Οι οθόνες δημιουργούν πρόβλημα στα αμάξια – Οι κατασκευαστές θα πρέπει σύντομα να κάνουν ένα βήμα πίσω

Από το 2026, ο EuroNCAP, ο κορυφαίος οργανισμός δοκιμών ασφάλειας οχημάτων στην Ευρώπη , θα απονέμει αρνητικούς βαθμούς στους κατασκευαστές αυτοκινήτων για μοντέλα που δεν περιλαμβάνουν φυσικά κουμπιά ή διακόπτες για βασικές λειτουργίες. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της τάσης των αυτοκινήτων να είναι εξοπλισμένα μόνο με μεγάλες οθόνες που αναλαμβάνουν όλα τα χειριστήρια.

Βασικές λειτουργίες όπως δείκτες, δείκτες ασφαλείας, υαλοκαθαριστήρες, κόρνα και συστήματα SOS,

συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού συστήματος eCall στην ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστούς, φυσικούς ελέγχους. Το EuroNCAP στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από οθόνες αφής, οι οποίες συχνά απαιτούν περισσότερη προσοχή από τον οδηγό και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μεταπηδήσει μαζικά σε ψηφιακές οθόνες, γεγονός που τους επιτρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής . Ωστόσο, το EuroNCAP επισημαίνει ότι αυτές οι οθόνες αποσπούν την προσοχή των οδηγών, γεγονός που ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τις μάρκες αυτοκινήτων να σχεδιάζουν διαισθητικά και απλά χειριστήρια για βασικές λειτουργίες που θα επιτρέπουν στους οδηγούς να αντιδρούν ταχύτερα και ασφαλέστερα κατά την οδήγηση.

Τα αυτοκίνητα στα οποία βασικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση των φλας ή η ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων θα είναι προσβάσιμες αποκλειστικά μέσω της οθόνης θα λαμβάνουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμές EuroNCAP από το 2026 . Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν και πάλι πιο πρακτικές και φιλικές προς τον χρήστη λύσεις στα μοντέλα τους.

Με αυτή την απόφαση, το EuroNCAP στοχεύει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας , καθώς οι φυσικοί έλεγχοι επιτρέπουν στους οδηγούς να λειτουργούν πιο γρήγορα και πιο διαισθητικά χωρίς να παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο . Αν και η ψηφιοποίηση των εσωτερικών χώρων αυτοκινήτων παραμένει δημοφιλής, οι αλλαγές στα κριτήρια δοκιμών θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να επανεξετάσουν το σχεδιασμό των αυτοκινήτων τους.

Πηγή: avto-magazin.metropolitan

Keywords
Τυχαία Θέματα