Ο καλύτερος Έλληνας σουτέρ

Πρέπει τα δικά μας παιδιά να φεύγουν από την Ελλάδα για να αναπτύσσουν το ταλέντο τους και να εξελίσσονται; Η απάντηση είναι «μάλλον ναι» και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι τρανό παράδειγμα. Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 2023 όταν έγραψα τελευταία φορά για τον Νίκο μετά από ένα σπουδαίο παιχνίδι στα «Άνω Λιόσια» κόντρα στην Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια, ηθελημένα, όχι γιατί δεν υπήρχαν οι αφορμές για μερικές γραμμές αλλά γιατί όπως λένε στην Αμερική: «Let the game

do the talking» (Άσε το παιχνίδι σου να μιλήσει για σένα, σε ελεύθερη μετάφραση).

Η Μερκεζεφέντι έγινε Μπασκόνια, το τουρκικό πρωτάθλημα έγινε Euroleague και ο 23χρόνος πλέον Έλληνας φόργουορντ, φαίνεται έτοιμος να ηγηθεί. Ο αναλυτής μας στα κανάλια Novasports, Δημήτρης Μαυροειδής, όταν τον συνάντησε πριν από περίπου ένα μήνα για την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στα κανάλια Novasports, θυμήθηκε ιστορίες από τα παλιά: «Πάντα βιαζόταν να παίξει, πάντα είχε την φλόγα ότι θέλω να παίξω να δείξω ότι μπορώ», η αλήθεια είναι ότι ο «Ρόγκα» από τότε μπορούσε και ξέρει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα θα επιστρέψει μόνο με τους δικούς του όρους. Μόνο για να παίξει και να έχει ρόλο.

Το καλοκαίρι ήταν μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Η Εθνική πήγε στο Προολυμπιακό τουρνουά ενωμένη, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη σύνθεση της, με τον Βασίλη Σπανούλη στο πάγκο και με σχεδόν όλα της τα αστέρια διαθέσιμα. Στο μυαλό του Νίκου δεν γίνεται να μπούμε, ούτε μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη και δεν μπόρεσε να δώσει το παρών. Ο ίδιος το ξέρει, ο Βασίλης Σπανούλης επίσης. Ακόμη και λάθος να έκανε, ακόμη και το οικογενιακό πρόβλημα που επικαλείται να μην είναι τόσο σοβαρό, πράγματα που δεν θα τα μάθουμε ποτέ δηλαδή, το να λοιδορείται ένα παιδί 23 ετών δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Σε καμία κανονική χώρα. Αυτός είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και ο μοναδικός κλασσικός σουτέρ που έχουμε στο τοπ επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Πέρσι τελείωσε την σεζόν με 52% τρίποντο στην Euroleague (38/73). Φέτος σε 14 παιχνίδια με μέσο όρο συμμετοχής 16 λεπτά έχει εκτελέσει ήδη 51 τρίποντα και έχει ευστοχήσει στα 23 (45.1%). Είναι 14ος στη λίγκα σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα και υπάρχουν μπροστά του παίκτες που έχουν εκτελέσει τα μισά ή ακόμη και λιγότερα τρίποντα από εκείνον (άρα είναι πιο εύκολο να έχουν μεγάλο ποσοστό ευστοχίας). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν μιλάμε για κλασσικό σουτέρ που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή εκεί έξω και είναι Έλληνας, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό.

Εκτός από το ποσοστό ευστοχίας, ο τρόπος που σουτάρει ο Νίκος είναι χάρμα ιδέσθαι. Μηχανική, τεχνική και αυτοπεποίθηση. Πιάνει την μπάλα με λάθος στάση σώματος πολλές φορές έπειτα από κακές πάσες και βρίσκει την ισορροπία και τον τρόπο να την στείλει στο διχτάκι. Συγχωρέστε με για την αγγλική έκφραση αλλά βγάζει «vibes» κλασσικού σουτέρ. Αύρα «δολοφόνου».

Το παιχνίδι με την Βίρτους Μπολόνια για την 15η αγωνιστική της Euroleague ήταν το επιστέγασμα της δουλειάς που ρίχνει ο «Ρόγκα» και στο δικό μου μυαλό το ματς που κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους στην εκτίμηση του πάντα απαιτητικού, Πάμπλο Λάσο. Career-high στο σκοράρισμα στην Euroleague με 19 πόντους σε λιγότερο από 20 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 4/7 τρίποντα (το ένα πιο δύσκολο από το άλλο), παίζοντας πολύ καλή άμυνα στο ποστ είτε τον Κλάιμπερν είτε τον Σενγκέλια και πηγαίνοντας σε κάθε 50-50 μπάλα πρώτος (τρία επιθετικά ριμπάουντ). Το ζευγάρι βολών στο τέλος ήταν το μεγάλο «κρίμα» στην βραδιά καριέρας του. Έχασε την πρώτη, έβαλε την δεύτερη, αλλά ακόμη και έτσι το +3 θα έπρεπε να είναι διαχειρισίμο για την ομάδα του με ένα φάουλ. Αμ δε, τι σου είναι το μπάσκετ μερικές φορές.

Μαθήματα είναι αυτά και το βασικότερο όλων είναι ότι ο Ρογκαβόπουλος βρίσκεται σε έναν οργανισμό που τον πιστεύει, από τον οποίον έχουν πάρει ώθηση σπουδαίοι παίκτες στο παρελθόν. Παράλληλα, είναι τόσο αφοσιωμένος στο μπάσκετ που όταν ο Μαυροειδής χαριτολογώντας τον ρώτησε αν πηγαίνει εκδρομές από την Βιτόρια για να δει κοντινές πόλεις, πήρε αρνητική απάντηση: «Δεν προλαβαίνουμε και όταν έχουμε ένα ρεπό προτιμώ να το περνάω στο γήπεδο για μερικά σουτ ή για ένα φαγητό με τους κολλητούς μου από την ομάδα».

Το καλοκαίρι έρχεται Eurobasket και θέλω να πιστεύω ότι ο Νίκος θα έχει και πάλι την κλήση στα χέρια του. «Μανιάτικο» να το κρατάμε σε έναν 23χρόνο γιατί για τον «Χ» ή «Ψ» λόγο δεν ήρθε το προηγούμενο καλοκαίρι; Όχι δα, ειδικά όταν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του δεν έχουμε και δεν ξέρω και εγώ πόσα χρόνια έχουμε να βγάλουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνας,ellinas