Ολυμπιακός: 5 ερωτηματικά πριν τους τελικούς

Ο Ολυμπιακός θα σταθεί στη γραμμή της αφετηρίας των τελικών ως αουτσάιντερ. Έτσι θα ήταν ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός έχανε από τη Ρεάλ στο Βερολίνο – ο τίτλος του (οριακού, έστω), φαβορί δίνεται πάντα σε αυτόν που έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Όμως ο θρίαμβος των πράσινων αλλάζει τα δεδομένα σε δύο επίπεδα: α) δίνει έξτρα ώθηση και αυτοπεποίθηση σε Αταμάν και σία και β) προσθέτει πίεση στους

ερυθρόλευκους προκειμένου να κερδίσουν την τελευταία παρτίδα της σεζόν. Παρακάτω θα δούμε πέντε σημεία που πιθανώς να απασχολήσουν τους Πειραιώτες στη σειρά που έρχεται.

Ο παράγοντας Φαλ
Με τον τραυματισμό του Μους Φαλ ο Ολυμπιακός δεν έχασε απλώς τον βασικό του σέντερ, αλλά πολύ απλά τον σημαντικότερο παίκτη του στους τελικούς αν υπολογιστεί η επίδρασή του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Γάλλος μπορεί να ήταν σχεδόν αόρατος στο Βερολίνο, είναι όμως αυτός που δίνει την αίσθηση σιγουριάς στα μετόπισθεν που ορίζει την ίδια την αρχιτεκτονική της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Μιλουτίνοφ μπορεί να δείχνει σε καλή κατάσταση, όμως δεν μπορεί σωματικά να τρομάξει τον Λεσόρ με τον τρόπο που το κάνουν ο όγκος και το μέγεθος του Φαλ, ενώ η ικανότητα του στη δημιουργία από το low post συχνά ξεκλειδώνει μια επίθεση που συχνά… στουμπώνει. Χωρίς παιχνίδι με πλάτη, οι Πειραιώτες λογικά θα πάνε σε πολύ pick n roll, με τον Μιλουτίνοφ παίκτη κλειδί στο short roll.

Ω Φίλιπ, που είσαι;


Η αλήθεια να λέγεται: δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις όταν είσαι αφιχθείς μέσα στη σεζόν και καταλήγεις σε μια τόσο γεμάτη γραμμή ψηλών. Όχι τυχαία οι καλύτερες στιγμές του Φίλιπ Πετρούσεφ με την ερυθρόλευκη φανέλα ήταν σε περιόδους τραυματισμών και απουσιών, τότε που τόσο ο ίδιος όσο και ο Ράιτ κατέληγαν να τελειώνουν τα παιχνίδια αντί του συνηθισμένου διδύμου των Φαλ-Πίτερς. Η πλαστικότητα και η τεχνική του Σέρβου είναι δεδομένο ότι μπορούν να δώσουν κομβικές επιθετικές λύσεις, αρκεί φυσικά να αντέξει αμυντικά στα λεπτά που θα βρει απέναντι του τον Λεσόρ μετακομίζοντας στο «5». Με πιθανότερο παρτενέρ τον Παπανικολάου στο «4», ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να ποντάρει σε 5-out σχήματα που είδαμε να του δίνουν λύσεις την άνοιξη, όμως το ζήτημα του ριμπάουντ είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Το ντόμινο και η σκληράδα
Πετρούσεφ στο «5», Παπανικολάου διπλοθεσίτης στο «3» και στο «4», πράγμα που σημαίνει πως ο Μακίσικ ή/και ο Λαρεντζάκης θα κληθούν να βγάλουν θετικό ισοζύγιο απέναντι στο δίδυμο Παπαπέτρου/Γκριγκόνις. Με δεδομένο ότι ο Αμερικανός δεν θα περάσει και πολύ από το «2», δύο εκ των Γουόκαπ/Κάναν/Γκος θα παίζουν ταυτόχρονα στην περιφέρεια με σποραδικές βοήθειες από τους Λούντζη/Μήτρου-Λονγκ. Το ζήτημα εδώ είναι πως δεδομένης της απουσίας των δύο σέντερ (Φαλ, Ράιτ), η περιφερειακή γραμμή καλείται όχι μόνο να τα βγάλει πέρα με τη δύναμη πυρός των Σλούκα/Ναν/Γκραντ/Βιλντόσα, αλλά και να κερδίσει έστω στα σημεία. Στα θετικά προσμετράται προφανώς η σκληράδα μιας μπαρουτοκαπνισμένης ομάδας που δύσκολα πανικοβάλλεται. Δεν είναι τυχαίο πως σε αμφότερα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω με σημαντικές διαφορές και κατάφερε να επιστρέψει.

Η πρόκληση του Γουόκαπ

EUROLEAGUE 2023-2024 / ΟΣΦΠ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)


Ακόμα και οι πιο σκληροί πνευματικά παίκτες νιώθουν την πίεση της στιγμής και ο «πεζοναύτης» του Ολυμπιακού δεν είναι εξαίρεση. Έκλεισε την postseason της Ευρωλίγκας με 27 πόντους σε 7 παιχνίδια (3.9 μ.ο) με 11/43 σουτ εντός πεδιάς (25.6%), μεταξύ των οποίων 5/27 τρίποντα (18.6%), με τους αντιπάλους να τον προκαλούν όλο και πιο προκλητικά να σουτάρει. Ο Τεξανός έχει τις τελευταίες του ευκαιρίες να γυρίσει για τα καλά το φύλλο – είναι ο ίδιος ο οποίος στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της σεζόν είχε 5/10 τρίποντα στο ΟΑΚΑ. Το να κυριαρχήσει στην άμυνα απέναντι στους Σλούκα/Ναν είναι εξ΄ ορισμού δύσκολο, όμως ακόμα και αυτό δεν θα αρκεί. Ειδικά στα σχήματα στα οποία θα βρεθεί με τον Γουίλιαμς-Γκος στο «2», ο Γουόκαπ θα χρειαστεί να σουτάρει στοιχειωδώς καλά ως spot up εκτελεστής, ειδάλλως η επίθεση του Ολυμπιακού κινδυνεύει να προσβληθεί από την ανασφάλεια και τη δυστοκία που της κοστίζει ολόκληρα δεκάλεπτα ανομβρίας.

Transition, το οξυγόνο της επίθεσης
Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που ζει στο σετ (κάτι μας είπες). Παρότι κανείς δεν αλλάζει συνήθειες Ιούνη μήνα, οι ερυθρόλευκοι δεν αρκεί να περιορίσουν τον αντίπαλο τους στην άμυνα για να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες για τον τίτλο – θα χρειαστεί αυτή ακριβώς η άμυνα να τους οδηγήσει σε καθαρούς πόντους είτε στον αιφνιδιασμό, είτε σε transition ρυθμό. Το πρόβλημα εδώ είναι πως κανείς από τους πόιντ γκαρντ της ομάδας δεν σπρώχνει εύκολα την μπάλα μπροστά όταν δεν υπάρχει «καθαρή» φάση, πράγμα που περιορίζει κάπως τις φάσεις που μπορούν να βρουν οι παίκτες που νιώθουν άνετα στα πρώτα 8 δευτερόλεπτά, ο Κάναν και ο Μακίσικ. Με δεδομένη την απουσία του Φαλ και των πόντων που παράγει μέσω της βαρύτητας του και της δυναμικής της άμυνας του Παναθηναϊκού που είναι σε θέση να προβληματίσει την κυκλοφορία της μπάλας των Πειραιωτών, οι 10-15 πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο είναι η συνταγή που μπορεί να αναζωογονήσει την εμπροσθοφυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα