Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή: “Ελευθερία ή θάνατος, λέμε και εμείς σήμερα”

“Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα”.

Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη και ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας “Φιλικής Εταιρείας” για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία

Η ομιλία Ζελένσι έγινε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου

Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με χειροκρότημα των βουλευτών, ιδιαίτερα θερμό και παρατεταμένο από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χλιαρό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος της ομιλίας του οι βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν καθισμένοι…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, με εισαγωγή από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των Ρώσων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Οδησσό και τη Μαριούπολη. Δυο πόλεις με έντονο ελληνικό στοιχείο που πλέον χάνεται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ειδικά για τη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: “Υπάρχουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Όμως δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της πόλης. Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι έκαναν” ανέφερε.

“Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς”

Και συμπλήρωσε:

“Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Το έχουμε δει όλοι. Αυτή η ελληνική πόλη που έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων υπήρξε το λίκνο μιας ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του Χριστιανισμού όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες χώρες. Θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας αν χαθεί αυτό το κομμάτι” είπε.

“Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για “ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους”. “Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ζελένσκι

“Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί και να σώσει την Ουκρανία”

Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία αυτό. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική εταιρία να παλέψει, να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό. Η Μαριούπολη χρειάζεται την άμεση υποστήριξη σας” είπε και συμπλήρωσε: “Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία”.

Στη συνέχεια ζήτησε να προβληθεί ένα βίντεο στο οποίο μίλησαν ελληνικής καταγωγής πολεμιστές του ουκρανικού στρατού.

“Ονομάζομαι Μιχαήλ και ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκα στην Μαριούπολη” ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον πρώτο πολεμιστή ο οποίος περιέγραψε τις στιγμές της ρωσικής εισβολής. Αποκάλυψε ότι συμμετέχει στο Τάγμα Αζόφ και πολεμά τους ναζί Ρώσους.

“Καλημέρα συμπατριώτες, λέγομαι Αναστάσιος” είπε ένας δεύτερος πολεμιστής ελληνικής καταγωγής. “Βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που προστατεύουν τη Μαριούπολη” είπε και απηύθυνε έκκληση η Ελλάδα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι έστειλε το μήνυμα: “Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Δυστυχώς, όμως, η Ουκρανία καταστρέφεται. Βοηθήστε μας να σώσουμε τη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατέστρεφαν την Ουκρανία. Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις όπου όλες οι κοινότητες -και των Ελλήνων- θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά. Θα κερδίσουμε. Το γνωρίζω. Δόξα στην Ουκρανία“.

Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου μεταδόθηκε διαδικτυακά στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στην ειδική εκδήλωση παρόντες ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας, ο Μιχ. Κατρίνης και οι βουλευτές των κομμάτων τους. Οι πτέρυγες και οι πολιτικοί αρχηγοί του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης δήλωσαν πως θα απόσχουν, ενώ το ΜέΡΑ25, που επίσης διαφωνεί, εκπροσωπήθηκε από έναν βουλευτή.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου έγινε με φόντο την απέλαση των 12 διπλωματών του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο Ζελένσκι αναμένεται να αναφερθεί στις θηριωδίες εναντίον των αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα και στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην πόλη Μπούτσα. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στη Μαριούπολη που έχει ισοπεδωθεί και στην οποία μένουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που βιώνουν την φρίκη του πολέμου.

Η ομιλία Ζελένσκι:Τασούλας: Ιστορική συνεδρίαση

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε “πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή”. Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι “μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί” και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Γεροβασίλη: Απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ

Η αναφορά του Ουκρανού πολεμιστή στο Τάγμα Αζόφ προκαλεί αντιδράσεις. Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε στο Περιστύλιο της Βουλής, μετά το τέλος της ομιλίας του Β. Ζελένσκι:

“Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας.

Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα”.

Συγκέντρωση Ουκρανών στο Σύνταγμα

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Β. Ζελένσι στη Βουλή, Ουκρανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα