Οι αποκαλύψεις Ερντογάν για την συνομιλία με τον Τσίπρα

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η συνομιλία μεταξλυ του Έλληνα πρωθυπουργού και Τούρκου προέδρου στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» ήταν το σχόλιο που έκανε αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας,
δίνοντας το στίγμα του κλίματος ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται εδώ και μήνες, στην Τουρκία, χωρίς να έχει γίνει και χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα την αποφασιστικότητα της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων «πραξικοπηματιών» ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός του μίλησε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «που παραβίασαν τα σύνορα» όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ. Η αναφορά αυτή θεωρείται ελπιδοφόρα, γιατί δεν περιλαμβάνει καμία άλλης μορφής «κατηγορία» σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση» φέρεται να είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντως με τη Daily Sabah, στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν τα θέματα των 8 Τούρκων, της ασφάλειας και της ηρεμίας στο Αιγαίο, των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. «Ο Τσίπρας έχει καλή πρόθεση και στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θα χρειαστεί να δουλέψουμε πιο σκληρά για να πετύχουμε την πρόοδο που τόσο χρειάζεται» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τι είχε πει ο Τσίπρας
Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου αναφερόμενος στο τετ α τετ του με τον τούρκο πρόεδρο, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις». «Έθεσα επιτακτικά στον κ. Ερντογάν το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Προφανώς ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των "8" και του τόνισε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των 8 δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δύο», τόνισε ακόμη σχετικά με το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. «Του είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία. «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.

Οι αναφορές του τουρκικού Τύπου
Ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποτελεί θέμα και σε άλλο πρωτοσέλιδο του σημερινού τουρκικού Τύπου: Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Και εστιάζει στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στο πρωθυπουργό της Ελλάδας τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Τηλεοπτικά μέσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση με αναφορές στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν ήταν και η πιο εύκολη συνάντηση, ενώ σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό.

Πηγή: Νews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα