Παναθηναϊκός vs Ολυμπιακός: Το ισχυρότερο κίνητρο είναι το γόητρο

Kάθε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ανεξαρτήτως του ποιος είναι γηπεδούχος, αλλά και σε οποιαδήποτε διοργάνωση, αναμετρούνται, είναι διαφορετικό. Διαχρονικά. Μια ακόμα επιβεβαίωση, ήρθε προσφάτως, στην πρώτη αναμέτρηση των «αιωνίων» στην φετινή περίοδο, για το ελληνικό πρωτάθλημα, στο στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” και ενώ όλες οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις, έδιναν σαφές προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», οι «πράσινοι» έφυγαν νικητές.

Κόντρα στην λογική του μπάσκετ που θέλει τον καλύτερο να νικά τον χειρότερο, εφόσον, όμως, αποδεικνύει και στο παρκέ

την θεωρητική ανωτερότητα σε αξία μονάδων, ομοιογένεια, τεχνική καθοδήγηση και άλλων τινών, το βράδυ της 22ης Νοεμβρίου, ο Παναθηναϊκός αιφνιδίασε τον Ολυμπιακό που ήταν και παραμένει να είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Προπαραμονή Χριστουγέννων, την Πέμπτη (23/12, 21.00, NovaPrime), έρχεται η δεύτερη «σύγκρουση» της εφετινής περιόδου, αυτή την φορά για την 17η αγωνιστική και τελευταία του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκα.  Η βαθμολογία στις 16 πρώτες αγωνιστικές, αποτελεί «καθρέφτη» για την εκ διαμέτρου αντίθετη, ευρωπαϊκή πορεία που έχουν διανύσει οι «αιώνιοι» μέχρι τώρα. Ο Ολυμπιακός φιγουράρει στην 3η θέση, με 11 νίκες, έχει το απόλυτο στην έδρα του, βρίσκεται όχι απλά σε θέση πρόκρισης στα πλει οφ, αλλά έχει και σταθερή «πυξίδα» να παραμείνει στην πρώτη τετράδα για να παίξει σε αυτά, με πλεονέκτημα έδρας. 

Τέσσερις, μόλις, νίκες από τον Παναθηναϊκό, προτελευταία θέση και μόνο με νικηφόρο σερί στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκα, θα μπορούσε να προλάβει το «τρένο» της πρώτης οκτάδας και την συμμετοχή στα πλει οφ. Θεωρητικά, υπάρχουν μαθηματικές πιθανότητες, αν νικήσει σε εκτός έδρας παιχνίδια, αν δεν έχει απώλειες στην έδρα του και αν οι ομάδες που προπορεύονται, κάνουν «καραμπόλες» αποτελεσμάτων και ο Παναθηναϊκός καταφέρει με σταθερότητα, να τις προσπεράσει. Πολλά τα «αν» και μια σελίδα…γράμματος στον Αη-Βασίλη για να του ζητηθούν τόσα «δώρα» από τους «πράσινους», ίσως δεν θα φτάσει. Ο Παναθηναϊκός δεν ελέγχει, πλέον, την ευρωπαϊκή πορεία του, ύστερα από 12 ήττες. Και ο αντικειμενικός στόχος όσων φορούν την φανέλα του «εξάστερου», των προπονητών του και των Αλβέρτη- Διαμαντίδη, είναι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιστορίας και αξιοπρέπειας, όπως είπε και ο Δημήτρης Πρίφτης, μετά τον αγώνα με τον Προμηθέα.

Και εφόσον η λογική πρόβλεψη υπαγορεύει ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα παίξουν στον δεύτερο γύρο τoυ ελληνικού πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκα, ενδεχομένως στο κύπελλο, στο F-4 και στον τελικό, καθώς και στους τελικούς των ελληνικών πλει οφ, εκτός απροόπτου, ειδικά για τους «πράσινους», ο προσανατολισμός τους στο 2022, θα είναι η υπεράσπιση του εγχώριου νταμπλ.

Στο προσεχές ντέρμπι, ο Ολυμπιακός έχει διτό στόχο στο ίδιο αποτέλεσμα νίκης. Να αποδείξει έχει καλύτερη ομάδα, όπως είναι και η γενική παραδοχή και εκτίμηση και να «κλείσει» την παρένθεση των αμφισβητήσεων που άνοιξε στο ΣΕΦ, πριν απ’ έναν μήνα, αλλά και να αρχίσει να βγάζει «ρίζες» στην πρώτη τετράδα της Ευρωλίγκα. Όλα αυτά συνηγορούν σε μια νίκη ψυχολογίας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Και σε βάθος χρόνου και σειρά αγώνων στην εφετινή περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν την ίδια πρόκληση πιστοποίησης της αγωνιστικής ανωτερότητας τους, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, στο ευρωπαϊκό «κρας τεστ», δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο. Αυτό το στοιχείο, το γνωρίζει και ο Παναθηναϊκός στην υποδοχή του «αιώνιου» αντιπάλου του. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός έχει θετικό πρόσημο παράδοσης στο ΟΑΚΑ, για την Ευρωλίγκα, με 3 νίκες και 2 ήττες, από το 2016 μέχρι τώρα, αντέχοντας θετικά στον παράγοντα της έδρας και της δυναμικής που αντλεί ο Παναθηναϊκός.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός ακόμα κι αν ηττηθεί στο ΟΑΚΑ, θα έχει 17 παιχνίδια ακόμα για να προχωρήσει αταλάντευτος προς τα πλει οφ της Ευρωλίγκα και εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας. Ούτε, ο Παναθηναϊκός θα “απογειωθεί” βαθμολογικά, νικώντας τον Ολυμπιακό.

Απλά, το πρεστίζ είναι το ισχυρότερο κίνητρο για γηπεδούχους και φιλοξενούμενους. Γιατί, κάθε νίκη σε οποιαδήποτε αγωνιστική κατάσταση και των δυο, είναι ορόσημο…

Keywords
Τυχαία Θέματα