Όταν μάθαμε το Πλόντβιβ (Φιλιππούπολη) κι ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη «έμαθε» την Ευρώπη! (vid)

Ήταν καλοκαίρι του 1993, πριν από 31 χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός εν μέσω των «πέτρινων» χρόνων του – έχοντας τότε συμπληρώσει έξι χρόνια χωρίς πρωτάθλημα κι έπειτα από τις διοικητικές περιπέτειες που τον έφεραν από τα πελάγη αισιοδοξίας στα πρόθυρα της καταστροφής – περνούσε σιγά – σιγά σε νέο στάδιο διοικητικής ασφάλειας κι ενώ προηγήθηκαν διάφορες νομικές διαδικασίες προκειμένου εν τέλει

να καταλήξει στα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη!
Εκείνο το καλοκαίρι είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά ως το απόλυτο αφεντικό ο νέος του διοικητικός ηγέτης στην έναρξη της προετοιμασίας και πρώτος του αντίπαλος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν η Βουλγαρική Μπότεφ Πλόντβιβ…
Για μια ακόμα χρονιά, τα πάντα ξεκινούσαν αισιόδοξα με την ομάδα ενισχυμένη, πάλι, μεταγραφικά και η κλήρωση στο ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων θεωρήθηκε σχετικά βατή αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσα σε ότι αφορά την προσέγγιση (!) των φιλάθλων καθώς η Μπότεφ Πλόντβιβ εδρεύει σε μια πόλη με ιστορία αιώνων – αναφέρεται ότι πρώτοι την κατοίκησαν Θράκες τον 12ο αιώνα π.Χ. – συνδεδεμένη με την Ελλάδα εξ ου και το όνομα Φιλιππούπολη με το οποίο πορεύθηκε μέχρι τους καιρούς μας, και βρίσκεται αρκετά κοντά στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα!
Όπως και τελικά συνέβη, στο πρώτο ματς των δύο ομάδων η Μπότεφ ήταν μεν γηπεδούχος αλλά στις εξέδρες κυριαρχούσε το «ερυθρόλευκο» από χιλιάδες εκδρομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ταξίδεψαν οδικώς για να δούνε το ματς.
Ο Ολυμπιακός του Σέρβου προπονητή Λιούπκο Πέτροβιτς επικράτησε με σκορ 3-2 έχοντας προηγηθεί νωρίς με γκολ του Γιώργου Αμανατίδη στο 13’. Η Μπότεφ ισοφάρισε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου με τον Μπακάλοφ αλλά στην επανάληψη οι Τσιαντάκης (57’), Μπατίστα (86’) έβαλαν τα γερά «θεμέλια» πρόκρισης εν μέσω ενθουσιασμού στις εξέδρες με τον Χοβιόνοφ να διαμορφώνει το τελικό 2-3.
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού (3-6-1): Στρακόσια (πατέρας του Θωμά), Χατζίδης, Καραταίδης, Μητσιμπόνας, Αμανατίδης, Ιωαννίδης Μπατίστα, Τσιαντάκης, Καραπιάλης, Μουρατίδης, Κρίστενσεν


Ο δεύτερος αγώνας ήταν, όπως αναμένονταν, μια τυπική διαδικασία δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως οι Βουλγαρικές ομάδες προέρχονταν – κι αυτές – από ένα στάδιο προσπάθειας ανασύνταξης μιας και μόλις δύο χρόνια πριν είχε «πέσει» το ανατολικό μπλοκ με άλλη μια χώρα του πρώην «συμφώνου της Βαρσοβίας» να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά!
Στο Φάληρο ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 5-1 εν μέσω αποδοκιμασιών (!!) καθώς οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Κρίστενσεν (37’) και οι Βούλραγοι ισοφάρισαν στο 65’ με τον Ντιμιτρόφ! Η… αφύπνηση έφερε άλλα τέσσερα γκολ από τους Τσιαντάκη (72’), Μητσιμπόνα (77’), Κρίστενσεν (79’) και Μπατίστα (84’).

Στον επόμενο γύρο ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στην διαφορά τερμάτων από την Ισπανική Ντεπορτίβο Τενερίφε έχοντας χάσει 2-1 στα Κανάρια νησιά κι ενώ νίκησε με 4-3 στο Φάληρο, όπου όμως δεν του ήταν αρκετή η εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας και του Δανού Μπεν Κρίστενσεν που πέτυχε τρία γκολ – είχε σκοράρει και εκτός έδρας – μιας και τα εκτός έδρας τέρματα των αντιπάλων τους οδήγησαν στον επόμενο γύρο!

Οι εποχές έχουν αλλάξει… Πολλά έχουν αλλάξει και η σημερινή Μπότεφ που επιθετικά, τουλάχιστον, στηρίζεται μεταξύ άλλων και σε ταλαντούχους Νιγηριανούς, διαθέτει παίκτες που δεν πρέπει να υποτιμήσει ο Παναθηναϊκός. Ναι μεν κι εδώ υπάρχει φαβορί κι αουτσάιντερ αλλά όλα αυτά αποτυπώνονται στο τερέν!!

Keywords
Τυχαία Θέματα