Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τους συζύγους από την χωριστή φορολογική δήλωση

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να εκδώσει φέτος ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε σύζυγο ανεξάρτητα εάν θα επιλέξουν να υποβάλουν κοινή ή ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά και η απειλή της επιβολής έξτρα φόρου λόγω τεκμηρίων έκοψε τη φόρα στα ζευγάρια που ήθελαν να υποβάλουν ο καθένας τη δική του φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία εβδομάδα πριν λήξει η προθεσμία έχουν υποβληθεί περίπου 12.000 αιτήσεις.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης εκτιμούν ότι οι περισσότεροι που έχουν υποβάλλει αίτηση είναι ζευγάρια σε διάσταση αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες
που δεν θέλουν να έχουν προβλήματα με τη έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Να σημειωθεί ότι οι έγγαμοι μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση ότι επιθυμούν φέτος να υποβάλλουν χωριστή δήλωση.

Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακληθεί δηλαδή, μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

Πάντως, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

Η υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης σημαίνει ότι:

1. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του κάθε ενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομα του. Δηλαδή, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή. Επί της ουσίας εάν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος ύψους 500 ευρώ και στον άλλον επιστροφή 500 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά τον φόρο και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.

2. Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των δύο συζυγών να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή να υπολογιστεί εισόδημα βάσει περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:

Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.
Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών- δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο και να παρουσιάσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα