Ο εύθραυστος κόσμος της Βιρτζίνια Γουλφ

Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Η Virginia Woolf, η Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, με το νεωτεριστικό ύφος της πρωτοπόρησε όχι μόνο στη συγγραφή αλλά και στην ίδια την ανανέωση της αγγλικής γλώσσας. Επηρεασμένη από τον Τζόυς, τον Προυστ και τις θεωρίες του Γουίλλιαμ Τζαίημς, του Μπεργκσόν και του Φρόυντ, επικέντρωσε τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός καινοτόμου μυθιστορηματικού ύφους που έδινε έμφαση στην αέναη ροή της

συνείδησης, στο πέρασμα του χρόνου ως μια αλληλουχία επακόλουθων και πεπερασμένων στιγμών και ως μια μακρά ακολουθία χρόνων και αιώνων, καθώς και στην ουσιαστική απροσδιοριστία του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Η Adeline Virginia Stephen, ή κατά κόσμο Virginia Woolf γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 1882, κόρη της καλλονής Julia Prinsep Stephen και του συγγραφέα και κριτικού Sir Leslie Stephen. Η Woolf έλαβε εκτενή εκπαίδευση μέσα στο σπίτι από τους γονείς της και πιο συγκεκριμένα διδάχτηκε κλασικούς συγγραφείς και αγγλική λογοτεχνία, κάτι το οποίο δεν συνέβη και με τα ετεροθαλή αδέλφια της.

Ο πρώτος νευρικός κλονισμός που υπέστη, ήρθε όταν εκείνη ήταν μόλις 13 χρονών και ως συνέπεια του ξαφνικού θανάτου της μητέρας της από γρίπη. Ο θάνατος του πατέρα της 9 χρόνια μετά, προκάλεσε την πιο ανησυχητική κατάρρευση της νεαρής Virginia, κάτι το οποίο οδήγησε σε σύντομη νοσηλεία της σε κλινική αλλά και την απόφαση να μετακομίσει με τα αδέλφια της Vanessa και Adrian από το Hyde Park του Kensington στη Gordon Square του Bloomsbury. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της ταλανιζόταν από περιόδους κατάθλιψης, τις οποίες σύγχρονοι μελετητές αποδίδουν εν μέρει και στη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τα ετεροθαλή αδέλφια της George και Gerald. Πάντως οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της ήταν συχνές, και οι επιστήμονες μελετώντας τα στοιχεία μετά τον θάνατο της διέγνωσαν πως έπασχε από διπολική διαταραχή.

Βρείτε τα βιβλία της:

Στο Bloomsbury σπούδασε στο King’s College London και ήρθε σε επαφή, μεταξύ άλλων, με τους Leonard Woolf, μέλλοντα σύζυγο της, και τον Roger Fry, ιδρυτές μια ομάδας διανοούμενων, συγγραφέων και καλλιτεχνών, της λεγόμενης Ομάδας Bloomsbury. Το 1912 παντρεύτε τον Leonard Woolf και ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο Hogarth Press, όπου εκδίδεται το μεγαλύτερο μέρος των έργων της, έργα του T.S Eliot και άλλων.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα