Οι τρεις τελικοί της Σακίρα!

Οι «δίδυμοι», οι προπονητές που αποβλήθηκαν και η μοναδική γυναίκα που έχει…συμμετάσχει σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η σέντρα του Μουντιάλ απέχει μόλις 20 ημέρες κι οι Mundo Moments για λίγο ακόμη θα θυμούνται στιγμές από το παρελθόν.

Μια ενδεκάδα με 10 άνδρες και μία γυναίκα…
Πολλές ενδεκάδες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Μουντιάλ, ωστόσο υπάρχει μία αληθινά ξεχωριστή. Αποτελείται από 10 άνδρες που έχουν εμπλακεί (είτε ως παίκτες είτε ως προπονητές) σε τουλάχιστον τρεις τελικούς. Μπέκενμπαουερ, Ζαγκάλο,
Φέλερ, Καφού, Καστίγιο, Λιτμπάρσκι, Ματέους, Νίλτον Σάντος, Πελέ, Ρονάλντο συμπληρώνουν την εκλεκτή δεκάδα. Όμως εμείς γράψαμε για ενδεκάδα! Κυρίες και κύριοι μην λησμονείτε την Κολομβιανή σταρ της pop, Σακίρα, η οποία έχει τραγουδήσει στους τρεις προηγούμενους τελικούς (2006 Hips Don’t Lie, 2010 Waka Waka και το 2014 La La La) και δικαίως συμπεριλαμβάνεται –αστειευόμαστε ασφαλώς- σε αυτή την τιμημένη ομάδα…

Οι κόκκινες κάρτες είναι και για τους προπονητές!
Φωνάζουν, δίνουν οδηγίες, κινούνται συνεχώς, ενίοτε κάθονται, όμως ό,τι και να κάνουν, το παιχνίδι το ορίζουν με τις κινήσεις τους οι ποδοσφαιριστές. Εξάλλου, εκείνοι παίρνουν τις αποφάσεις εντός των γραμμών του γηπέδου. Δύσκολη η ζωή του προπονητή. Μερικές φορές αντιδρά τόσο έντονα, που ο διαιτητής δεν διστάζει να τον αποβάλει! Στην περίπτωση των Μουντιάλ έχει συμβεί τέσσερις φορές. Ο Παραγουανός Καγετάνο Ρε, είχε πάρει την ανεπιθύμητη πρωτιά τον Ιούνιο του 1986. Ο Βούλγαρος διαιτητής Ντότσεφ τον είχε αποβάλει από το ματς με το Βέλγιο, επειδή είχε πλησιάσει πάρα πολύ τον αγωνιστικό χώρο (πρέπει να έχουμε κατά νου πως ίσχυαν άλλοι κανονισμοί). Το 1990 ο Ισπανός Λουίς Σουάρεθ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στο Γερμανό διαιτητή Σμίντχουμπερ στην αναμέτρηση με την Γιουγκοσλαβία και είχε την ίδια κατάληξη. Για διαμαρτυρία είχε αποβληθεί κι ο Σλοβένος Σρέτσκο Κάτανετς τον Ιούνιο του 2002 στο ματς με τη Νότιο Αφρική, ενώ τελευταίος αποβληθείς ήταν ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος, ως εκλέκτορας της εθνικής Ελλάδος. Μετά το τέλος της παράτασης με την Κόστα Ρίκα για τη φάση των «16» στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το ’14, ο Πορτογάλος κάτι είπε στον Αυστραλό διαιτητή Γουίλιαμς, ο οποίος τον απέβαλε, με αποτέλεσμα οι Έλληνες διεθνείς να εκτελέσουν τα πέναλτι δίχως τον προπονητή τους στον πάγκο.

Πώς να τους ξεχωρίσεις…
Από τους 7.377 ποδοσφαιριστές που έχουν δώσει το «παρών» σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπάρχουν 8 ξεχωριστές περιπτώσεις: τόσοι είναι οι «δίδυμοι» που είχαν τη χαρά να πάρουν γεύση από τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Την αρχή είχαν κάνει οι αδερφοί Ελισέο και Ελίχιο Ινσφράν με την Παραγουάη στο Μουντιάλ του ’58, ωστόσο ουδείς εκ των δύο πήρε λεπτά συμμετοχής. Πολύ πιο διάσημο το δίδυμο των Ολλανδών Ρενέ και Βίλυ Φαν ντε Κέρκοφ, με διπλή παρουσία (1974 και 1978). Όχι μόνο συνυπήρξαν στον αγωνιστικό χώρο 7 φορές, αλλά αμφότεροι πέτυχαν από ένα γκολ. Ακολούθησαν χρονικά οι Γιουγκοσλάβοι Ζλάτκο και Ζόραν Βούγιοβιτς (κοινή παρουσία το 1982, με τον Ζόραν να αγωνίζεται και το 1990), καθώς κι οι Εΐσα και Ιμπραχίμ Μεέρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έπαιξαν στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Στα ιταλικά γήπεδα πάτησαν γρασίδι κι οι γνωστοί μας Αιγύπτιοι, Χοσάμ και Ιμπραχίμ Χασάν, ενώ το ’94 και το ’98 την φανέλα των Οράνιε φόρεσαν οι Φρανκ και Ρόναλντ ντε Μπουρ. Κι οι Πολωνοί είχαν το 2002 τους δικούς τους διδύμους, στο πρόσωπο των Μάρτσιν και Μίχαλ Ζεβλάκοφ (ο Μίχαλ αγωνίστηκε και το 2006). Τελευταία ανάλογη περίπτωση ήταν το 2006 οι Ελβετοί Ντάβιντ και Φίλιπ Ντέγκεν, αν και μόνο ο Φίλιπ κατάφερε να αγωνιστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα