Οι ήρωες ενός παραμυθιού

Στη διαδρομή των 30 αγωνιστικών του πρωταθλήματος αλλά και των παράλληλων υποχρεώσεων στον θεσμό του κυπέλλου για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στο νταμπλ οι αγωνιστικές και απαιτήσεις ήταν αυξημένες.
Αγωνιστικά ο «δικέφαλος» είχε αρκετές επιλογές στο ρόστερ προκειμένου να ανταπεξέλθει – όπως αποδείχθηκε – και να φτάσει στην επίτευξη των βασικών του στόχων.

Η δουλειά του Λουτσέσκου, κυρίως όμως η χημεία της πιο έτοιμης εξ αρχής ομάδας απ’ όσες διεκδίκησαν το πρωτάθλημα, ήταν καθοριστικά στοιχεία για την τελική έκβαση.

Βασικότατο
στοιχείο ήταν και οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές. Πολλοί εξ’ αυτών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Γεγονός σημαντικό για τη διάρκεια των αποτελεσμάτων. Σε άλλες θέσεις, με άλλες υποχρεώσεις και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που μέτρησε στο τέλος…

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι ο τρίτος Έλληνας τερματοφύλακας που την τελευταία δεκαετία προσφέρει σημαντικά κάτω από τα δοκάρια του «δικεφάλου». Ο Κώστας Χαλκιάς επί ημερών Φερνάντο Σάντος και ο Παναγιώτης Γλύκος στα τελευταία αρκετά χρόνια όταν πήρε την ευκαιρία, πρόσφεραν σημαντικά. Για τον Πασχαλάκη ήταν αρκετή μια σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννενα για να πάρει την μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Καθιερώθηκε γρήγορα, δούλεψε πολύ και όταν χρειάστηκε ήταν εκεί για να σταματήσει τους αντιπάλους του κάνοντας μια εξαιρετική και κυρίως σταθερή σεζόν.

ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ Η… ΧΗΜΕΙΑ

Όταν οι προπονητές κάνουν λόγο για πίστωση χρόνου, αναφέρονται στο «δέσιμο» των παικτών τους. Όπου παίζουν σημαντικό ρόλο τα δίδυμα προσπαθούν κατά το δυνατό να τα καθιερώσουν. Για 3η διαδοχική σεζόν Φερνάντο Βαρέλα και Χοσέ Κρέσπο παίζουν μαζί στο κέντρο της άμυνας. Ο Ισπανός δεν έχασε δευτερόλεπτο στο πρωτάθλημα ενώ ο Βαρέλα ήταν δίπλα στου στα 27 από τα 30 ματς. Προφανώς απαιτούνται ατομικά στοιχεία. Καθοριστικό ρόλο όμως έχει και η χημεία.
Στη μεταξύ τους ιστορία, προσθέστε και την παρουσία των Μάτος και Βιεϊρίνια. Ο πρώτος επίσης την τελευταία τριετία, ο δεύτερος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Αλλά για τον δεύτερο υπάρχει ειδική κατηγορία παρακάτω…

ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ο Μαουρίσιο ήταν αυτός που με τη σταθερότητα, την ηγετική του φυσιογνωμία και τις πρωτοβουλίες του εντός των τεσσάρων γραμμών ξεχώρισε. Όπου ηγετική φυσιογνωμία η ικανότητά του να αναλαμβάνει και να βγάζει εις πέρας το βασικό πλάνο ανάπτυξης της ομάδας. Να ορίζεται από τον προπονητή ως ένας από του βασικούς άξονες της λειτουργίας της ομάδας και να τον βγάζει ασπροπρόσωπο και με το παραπάνω. Μεταξύ όσων πρόσφερε στη σεζόν και ήταν πάρα πολλά, και τα 5 γκολ που έπαιξαν τον ρόλο τους. Δύο εξ αυτών μάλιστα στην Αθήνα απέναντι στον Παναθηναϊκό (0-2) και την ΑΕΚ (1-1).

«ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ» ΕΝΟΣ ΓΥΡΟΥ

Επιθετικό που να πετυχαίνει 35 γκολ σε 55 συμμετοχές στο πρωτάθλημα δε βρίσκεις ούτε… κατά παραγγελία. Στο πρόσωπο του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ έκανε μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές της ιστορίας του. Και για την αγωνιστική προσφορά τους στον «δικέφαλο» και για τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από την πώλησή του.
Στον πρώτο γύρο που πρόλαβε να παίξει εφέτος σημείωσε 9 γκολ σε 13 συμμετοχές.

ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ο παίκτης που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει είχε έτσι κι αλλιώς πρώτο και σημαντικότερο αντίπαλο την πίεση. Πώς να «κερδίσεις» το κοινό μετά τον Πρίγιοβιτς;
Ο Άκπομ δεν είχε ούτε ένα ματς βασικός ως το τέλος του 2018. Έπαιξε 13 φορές στη βασική ενδεκάδα μέσα στο 2019. Τέσσερα γκολ, τρεις ασίστ και σημαντική προσφορά (σαφώς σημαντικότερη από τον Σέρβο) τόσο στο κομμάτι ανάπτυξη, όσο και σε αυτό της άμυνας. Λιγότερο λαμπερός σε ατομικό επίπεδο, περισσότερο χρήσιμος σε επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού σε ομαδικό επίπεδο για τον Λουτσέσκου.

«Ο ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ»

Με 8 γκολ και 8 ασίστ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ο Δημήτρης Πέλκας έβαλε μόνος του υψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων. Το εφετινό του ξεκίνημα δεν ήταν ανάλογο σε παραγωγικότητα και απόδοση γι αυτό και κάποια στιγμή έπαψε να έχει τη φανέλα στο… σπίτι του.
Ο τραυματισμός του Μαουρίσιο άλλαξε τη δική του πορεία στη σεζόν. Ξαναπήρε ευκαιρίες ενδεκάδας, αυξημένες οργανωτικές αρμοδιότητες και τόνωσε την δική του αυτοπεποίθηση. Καλός παίκτης δεν έπαψε ποτέ να είναι και το απέδειξε στο φινάλες της σεζόν. Με γκολ και τρεις αασίστ στα τελευταία 5 παιχνίδια του, με ασίστ και σπουδαίο τελικό κυπέλλου.

«ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»

Σε μια διαδρομή τριάντα αγωνιστικών, σε χρονιά πρωταθλητισμού με αυξημένες απαιτήσεις συγκέντρωσης, αποφασιστικότητας και πρωτοβουλιών, δύο παίκτες του «δικεφάλου» αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για τον ΠΑΟΚ.
Πρώτος και καλύτερος ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Με 5 γκολ και 4 ασίστ. Σκοράροντας μία φορά ανά 5 τελικές, εξαιρετικό ποσοστό αποτελεσματικότητας για αριστερός μπακ… που έκανε τις 19 από τις 24 τελικές του προσπάθειες εκτός περιοχής!
Πρώτος σε πάσες και σε γεμίσματα για την ομάδα του. Πρώτος στα αποδυτήρια και ιδανικό παράδειγμα για τους νεότερους προκειμένου να προσπαθήσουν για το κάτι παραπάνω.
Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν έκανε διαφορά κάποιος μόνος του. Ούτε ο Βιεϊρίνια. Κατάφερε όμως με την συνολική παρουσία του εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου να εμπνεύσει τους υπόλοιπους.

Δίπλα του ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Στην παραγωγικότερη από τις τρεις σεζόν του στην Ελλάδα, ο Ολλανδός πέτυχε 8 γκολ, ενώ μοίρασε και 7 ασίστ. Βασικός κρίκος της επιθετικής αλυσίδας του «δικεφάλου». Πέρα από την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά του πάντως εφέτος, είχε κάτι ακόμη σημαντικότερο που χαρακτήρισε το παιχνίδι του, όπως και αυτό του ΠΑΟΚ συνολικά. Σταθερότητα…
Keywords
Τυχαία Θέματα