός!
- «Καίει» και τον Μπιμπίλα ο Καρκάς: «Φύλαγε τσίλιες έξω από καμαρίνια για να πηγαίνει ο Φιλιππίδης με τη μία και την άλλη & το παίζει φίλος στη γυναίκα του»
- Η Κωνσταντοπούλου πήγε καλεσμένη στον ΣΚΑΪ και έκραξε Πορτοσάλτε: «Δεν είναι δημοσιογράφος, είναι ένα φερέφωνο κυβερνητικό» (vid)
- Παναθηναϊκός AKTOR: Πρωταθλητής Ευρώπης όνομα και πράγμα
- Η σύζυγος του Τζέριαν Γκραντ αποθέωσε τον “υπερήρωά” της μετά τη μάχη με τη Μακάμπι
- Μέτοχος της Παρί Σεν Ζερμέν επιβεβαίωσε προσέγγιση από το NBA για την δημιουργία ομάδας στο Παρίσι
- Ηλέκτρα επόμενα επεισόδια: Η Φιόνα γράφει τον τραγικό επίλογο
- Η εντυπωσιακή entry list του Madrid Open
- Βαγγέλης Γερμανός: Ποιος ιστορικός ρεμπέτης του έμαθε κιθάρα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Νορβηγία: Τα Løvene είναι πάλι εδώ
- Παναθηναϊκός: Οι διαιτητές του αγώνα με την Παρί
- Παναθηναϊκός: Κομβικός κόντρα στην πρώην ο Μπράουν (video)
- Παναθηναϊκός: Ο Ναν τον οδήγησε στη νίκη (video)
- Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο έδωσε σημαντικές λύσεις (video)
- ΕΠΟ: «Μέρα χαράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο»
- Γκενκ: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον Καρέτσα
- Asteras Aktor: Το ιστορικό ντοκιμαντέρ (video)
- Ενδιαφέρον της Φούλαμ για τον Βαγιαννίδη
- Η αντιπολίτευση καλεί να γενικευτούν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία

- Τελευταία Νέα Novasports
- Νορβηγία: Τα Løvene είναι πάλι εδώ
- ΕΠΟ: «Μέρα χαράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο»
- Η αντιπολίτευση καλεί να γενικευτούν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία
- Παναθηναϊκός: Ο Ναν τον οδήγησε στη νίκη (video)
- Παναθηναϊκός: Ο Χουάντσο έδωσε σημαντικές λύσεις (video)
- Γκενκ: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον Καρέτσα
- Παναθηναϊκός: Κομβικός κόντρα στην πρώην ο Μπράουν (video)
- Παναθηναϊκός: Οι διαιτητές του αγώνα με την Παρί
- Ενδιαφέρον της Φούλαμ για τον Βαγιαννίδη
- Asteras Aktor: Το ιστορικό ντοκιμαντέρ (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Σοκ στη Νάπολη: Πέθανε 14χρονος ποδοσφαιριστής πριν από την προπόνηση
- Της έσπασαν τα νερά μέσα στο αυτοκίνητο και την ξεγέννησε ο σύζυγός της
- Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του δέρματος
- Σπανούλης: «Ο Σλούκας όταν ήταν πίσω μου δεν έδειχνε ποιος πραγματικά είναι, αλλά έβλεπες πως ήταν κάτι ιδιαίτερο»
- Αναμονή για δύο από Μεντιλίμπαρ ενόψει ΠΑΟ - Τα φαβορί για την άμυνα
- O ΠΑΟΚ κοίταξε στα μάτια και έπαιξε στα ίσια την πρωτοπόρο του γαλλικού πρωταθλήματος Σολέ!
- Έφτασε η νέα εποχή των ελαφρών επαγγελματικών της Renault- Στους δρόμους από το επόμενο έτος
- Δημοσιογράφος που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του Σουμάχερ: «Η κατάσταση του είναι θλιβερή»
- ΠΑΟΚ για Ιβάν Σαββίδη: «Χρόνια πολλά στον άνθρωπο που έχει οδηγήσει την ομάδα σε ανεπανάληπτες κορυφές»
- Έσκασε τώρα! Ακόμα μια ενδιαφερόμενη για Πινέδα - Τα δεδομένα