Ο ΑΟ Δάφνης και μερικές ιστορίες από το ντραφτ!

Τι δουλειά μπορεί να έχει ο διαλυμένος και σχεδόν ξεχασμένος ΑΟ Δάφνης με το ντραφτ του ΝΒΑ που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα; Προφανώς καμία αν και υπάρχει ένα πρόσωπο που συνδέει τις δύο άκρες αυτού του απίθανου νήματος! Το ντραφτ του ΝΒΑ ολοκληρώθηκε λοιπόν χωρίς καμία έκπληξη όσον αφορά στις τρεις πρώτες θέσεις αλλά αρκετές εκπλήξεις θετικές ή αρνητικές για παίκτες που προέρχονται από χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον ήταν το αναμενόμενο
νούμερο 1 και ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω του τόσο hype όσο μόνο ένα άλλο νούμερο 1 την τελευταία 20ετία. Μόνο ένας παίκτης ονόματι….Λεμπρόν Τζέιμς απόλαυσε την ίδια δημοσιότητα με τον Ζάιον πριν παίξει το πρώτο επίσημο λεπτό του σε αγώνα του ΝΒΑ. Μπορεί αν δικαιώσει την επιλογή του στο νούμερο 1 ο παίκτης που εδώ και τρία χρόνια λανσάρεται από το σύστημα ως το επόμενο next big thing του παγκόσμιου μπάσκετ; Ο Ζάιον ένας υβριδικός παίκτης με τρομερά σωματικά προσόντα που καρφώνει τις μπάλες με όποιο τρόπο βάζει ο νους του ανθρώπου θα σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της επιλογής του στην πρώτη θέση και φυσικά της ανοικοδόμησης των Πέλικανς που λίγες μέρες πριν ‘’ξεφόρτωσαν’’ τον σούπερ τους σταρ τους ‘Αντονι Ντέιβις στο Λος Άντζελες για να κάνουν χώρο στον….επόμενο. Οι haters του Ζάιον υποστηρίζουν ότι η ζωή στο ΝΒΑ θα είναι δύσκολη για ένα παίκτη που δείχνει….υπέρβαρος και δεν διαθέτει σταθερό μακρινό σουτ. Οι υμνητές του λένε ότι αποτελεί τον εφιάλτη όλων των αντίπαλων που θα κληθούν να τον μαρκάρουν αφού αποτελεί ένα εν δυνάμει μόνιμο μις-ματς.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Μοράντ, νούμερο 2 στο ντραφτ μπορεί να αποτελεί πολύ πιο ασφαλή επιλογή. Μακράν ο καλύτερος πασέρ της γενιάς του με επίσης εντυπωσιακά προσόντα πήρε ήδη τα κλειδιά του Μέμφις που λίγες ώρες πριν το ντραφτ αντάλλαξαν τον Μάικ Κόνλι για να αφήσουν άδεια τη θέση του βασικού πλέι μέικερ.

Στο νούμερο 3 οι Νικς διάλεξαν ένα τοπικό ήρωα τον Αρ Τζέι Μπάρετ, συμπαίκτη του Γουίλιαμσον στο Ντιούκ για ένα χρόνο. Ο Μπάρετ έπαιξε στο Νεουρκέζικο πανεπιστήμιο Σεν Τζονς και είχε δηλώσει εξ΄ αρχής ότι ήταν παιδικό του όνειρο να φορέσει τη φανέλα των Νικς. Και στο οικογενειακό του δέντρο υπάρχει μια σύνδεση με τον….ΑΟ Δάφνης! Ο μπαμπάς του Μπάρετ, ο Ρόουαν Μπάρετ ήταν στα νιάτα του ένα εκρηκτικό τριάρι με φοβερά σωματικά προσόντα. Τον ανακάλυψε το 2000 ο Μέμμος Ιωάννου όντας προπονητής του Κεραυνού στην Κύπρο και τον κουβάλησε στο νησί. Κατάφεραν να οδηγήσουν τον Κεραυνό μέχρι την οκτάδα του Κυπέλλου Κόρατς, επιτυχία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Κυπριακού μπάσκετ! Την επόμενη σεζόν ο μπαμπάς Μπάρετ που σήμερα είναι γενικός διευθυντής της ομοσπονδίας μπάσκετ του Καναδά ήρθε από τα μέρη μας και έπαιξε μισή σεζόν στην Α1 με τον ΑΟ Δάφνης! Στις εξέδρες του κλειστού της Δάφνης ήταν πολύ οικεία η εικόνα της κυρίας Μπάρετ, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν Ολυμπιονίκης στο στίβο αγκαλιά με ένα πιτσιρίκι που ήταν δεν ήταν δύο ετών. Το πιτσιρίκι μεγάλωσε, έγινε σπουδαίος παίκτης και τα ξημερώματα όταν άκουσε το όνομα του στο νούμερο 3 του ντραφτ ξέσπασε σε λυγμούς στην αγκαλιά του πατέρα του και πρώην μπασκετμπολίστα του ΑΟ Δάφνης (και αρκετών ακόμη Ευρωπαϊκών ομάδων κυρίως σε Ισραήλ και Γαλλία)!

Οι Ευρωπαίοι και γενικά οι ξένοι παίκτες δεν ήταν στα…καλύτερα τους σε αυτό το ντραφτ. Ο πολυδιαφημισμένος Σέκου Ντουμπούγια ένας Γάλλος με ρίζες στη Γουινέα αν και φαινόταν ότι θα είναι lottery pick έπεσε τελικά στο νούμερο 15 και ήταν οι Πίστονς αυτοί που τον διάλεξαν και σταμάτησαν την ελεύθερη πτώση του. Ο Ντουμπούγια με τα φοβερά σωματικά προσόντα δεν έπεισε αρκετές ομάδες που προηγήθηκαν ότι είναι έτοιμος για το ΝΒΑ. Για πρώτη φορά μετά το 2013 ξένος παίκτης εκτός κολεγιακού συστήματος δεν βρήκε θέση στις πρώτες 13 επιλογές. Ο Γκόγκα Μπιτάτζε γλίστρισε επίσης χαμηλά στο νούμερο 18. Τον διάλεξαν οι Πέισερς με μια επιλογή που μοιάζει να είναι ‘’’κλοπή’’ αν δικαιώσει τις προσδοκίες. Μόνο που η ζωή στους Πέισερς θα είναι δύσκολη αρχικά αφού θα έχει μπροστά του τον Μάιλς Τέρνερ και τον Σαμπόνις τζούνιορ!

Κερδισμένος της υπόθεσης ο Κροάτης Σάμανιτς που πέρσι έπαιξε στη Σλοβένικη Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Οι Σπερς που πάντοτε αρέσκονται σε επιλογές ξένων τον ανέβασαν στο νούμερο 19! Χωρίς μεγάλο βάθος στα ‘’φτερά’’ οι Σπερς θα δώσουν πιθανώς άμεσα την ευκαιρία στον Σάμανιτς ένα εκρηκτικό τριάρι με ικανότητες σκόρερ και καλό σουτ.

Η έκπληξη ήρθε στο νούμερο 35 με την επιλογή του Βραζιλιάνου Μάρκος Λουζάντα Σίλβα. Ο ‘’Ντίντι’’ όπως είναι γνωστός ανέβασε πολύ τις μετοχές του στις καλοκαιρινές δοκιμές και μάλιστα οι Πέλικανς έκαναν και ανταλλαγή για να πάρουν αυτό το νούμερο και να τον διαλέξουν. Τριάρι με σταθερό σουτ και καλό μακρινό σουτ θα μας δείξει τι αληθινά αξίζει μάλλον στις 3 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το βράδυ στη Ναϊτζίνγκ της Κίνας η εθνική Βραζιλίας θα αντιμετωπίσει τη δική μας εθνική στην πρώτη φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν ακολουθήσει την ομάδα στην Κίνα θα μάθουμε τι ψάρια πιάνει….

Στο νούμερο 37 οι Πίστονς έδωσαν και δεύτερη επιλογή στο ντραφτ σε ξένο παίκτη. Στον πολλά υποσχόμενο Λιθουανό Σιρβίντις που έπαιζε στη Λιέτουβος Ρίτας. Δύο θέσεις πιο κάτω οι φιναλίστ Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς κίνησαν γη και ουρανό και έκαναν δύο ανταλλαγές για να διαλέξουν ένα άγνωστο Σέρβο που τους….ανήκε! Τον Αλεν Σμαϊλάγκιτς που έπαιξε πέρσι στη D-League με τη θυγατρική τους ομάδα. Προφανώς ο Στιβ Κερ και το επιτελείο του κάτι έχουν δει στον Σέρβο φόργουορντ, πρώην παίκτη της Μπέκο με μπόι 2μ.08 και τον κλείδωσαν χωρίς να του δώσουν το δικαίωμα να βγει στην ελεύθερη αγορά.

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή στο νούμερο 44 είναι αυτή του Μπολ Μπολ, γιου του πρόωρα χαμένου Σουδανού Μανούτε Μπολ (κάποτε πιο ψηλός μπασκετμπολίστας του κόσμου με μπόι 2μ.32) που κληρονόμησε αρκετό από το μπόι του πατέρα του (2μ.19) αλλά κουβαλάει και ένα χρόνιο ιστορικό τραυματισμών. Το ρίσκο της επιλογής του πήρε το Μαϊάμι.

Ο τελευταίος ξένος που χώρεσε στο ντραφτ ήταν ο πολύ καλός σκόρερ της Παρτίζαν Βλάνια Μαρίνκοβιτς. Ο Βλάντε Ντίβατς, τζένεραλ μάναζτερ των Κινγκς, του έδωσε την τελευταία επιλογή του ντραφτ με το νούμερο 60 και προφανώς ξέρει από πρώτο χέρι που επένδυσε μια επιλογή χαμηλού ρίσκου. Σημείωση: Οι πληροφορίες λένε ότι για τον Μαρίνκοβιτς ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός που πλέον πρέπει να διερευνήσει τις προθέσεις των Κινγκς και αν η επιλογή έγινε για άμεση χρήση ή σκοπός του Σακραμέντο είναι να αφήσει τον Μαρίνκοβιτς στην Ευρώπη για να ‘’ψηθεί’’. Από τους Ευρωπαίους που είχαν μικρές ελπίδες για μια θέση στο τέλος του ντραφτ έμειναν εκτός ο Γερμανός Ομπιεσέι της Βούρτζμπουργκ και ο Γιουβέλ Ζούσμαν της Μακάμπι.
Keywords
Τυχαία Θέματα