Οι ενστάσεις και οι απαιτήσεις των δανειστών στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Στο αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στο EuroWorkingGroup ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι δανειστές όπως είναι γνωστό, «κοκκίνισαν» αρκετά σημεία.

Το σχέδιο, των περίπου 70 σελίδων, το αντιμετωπίζουν ως ένα προκαταρκτικό κείμενο και απαιτούν πιο αναλυτική περιγραφή των δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, οι δανειστές επιμένουν και θέλουν να δουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Επιμένουν στα μέτωπα που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το ελληνικό σχέδιο έχει έντονη ιδεολογική σφραγίδα με εκτεταμένες αναφορές στην ανάγκη κινητοποίησης συνεταιριστικών και κοινωνικών τομέων της οικονομίας, στη ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα φέρεται να απέχει πολύ από το κείμενο δεσμεύσεων που είχαν στο μυαλό τους οι δανειστές όταν ζητούσαν από την Αθήνα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα έχει την ελληνική σφραγίδα. Τώρα το στοίχημα είναι πόσο διατεθειμένη είναι η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τόσο των θεσμών όσο και του Eurogroup.

Εκτός από τα θέματα που θέλουν να εντάξουν στο κείμενο, οι δανειστές ζητάνε κατά πληροφορίες πολλαπλάσια εξειδίκευση στο δισέλιδο παράρτημα δράσεων το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο όπου για παράδειγμα τίθενται στόχοι εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο , κωδικοποίησης της νομοθεσίας , συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται έως και το 2020, «δεσμεύοντας» και την επόμενη κυβέρνηση ακόμα και εάν οι εκλογές διεξαχθούν το 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας οι δανειστές θα αποστείλουν δέσμη παρατηρήσεων επί του κειμένου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες κατά την παρουσίασή του στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, να υπάρξει θετική αποτίμηση από τους υπουργούς Οικονομικών.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα