Ουκρανικό και ελληνοτουρκικά: Τα “αγκάθια” στο γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι προσδοκίες της Αθήνας

Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός στη 1 το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρόεδρο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια πρόσθετη γεωπολιτική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε “επιβεβλημένη” την συνάντηση μετά τις δραματικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη. Άλλωστε οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή για την ευρωατλαντική συμμαχία.

Οι προσδοκίες που υπάρχουν στην Αθήνα

γι’ αυτό το κρίσιμο ραντεβού δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, καθώς οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν σε ένα γεύμα εργασίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, παρά τις συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα.Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία που έπαιξε καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε να “κλειδώσει” η σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Τις δύο πλευρές αναμένεται να απασχολήσει το ζήτημα της ενέργειας, καθώς αγωγός TAP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν περνάει από τουρκικό έδαφος, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και άλλοι εναλλακτικοί δίοδοι για την μεταφορά αερίου.

“Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα”, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, το Μαξίμου αναμένει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι τα “αγκάθια” που εξακολουθούν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών που θέτει συνεχώς η Άγκυρα αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και τις αναφορές για “γαλάζιες πατρίδες” από τούρκους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στην Σύνοδο των Βερσαλλιών για τις προσδοκίες που έχει για την σημερινή συνάντηση τόνισε πως η χώρα μας έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. “Έχουμε απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων”. Πάγια ελληνική θέση είναι πως η μοναδική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.Συνάντηση χωρίς δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός πριν από την συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο θα μεταβεί στο Φανάρι και θα παραστεί στην λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στη 1 το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την προεδρική κατοικία η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί και με θέα τον Βόσπορο θα τον υποδεχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και ακολουθήσει το γεύμα εργασίας, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις.

Με αυτό τον τρόπο και οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να διαφυλάξουν την θετική εικόνα που θέλουν να βγει προς τα έξω, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη γεωπολιτική στιγμή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί μια ερώτηση να δημιουργούσε εντάσεις, όπως είχε συμβεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Νίκο Δένδια. “Μερικές φορές και αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι και λίγο πιο -δεν θα πω χαλαρά- με λιγότερο αυστηρό και τυπικό πρωτόκολλο”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Πρώτη σε τουρκικό έδαφος

Χρειάστηκαν να περάσουν περίπου τρία χρόνια για να γίνει μία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην Τουρκία, καθώς οι προηγούμενες επαφές έγιναν σε ουδέτερο έδαφος. Η τελευταία μεταξύ τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όταν η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είχε χτυπήσει “κόκκινο”. Το ραντεβού αυτό είχε παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν υπήρξε καμία πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα