Ο ‘’Δράκος’’ στην Αργεντινή

Το παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για την εθνική Ελλάδος που βρισκόταν στο μεταίχμιο. Η γενιά του 1987 βρισκόταν στην ακμή της και ένα χρόνο νωρίτερα η εθνική είχε πάρει τη 2ηθέση στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ και ήθελε πλέον να επιβεβαιώσει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα.

Μόνο που το καλοκαίρι που προηγήθηκε ήταν εξαιρετικά ταραχώδες. Στις σχέσεις των παικτών με τον ομοσπονδιακό προπονητή Ευθύμη
Κιουμουρτζόγλου είχαν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα βαριά σύννεφα. Σαν να μην έφταναν τα εσωτερικά προβλήματα της ομάδας η προετοιμασία έκρυβε ένα σημαντικό απρόοπτο.

Τον τραυματισμό του Νίκου Γκάλη στον πρώτο αγώνα του τουρνουά Ακρόπολις απέναντι στην Τσεχοσλοβακία. Ένας από τους σπάνιους τραυματισμούς στην καριέρα του Γκάλη που αμφισβητήθηκε έντονα, αφού στον τύπο της εποχής εκφράστηκε η άποψη ότι δεν ήταν τόσο σοβαρός ώστε να κρατήσει τον μεγαλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα εκτός διοργάνωσης.

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αλήθεια της ιστορίας που δεν μαθεύτηκε και δεν ειπώθηκε ποτέ στα χρόνια που ακολούθησαν η εθνική πήγε στην Αργεντινή χωρίς τον Γκάλη, με τους παίκτες να αμφισβητούν έντονα τον Κιουμουρτζόγλου, αλλά παραδόξως εξαιρετικά συμπαγή αποδυτήρια!

Στην Αργεντινή έλαμψε η προσωπικότητα και το πάθος του Παναγιώτη Γιαννάκη και στην ουσία η πορεία της ομάδας έχει ταυτιστεί με τη δική του ηγετική παρουσία.

Η εθνική είχε κληρωθεί στον όμιλο της πρώτης φάσης με αντιπάλους τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Κορέα. Για μια ακόμη διοργάνωση οι Ισπανοί αποτελούσαν το βασικό εμπόδιο αφού με βάση τα προγνωστικά για να προχωρήσουμε έπρεπε να νικήσουμε τους Ίβηρες.

Στην πρεμιέρα του ομίλου οι αγώνες του οποίου έγιναν στην πόλη Βίγια Μπαλεστέρ η εθνική παραλίγο να πετύχει ένα θαύμα! Κόντραρε στα ίσια τις ΗΠΑ και έχασε τελικά στην παράταση με 103-95! Είχε προηγηθεί με 56-45 στο ημίχρονο κάνοντας ένα καταπληκτικό επιθετικό παιχνίδι και έχασε τη μεγάλη νίκη όταν στην τελευταία επίθεση καλάθι του Νάσου Γαλακτερού κρίθηκε εκπρόθεσμο από τους διαιτητές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από ριμπάουντ του Φάνη Χριστοδούλου στα 5’’ ο Παταβούκας βιάστηκε να σουτάρει από το κέντρο, η μπάλα μπήκε και βγήκε στο καλάθι και ο Γαλακτερός σκόραρε με το οριακά εκπρόθεσμο φόλοου.

Hεθνική είχε ισοφαρίσει νωρίτερα με δύο βολές του Φάνη Χριστοδούλου 1’42’’ πριν το τέλος του αγώνα και καμία ομάδα δεν μπόρεσε να σκοράρει μέχρι τη λήξη.

Ο Γιαννάκης στην πρεμιέρα του τουρνουά σκόραρε 23 πόντους αλλά την παράσταση έκλεψε ο νεαρός Νάσος Γαλακτερός που σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα της εθνικής ανδρών σημείωσε 18 πόντους.

Στον κρίσιμο αγώνα με την Ισπανία η ελληνική ομάδα νίκησε με 102-93 και στην ουσία κλείδωσε την πρόκριση στον επόμενο γύρο με τον Γιαννάκη να σημειώνει 31 πόντους αλλά ήρωα της βραδιάς τον Φάνη Χριστοδούλου με 32 πόντους και 6 εύστοχα τρίποντα.

‘’Εγώ, στη Σάλτα δεν πήγαινα με κανένα τρόπο’’, είπε ο ‘’μπέμπης’’ μετά τον αγώνα μεταφέροντας τον… τρόμο των διεθνών για την πιθανότητα ήττας και συμμετοχής στους αγώνες κατάταξης που γίνονταν στην απομακρυσμένη πόλη Σάλτα στα βόρεια σύνορα της χώρας. Αντί για τη… Σάλτα η εθνική πήγε στο Μπουένος Αϊρες κερδίζοντας με 115-76 στον τελευταίο αγώνα του ομίλου την Κορέα.

Στο νέο όμιλο που δημιουργήθηκε η εθνική βρέθηκε παρέα με Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ένωση και Βραζιλία. Ο κρίσιμος αγώνας στον δεύτερο γύρο ήταν ο εναρκτήριος με τη Σοβιετική Ένωση που έκανε ουσιαστικά την τελευταία της εμφάνιση σε διεθνείς αγώνες ως ενιαία χώρα και ήδη είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στους αγώνες οι παίκτες από τη Λιθουανία με επικεφαλής τον Σαμπόνις.

Η ελληνική ομάδα φάνηκε να ελέγχει τον αγώνα, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 40-37 αλλά στο δεύτερο μέρος οι διεθνείς έδωσαν ρεσιτάλ… αστοχίας. Πέτυχαν μόλις 17 πόντους και γνώρισαν μια οδυνηρή ήττα με 75-57 χάνοντας τη μεγάλη ευκαιρία να πάνε στην τετράδα του παγκοσμίου.

Στον δεύτερο αγώνα νίκησαν τη Βραζιλία με 103-88 σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική μονομαχία Γιαννάκη-Οσκάρ Σμιντ. Ο αρχηγός της εθνικής σε μια από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σταμάτησε στους 38 πόντους, σκοράροντας τρεις παραπάνω από τον Βραζιλιάνο! Και οι δύο ευστόχησαν συνολικά σε 10 τρίποντα (από 5)!

Η ελληνική ομάδα έπαιξε τα τελευταία… ρέστα της για πρόκριση στην τετράδα απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Αλλά η ομάδα που λίγες μέρες αργότερα θα κατακτούσε το τρόπαιο δεν μας άφησε ελπίδες και μεθοδικά νίκησε με 77-67!

Στην ελληνική ομάδα έμεινε μόνο το κίνητρο για ένα καλό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Ξεκίνησε τους αγώνες για τις θέσεις από 5 έως 8 κερδίζοντας τη διοργανώτρια και γηπεδούχο Αργεντινή στο ιστορικό γήπεδο ‘’Λούνα Παρκ’’ όπου είχε φιλοξενηθεί και το πρώτο Μουντομπάσκετ σαράντα χρόνια νωρίτερα.

Ο Γιαννάκης με 36 πόντους ‘’κατέστρεψε’’ και την Αργεντινή αλλά δεν κατάφερε να επικρατήσει στη δεύτερη μονομαχία του με τον Οσκάρ Σμιντ. Η Βραζιλία νίκησε με 97-94 στον αγώνα για την 5η θέση με τον ‘’βομβαρδιστή’’ της να σκοράρει 44 πόντους ευστοχώντας σε 9 τρίποντα! Ο Γιαννάκης περιορίστηκε στους…30 πόντους.

Η εθνική πήρε την 6η θέση στην τελική κατάταξη ανεβαίνοντας δύο θέσεις σε σχέση με το 1986 και το τουρνουά της Ισπανίας.

Ο Γιαννάκης πήρε την 3η θέση στον πίνακα των σκόρερ πίσω από τον Σμιντ και τον Ιταλό Αντονέλο Ρίβα με 205 πόντους σε 8 αγώνες και μέσο όρο 25,6 ανά παιχνίδι. Ήταν επίσης ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του τουρνουά με μέσο όρο 5,4, χάνοντας την πρωτιά για μια μόλις ασίστ από τον Πορτορικάνο Φεντερίκο Λόπεζ.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος του Ηρακλή ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης του τουρνουά στα δίποντα αφού δεν αστόχησε ούτε μια φορά (6/6), ο Λιβέρης Ανδρίτσος 3ος πιο εύστοχος στις βολές, ο Παναγιώτης Φασούλας δεύτερος στα μπλοκ πίσω μόνο από τον μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ Αλόνζο Μούρνινγκ αλλά και 8ος καλύτερος ριμπάουντερ, ενώ ο Νάσος Γαλακτερός με 10/19 τρίποντα (52,6%) έκτος πιο εύστοχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα