Οι ειδικοί προειδοποιούν: Δεν είναι πόσιμο το νερό στις πληγείσες περιοχές – Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες

Αυστηρές προειδοποιήσεις απευθύνουν οι επιστήμονες σχετικά με τον κίνδυνο μολύνσεων και έξαρσης ασθενειών στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των πλημμυροπαθών είναι πολλοί και οι ειδικοί τονίζουν πως χρειάζεται προσοχή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ τόνισε: “Το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές πρέπει να

χρησιμοποιείται με προσοχή και σίγουρα δεν είναι πόσιμο μέχρι να γίνουν μετρήσεις και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση”.

Και πρόσθεσε: “Μέχρι τότε συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου νερού καθώς το νερό της βρύσης είναι μολυσμένο από λύματα, νεκρά ζώα και φυτοφάρμακα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, λεπτοσπείρωση κλπ.”.

Μαγιορκίνης: Μπορεί να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην τηλεόραση του Open σημειώνοντας: “Σε πρώτη φάση αυτό που περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κουνουπιών. Μπορεί να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος είναι ενδημικός στην περιοχή. Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όμως γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο γύρω στο 1% θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια οπότε το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι για τους ηλικιωμένους γιατί αυτοί θα έχουν πρόβλημα. Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να προστατεύονται”.

Στη συνέχεια, ανέφερε: “Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος είναι πως αυτά τα νερά θεωρούνται δυνητικώς μολυσματικά. Προσέχουμε, δεν καταναλώνουμε, αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά, πλενόμαστε αν βρούμε καθαρό νερό, εάν έρθουμε σε επαφή με καθαρά νερά. Γενικά προσέχουμε πάρα πολύ, δεν τα χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, δεν τα χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές όσον αφορά την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τη βρύση. Σε πρώτη φάση θεωρούμε πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, ούτε για να πλένουμε τα φρούτα, τα λαχανικά μας, ούτε να μαγειρεύουμε μέχρι να ενημερώσουν οι τοπικές Αρχές πως είναι ασφαλές”.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών από τα νερά, εξήγησε: “είναι κυρίως γαστρεντερίτιδες και εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία υπάρχει κίνδυνος και για την ηπατίτιδα Α΄ λόγω του ότι πρόκειται για νερό και από αποχετεύσεις. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι προστατευμένοι”.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα