ΠΑΟΚ: Στο ύψος των περιστάσεων και με διακριτά οφέλη (pics&vids)

Με γκολ του Ανχέλ Κρέσπο στο 57’ ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Ατρομήτου 1-0 πετυχαίνοντας την 9η νίκη του στα τελευταία δέκα ματς, καθιερώνοντας εαυτόν στη δεύτερη θέση. Σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, η απόσταση από την κορυφή παραμένει στους εννιά βαθμούς και στους οκτώ από την τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Οι ιδιατερότητες

Ήταν – ακόμη – ένα ματς ιδιαιτέρων συνθηκών και αντίστοιχων ιδιαιτεροτήτων δεδομένου ότι διεξήχθη

τέσσερις μέρες μετά από τον δεύτερο προημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στο τέλος μιας εβδομάδας που είχε δύο ντέρμπι (σ.σ. Παναθηναϊκό εντός, ΑΕΚ εκτός, αμφότερα νικηφόρα) και στην αρχή της επόμενης που περιλαμβάνει τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ για το Europa Conference League με αντίπαλο τη Μίντιλαντ στη Δανία και την εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Άρη την προσεχή Κυριακή.

Μια αγωνιστική πρόκληση κόντρα σε μια ομάδα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, απεγνωσμένη για βαθμούς, που προερχόταν από την πρώτη της νίκη μετά από δύο μήνες και με τις απουσίες – για διαφορετικούς λόγους – των Βαρέλα, Ίνγκασον, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Κούτσια, Τσόλακ, Ολιβέιρα από την αποστολή και του Άντρια Ζίβκοβιτς από το αρχικό σχήμα.

Το plan B’

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να πάει σ’ εναλλακτικό πλάνο σε σχέση με τις προτιμήσεις για το αρχικό σχήμα που είχε προβεί τον τελευταίο καιρό. Κάτι που σήμαινε πως γύρισε τον Ντόουγκλας μετά από πολύ καιρό σε αρχική 11άδα στη θέση των χαφ, ως παρτενέρ του Τσιγγάρα, μειώνοντας την ταχύτητα και την πίεση της πρώτης γραμμής στην αντίπαλη άμυνα αντισταθμίζοντας ποιότητα στη δημιουργία και την εκτελεστικότητα με την ταυτόχρονη παρουσία των Μπίσεσβαρ και Μιτρίτσα σε άξονα και αριστερή πτέρυγα αντίστοιχα.  

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ένα σχήμα που είθισται να το χρησιμοποιεί στο τελευταίο ημίωρο μιας αναμέτρησης και κυρίως όταν αποζητούσε το γκολ. Τα δεδομένα αντιστράφηκαν λοιπόν κι όπως ήταν λογικό ένα νέο σύνολο σε πρόσωπα χρειάστηκε το χρόνο του για να βρει τα πατήματά του και ν’ αρχίσει να ρολάρει. Στο διάστημα αυτό ο Ατρόμητος απείλησε με τον Τζοβάρα στο 2’, ενώ από τα πόδια του πρώην ποδσφαιριστή του «Δικεφάλου» ξεκίνησε η φάση του 24’ με την κεφαλιά του Ροτάριου που έβγαλε ο Πασχαλάκης με τους Περιστεριώτες να διαμαρτύρονται εντόνως για τη συνέχεια της φάσης όπου με την εμπλοκή του Κρέσπο, ζήτησαν την εσχάτη των ποινών. Η φάση εξετάστηκε από το VAR και από τον ίδιο τον διαιτητή, δείχνοντας να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας.

Τρία λεπτά μετά ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να διαμαρτυρηθεί αντίστοιχα σε φάση για μαρκάρισμα του Χατζηϊσαϊα στον Μουργκ εντός περιοχής για την οποία το VAR δε ζήτησε από τον διαιτητή να ελέγξει τη φάση. Δεν ήταν το μοναδικό παράπονο των γηπεδούχων αφού και στο 36’ σε διαγώνια σέντρα του Σάστρε η παρέμβαση του Νταβιώτη πάνω στον Τσιγγάρα εγείρε νέες διαμαρτυρίες ως προς την ορθότητά της, επίσης εντός περιοχής και πάλι δίχως την παραμικρή εμπλοκή του VAR.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η καλύτερη στιγμή κι οι έγνοιες

H καλύτερη στιγμή του ΠΑΟΚ επιθετικά σημειώθηκε με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιώρου όταν ο ανεβασμένος τελευταία Μιτρίτσα με πολύ ωραία, ατομική ενέργεια πλαγιοκόπησε την αντίπαλη περιοχή από αριστερά, «έστρωσε» την μπάλα στον επερχόμενο Ντόουγκλας αλλά το δυνατό πλασέ του τελευταίου πέρασε άουτ.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Σ’ αυτό το πρώτο ημίχρονο τα σημεία αναφοράς για την τεχνική ηγεσία του «Δικεφάλου» ήταν ανασταλτικά το δεξί άκρο της άμυνας με οδηγίες και διορθωτικές οδηγίες στον Σάστρε, οι κινήσεις του Μπίσεσβαρ ανάμεσα στη μεσαία και την επιθετική γραμμή στο 4-1-4-1 του Ατρόμητου, η αρμονική όσο και συμμετρική λειτουργία των Τσιγγάρα-Ντόουγκλας κι η δημιουργία από τα άκρα, από τη στιγμή που η απουσία του Κούρτιτς, που συνηθίζει να πλαισιώνει είτε τη μία είτε την άλλη πτέρυγα δημιουργώντας υπεραριθμία, ήταν εμφανής και κόστιζε.

Ίδιοι αλλά … διαφορετικοί

Μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρος δίχως διαφοροποιήσεις. Μπήκαν στο γήπεδο με τον «Δικέφαλο» να επιστρατεύει ένα ακόμη πιο επιθετικό και πιο πιεστικό προφίλ αναγκάζοντας τον Κρις Κόλμαν να μπει σε σκέψεις για την αναθεώρηση – τακτικά – της αναμέτρησης. Μια πίεση που απέδωσε στο 57’ όταν σε «γλυκιά» διαγώνια σέντρα του Σάστρε, ο προωθημένος Κρέσπο έπιασε την ανάποδη κεφαλιά νικώντας τον πολύ καλό χθες Γιαννιώτη για το 1-0. Αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του Ισπανού κεντρικού αμυντικού έπειτα από έναν και πλέον χρόνο, το όγδοο συνολικά με τ’ «ασπρόμαυρα» από τα οποία τα τέσσερα τα έχει πετύχει κόντρα στην ίδια ομάδα, τον … Ατρόμητο! Γεγονός για το οποίο μίλησε αποκλειστικά στα κανάλια Novasports κι ο ίδιος, αναφερόμενος και στην ισπανική συνεργασία της οποίας προϊόν αποτέλεσε το νικητήριο γκολ (του) αλλά και γενικότερα για τον συμπατριώτη του Σάστρε.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Λίγα λεπτά πριν ο 52χρονος Ρουμάνος τεχνικός είχε αποφασίσει να ρίξει στο ματς ταυτόχρονα τους Σοάρες-Ζίβκοβιτς αντί των Τσιγγάρα-Μουργκ, όμως περιμένοντας αντίδραση από τον αντίπαλο στα πρώτα λεπτά μετά την επίτευξη του τέρματος, προτίμησε να προχωρήσει στην αντικατάσταση μόνον του Αυστριακού και ν’ αναβάλλει προσωρινά το ουσιαστικό ντεμπούτο του Πορτογάλου χαφ.

Η πρώτη επέμβαση του 51χρονου Ουαλλού τεχνικού στη ροή του αγώνα ήρθε στο 65’ με τρεις αλλαγές (Έρλινγκμαρκ, Άλιμπεκ, Βασιλαντωνόπουλος) και την αλλαγή σχηματισμού σε 4-2-3-1. Μια κίνηση που αρχικά πήρε λίγο χρόνο στους γηπεδούχους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αλλά με τη βοήθεια του Σοάρες, που πέρασε στο 68’ αντί του Τσιγγάρα τα κατάφεραν προοδευτικά.

Η φάση-“κλειδί” που κράτησε την αγωνία μέχρι τέλους

Στο χρονικό σημείο που ο τεχνικός του Ατρομήτου έκανε πράξη τις αλλαγές που είχε κατά νου, ο Γιαννιώτης πραγματοποίησε εκπληκτική απόκρουση σε ιδεατή εκτέλεση φάουλ του Μιτρίτσα κρατώντας το 1-0. Στο 79’ γκολ του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ακυρώθηκε καθώς είχε προηγηθεί σύγκρουση του Γιαννιώτη με τον Άκπομ και τον Χατζηισαϊα, φάση που ελέγχθηκε κι από τον ίδιο στο VAR, ενώ στο 90’ οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για μια φάση εναέριας διεκδίκησης της μπάλας από τον Σοάρες ανάμεσα στους Γιαννιώτη και Τζοβάρα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Στη ροή του αγώνα πέρασαν διαδοχικά οι Σβαμπ, Ζαμπά, Σίντκλεϊ για τον «Δικέφαλο» και οι Ναμπί, Μπεντινέλι για τους Περιστεριώτες. Το μεγάλο όφελος για τον ΠΑΟΚ ήταν η διατήρηση της εικόνας και του ρυθμού παρά τις διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα. Αυτό που δεν εισέπραξε ήταν η μετουσίωση της υπεροχής σε κάτι πιο ουσιαστικό. Κάτι που εξήγησε κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου αμέσως μετά το τέλος του αγώνα μιλώντας αποκλειστικά στα κανάλια Novasports.

Η σημασία κι η συνέχεια

Το τέλος της αναμέτρησης βρήκε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν μια δύσκολη μεν αλλά κι εξίσου σημαντική νίκη με αυτές που προηγήθηκαν μέσα στην εβδομάδα όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε κάποιους αυτό. Και πέρα από το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό ο κ. Λουτσέσκου είχε αρκετά πράγματα να τον έχουν αφήσει ικανοποιημένο.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η ομοιογένεια, η αποδοτικότητα παρά τις αλλαγές στα πρόσωπα, η κάλυψη του κενού του Ίνγκασον από τον εξαιρετικό Μιχάι, η διαρκώς βελτιωμένη απόδοση του Μιτρίτσα, η εικόνα του Σοάρες είναι μόνον μερικά από αυτα. Συνολικά λοιπόν, το καλύτερο δυνατό κατευώδιο εν όψει μιας εβδομάδας που απαιτεί το μέγιστο από όλους σε όλα τα επίπεδα. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια …

Keywords
Τυχαία Θέματα