Ο μύθος του Σουλτάνου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πριν λίγες ημέρες ότι η χώρα του θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «στρατηγικό εταίρο» της χώρας - για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το Foreign Policy, αυτά είναι λόγια άνευ ουσίας. Ο Ερντογάν μπορεί να είναι θυμωμένος με την Ουάσιγκτον αλλά τελικά η Άγκυρα θα κάνει ότι χρειάζεται για να αποκαταστήσει

τους δεσμούς της με τη Δύση. Αυτό δεν αρκεί για να βγάλει την Τουρκία από την οικονομική κρίση, αλλά ο Ερντογάν έχει λίγες επιλογές αν θέλει να αποφύγει μια χειρότερη πολιτική κατάρρευση, καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τις δυνάμεις του τουρκικού κράτους που θα δυσκολευτούν να χωνέψουν μια μόνιμη απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και προσέγγιση με την Ρωσία.

Στα μέσα Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Τουρκία, υπήρξε «πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα». Κι αυτό είναι αλήθεια από την αμερικανική σκοπιά. Αλλά επίσης οι ΗΠΑ υπήρξαν πρόβλημα για την Τουρκία. Σήμερα η λίστα των παραπόνων της Ουάσιγκτον εναντίον της Άγκυρας περιλαμβάνει την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, την αντίθεσή της στη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους στη Συρία και τη βαθύτερη σχέση της με τη Ρωσία, από την οποία η Τουρκία συμφώνησε να αγοράσει τέσσερις πυραύλους S-400 έως το 2019. Ωστόσο, από την πλευρά της Τουρκίας, όλες αυτές οι κινήσεις φαίνονται λογικές.

Κατά αρχήν αναφορικά με την περίπτωση του Μπράνσον. Ο πάστορας συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού. Κατηγορήθηκε για δεσμούς με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν πίσω από το πραξικόπημα. Έχει επίσης συνδεθεί με το PKK. Ανεξάρτητα με την εγκυρότητα αυτών των κατηγοριών, ο Μπράνσον αποτελεί σημαντικό χαρτί διαπραγματεύσεων για την Άγκυρα που ελπίζει να τον ανταλλάξει με τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, που καταδικάστηκε σε φυλακή στις ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν και αποτελεί απειλή για τον Ερντογάν. Η Τουρκία μπορεί τελικά να επιστρέψει τον πάστορα, αλλά πιστεύει ότι θα ήταν άδικο να το πράξει χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα.

Στη Συρία οι Κούρδοι αποτέλεσαν επί μακρόν σύμμαχο των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία, ωστόσο, φοβάται τι θα ακολουθήσει μετά την ίδρυση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής της Ροζάβα στη βόρεια Συρία. Όμως ο Ερντογάν γνώριζε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιτύχει τις φιλοδοξίες της στη Συρία - συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα - μέσω της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και οι δυο χώρες συνεργάστηκαν αρχικά για την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα