Όταν το παρέ του Αστρομπάλ γέμισε με… αίμα!

Το καλοκαίρι του 1995 η εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκινούσε την προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας έχοντας ως μοναδικό σταθμό εκτός Ελλάδος τη Λιόν όπου θα έπαιρνε μέρος στο Buckler challenge ένα μεγάλο τουρνουά που διοργάνωνε η Γαλλική ομοσπονδία. Οι αγώνες του τουρνουά θα συνδυάζονταν με τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της πόλης που δεν ήταν άλλο

από το Αστρομπάλ έδρα της Βιλερμπάν, εκεί δηλαδή που θα αγωνιστεί απόψε ο Ολυμπιακός.

Η ελληνική ομάδα έφτασε στη Λιόν όπου όμως τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά από τα ξεκίνημα… Στο ξενοδοχείο που έμεναν οι αποστολές είχε σημάνει συναγερμός γιατί οι Λιθουανοί που επίσης μετείχαν στο τουρνουά είχαν χάσει ένα… παίκτη τους! Μπήκαν στο τραίνο από το Παρίσι 12 και έφτασαν στη Λιόν… 11 αφού στο ενδιάμεσο είχε εξαφανιστεί με μυστηριώδη τρόπο ο Ρίμας Κουρτινάιτις!!! Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να λήξει ο συναγερμός που είχε κινητοποιήσει μέχρι και τη Λιθουανική πρεσβεία στο Παρίσι. Σε εποχές που τα κινητά δεν είχαν ευρεία χρήση και μόλις είχαν εμφανιστεί στην αγορά ο Κουρτινάιτις είχε πάρει άδεια από τη… σημαία και χωρίς να ενημερώσει κανένα από την αποστολή είχε κατέβει δύο σταθμούς νωρίτερα από το τραίνο για να περάσει το βράδυ στο σπίτι μιας Γαλλίδας φίλης του!!! Όταν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο ο ταλαίπωρος κόουτς των Λιθουανών ο Βλάντας Γκαράστας ανέπνευσε με ανακούφιση αφού πίστευε ότι ο νυν προπονητής και τοτε σταρ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είχε πέσει θύμα απαγωγής ή δολοφονικής ενέργειας!

Τα καλύτερα όμως θα έρχονταν το επόμενο πρωινό. Ο αείμνηστος Μάκης Δενδρινός που ήταν προπονητής της εθνικής είχε συμφωνήσει με τον ομόλογο του στον πάγκο της Γαλλίας (και αργότερα για λίγο χρονικό διάστημα προπονητή του ΠΑΟΚ) τον Μισέλ Γκομέζ αντί προπόνησης οι δύο εθνικές να παίξουν ένα ανεπίσημο φιλικό αγώνα παραμονές της έναρξης του τουρνουά.

Η αποστολή της εθνικής έφτασε την καθορισμένη ώρα στο Αστρομπάλ αλλά το βρήκε κλειστό και με… λουκέτα στις πόρτες. Μείναμε αρκετή ώρα στα πέριξ να θαυμάζουμε το πολύ όμορφο εξωτερικό του γηπέδου και τελικά οι Γάλλοι που δεν είχαν ενημερώσει κανένα για τον αγώνα έφτασαν αρκετά αργότερα. Την πόρτα του γηπέδου την ξεκλείδωσε μάλιστα ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής ομοσπονδίας και παλιός διεθνής διαιτητής Ιβάν Μαϊνινί. Με την αναμονή οι έλληνες διεθνείς ήταν ήδη αρκετά εκνευρισμένοι και το πράγμα χειροτέρεψε γιατί οι δύο ομάδες ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε ούτε διαιτητής, ούτε γραμματεία για να γίνει το ματς! Ο Μαϊνινί με πολιτική ενδυμασία αποφάσισε να σφυρίξει το φιλικό και επελέγη και ένας από τους ασίσταντ του Δενδρινού για το ρόλο του δεύτερου διαιτητή. Το πρόβλημα με την έλλειψη των κριτών λύθηκε επίσης εκ των ενόντων. Ο ρόλος του σημειωτή ανατέθηκε στον… υπογράφοντα και δίπλα μου στο τραπέζι της γραμματείας κάθισε ο μάνατζερ της εθνικής Γαλλίας για να γίνει ο άτυπος… χρονομέτρης του αγώνα! Κανονική σύνθεση ανάγκης δηλαδή…

Μονο που το παιχνίδι δεν έμελε ποτέ να τελειώσει. Στην πρώτη ελληνική επίθεση ο Φορεστιέ πλέι μέικερ της Αντίμπ και της εθνικής Γαλλίας έκανε ένα πολύ σκληρό φάουλ στον Μπακατσιά αλλά ο Μαινινί δεν σφύριξε τίποτε.

‘’Ρε, Μάκη, τι γίνεται δεν θα σφυρίζουν τα φάουλ’’, φώναξε ο Φάνης στον ομοσπονδιακό προπονητή και επειδή μάλλον ήξερε την απάντηση πήρε τον νόμο στα χέρια του. Στην πρώτη Γαλλική επίθεση ανέβηκε ψηλά και περίμενε τον Φορεστιέ που είχε κτυπήσει τον Μπακατσιά στην προηγούμενη φάση… Και όταν βρέθηκε στο ένα μέτρο από τον Γάλλο τον φιλοδώρησε με ένα ξεγυρισμένο κροσέ στο πρόσωπο. Ο Φορεστιέ έπεσε στο παρκέ ουρλιάζοντας και με το αίμα να τρέχει από τη σπασμένη μύτη του. Και το σκηνικό έγινε σουρεαλιστικό. Ενας παίκτης γεμάτος αίματα στο παρκέ, οι Γάλλοι με επικεφαλής τον Μπονατό νακάνουν ομαδική επίθεση στον Φάνη και τους Ελληνες διεθνείς να μπαίνουν στον καβγά. Εκτός από 2-3 που ήταν… αλεργικοί στο ξύλο και έφυγαν τρέχοντας ψάχνοντας τη μοναδική ανοικτή έξοδο! Κάποια στιγμή και αφού έπεσαν μπόλικες ψιλές οι άνθρωποι των δύο ομάδων χώρισαν τους παίκτες και φυσικά ο αγώνας δεν συνεχίστηκε ποτέ. Κάπως έτσι ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στην ιστορία του Αστρομπάλ άρχισε αλλά δεν τελείωσε ποτέ το καλοκαίρι του 1995.

Keywords
Τυχαία Θέματα