«Οδός Αβύσσου, αριθμός 0»: Για τηνβιαιότητα των βασανιστηρίων της Μακρονήσου

Ο πιο πολυδιαβασμένος έλληνας λογοτέχνης των εφηβικών μας χρόνων, ο συγγραφέας που μας έμαθε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο πάντα διαχρονικός, κλασικός και αξεπέραστος ''επιστρέφει'' στην θεατρική σκηνή του OLVIO για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Η εταιρία ΦΩΣ art επαναλαμβάνει -μετά την περσινή της επιτυχία- την παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σας περιμένουμε και φέτος στην οδό Αβύσσου , αριθμός "0". Για να διαβάσουμε ξανά μαζί το έργο του Λουντέμη... σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη

και θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου.

Το έργο του Λουντέμη αποτελεί αναμφισβήτητα ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για ν' αλλάξει ο κόσμος. Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. Όπως ο ίδιος υποστήριζε, δεν τον ενδιέφερε η Τέχνη για την τέχνη, αλλά η καταγραφή της πραγματικότητας και η κατάδειξη της κοινωνικής ανισότητας... «Βάλε μια δύση κι ένα βαρκάκι να λιώνει μέσα. Ομορφιά! Μα, αν δεν υπάρχει μάτι να το δει, είναι ομορφιά;»
Κάτοικοι της οδού Αβύσσου, στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης, ο Γιώργης και ο Παναής.

Άγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές, δε χάνουν την ελπίδα τους για ζωή και ελευθερία. Στο έργο αυτό ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο. Γράφει, για να καταγγείλει, για να αναδείξει από τη μια μεριά το αίσχος της Μακρονήσου, την ωμότητα και βιαιότητα των βασανιστηρίων - «όταν ο θάνατος γίνεται εύκολος, η ζωή γίνεται δύσκολη» - και από την άλλη να αναδείξει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ανθρώπων. Το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα