ΠΑΟΚ: Το προφίλ της RFS (photos)

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ παρουσιάζουν το προφίλ της επικείμενης αντιπάλου στην 5η αγωνιστική της League Phase του UEL.

Όπως αναφέρουν: «Οι Λετονοί δεν καμαρώνουν δα για το ποδόσφαιρό τους, αλλά για το χόκεϊ στον πάγο. Υπάρχει άλλωστε, ένα παγοδρόμιο σε κάθε μικρή πόλη, που επιτρέπει σε όλους να ασχοληθούν με το πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας. Ωστόσο τα σκήπτρα στον ποδοσφαιρικό χάρτη

της Λετονίας κρατά την τελευταία τριετία, τουλάχιστον, η RFS, που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΠΑΟΚ στη Ρίγα για την 5η αγωνιστική της League Phase του Europa League.

H λετονική ομάδα κατέκτησε ήδη το πρωτάθλημα, κάνοντας μάλιστα το back to back, κατέκτησε το Κύπελλο, αλλά και το Livonia Cup, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Απόψε μάλιστα, έχει ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς ουδέποτε λετονική ομάδα έχει κερδίσει σε αγώνα κύριας φάσης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η RFS είναι μετεξέλιξη της ακαδημίας της Σχολής Ποδοσφαίρου της Ρίγας, που ιδρύθηκε το 1962. Ουσιαστικά, ιδρύθηκε το 2005. Ο σύλλογος προβιβάστηκε στηVirsliga, την ανώτερη κατηγορία των λετονικών πρωταθλημάτων, το 2016, παίρνοντας τη θέση της Σκόντο ΦΚ, η οποία δεν έλαβε άδεια.To 2018 συμμετείχε στα προκριματικά τουEuropaLeague για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το 2019 κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο, το κύπελλο Λετονίας.Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Λετονίας (2021, 2023, 2024-ημερολογιακά μετρώνται οι σεζόν), τρία Κύπελλα (2019, 2021, 2024), ενώ το 2022, η RFS έγινε μόλις η δεύτερη λετονική ομάδα που προκρίθηκε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν η FK Ventspils τη σεζόν 2009-10.Βασική αντίπαλος είναι η Ρίγα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η σημερινή αντίπαλος τουΠΑΟΚ έχει πάρει τα σκήπτρα. Το 2023 η RFS πήρε το πρωτάθλημα με 89 βαθμούς έναντι 88 της Ρίγα με μόλις μία ήττα και 96-18, ενώ το τρέχον το κατέκτησε με 90 βαθμούς έναντι 87 της Ρίγα.Στον ευρωπαϊκό όμιλο μετρά δύο ήττες (απόFCSB και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης) και δύο ισοπαλίες (2-2 με την Γαλατασαράι και 1-1 με την Άντερλεχτ).Λίγο πριν υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ δε, κατέκτησε το Κύπελλο Λιβονίας επικρατώντας 3-0 της Φλόρα Ταλίν στον τελικό. Το Κύπελλο Λιβονίας διεξάγεται από το 2003 μεταξύ των πρωταθλητώνΕσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, ενώ δεν είναι ετήσιος θεσμός.Στη League Phase του Europa League οι Λετονοί προκρίθηκαν, αφού απέκλεισαν τον ΑΠΟΕΛ FC στα πέναλτι.Μετά τον Βάλντας Νταμπράουσκας, το 2020 ξεκίνησε η εποχή Βίκτορ Μόροζ για την RFS, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ανανέωσε έως το 2027.

Ρίγα: Κοσμοπολίτικη και art nouveau

πηγή: PAOKfc.gr

Μια μικρή χώρα στην ακτή της Βαλτικής θάλασσας, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Εσθονία, είναι η Λετονία, η οποία συνδυάζει μαγευτική φύση, μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία. Η πρωτεύουσά της, η Ρίγα, έχει μια αυθεντική ομορφιά. Ακόμα κι αν δεν διαθέτει το μεσαιωνικό κέντρο του γειτονικού Ταλίν, αν κοιτάξει κανείς πέρα από τις τσιμεντένιες πολυκατοικίες, το πολύχρωμο κέντρο είναι γεμάτο ιστορία και τέχνη. Άλλωστε, οι παλιοί βιομηχανικοί χώροι και τα σοβιετικά κτίρια είναι πλέον γκαλερί, boutique hotels και εστιατόρια, οι τουρίστες και δη οι Σκανιδαβοί την προτιμούν όλο και περισσότερο, η νυχτερινή ζωή δεν έχει περιορισμούς. Αυτή η ζωντανή μητρόπολη με το ιδιαίτερο ύφος είναι σαφώς η πιο κοσμοπολίτικη από τις ανερχόμενες γοητευτικές πρωτεύουσες της Βαλτικής.

Mε περίπου 700.000 κατοίκους, η Ρίγα είναι η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής, και σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται στον Κόλπο της Ρίγας και στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η Ρίγα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κτιρίων art nouveau στον κόσμο. Τουλάχιστον 800 υπέροχα κτίρια χτίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν αυτό το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στιλ ήταν δημοφιλές και σε μια εποχή που η πόλη είχε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και δημογραφική άνθηση.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης (Vecrīga), καλοδιατηρημένο και ιδιαίτερα όμορφο, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Δύο από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι ο Καθεδρικός και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Υπάρχει ανελκυστήρας για να ανεβείτε και να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στην πόλη.

Στα όρια της παλιάς πόλης δεσπόζει το κτίριο της Όπερας, πολιτιστικό ορόσημο της Ρίγας. Και, ναι, η όπερα είναι από τις αγαπημένες εξόδους των Λετονών!

Το Μνημείο της Ελευθερίας είναι αφιερωμένο στην ανεξαρτησία της Λετονίας. Όσο για το Μουσείο Κατοχής της Λετονίας ανιχνεύει τα 51 χρόνια κατοχής της Λετονίας (από το 1940 έως το 1991), η οποία ξεκίνησε με τη σοβιετική εισβολή το 1940, συνεχίστηκε με το Γ΄ Ράιχ και έπειτα, έως το 1991, υπό το σοβιετικό καθεστώς.

ΤαΤρία Αδέρφια είναι τρία σπίτια δίπλα στην οδό Maza Pils iela. Το σπίτι στον αριθμό 17 είναι το παλαιότερο σπίτι από τούβλα στη Λετονία και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, το δεύτερο, στον αριθμό 19, στεγάζει επί του παρόντος το λετονικό μουσείο αρχιτεκτονικής, ενώ το τελευταίο χτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι στο νούμερο 21.

Aξίζει να βολτάρετε στην οδό Alberta, με τα υπέροχα artnouveau κτίρια, σχεδιασμένα, μεταξύ άλλων, από τον Μιχαήλ Αϊζενστάιν, πατέρα του διάσημου Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.

H κεντρική αγορά της Ρίγας είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

H γειτονιά MaskavasForštate (σημαίνει γειτονιά της Μόσχας) διατηρεί πολλά από τα προπολεμικά της κτίρια και έχει ακόμα την αύρα της ρωσικής και εβραϊκής μετανάστευσης.

Να δοκιμάσετε pelēkie zirņi ar speķi, κλασικό λετονικό πιάτο με μαύρα μπιζέλια και μπέικον και sklandrausis, γλυκό με καρότο και πατάτα.

Μία ώρα από τη Ρίγα, μπορείτε να «χαθείτε» στην μοναδική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Gauja.

Η Λετονία αναφέρεται συχνά ως ο παράδεισος του WiFi, καθώς διαθέτει από τις υψηλότερες ταχύτητες στην Ευρώπη και μάλιστα με τουλάχιστον 500 δωρεάν σημεία σύνδεσης στη Ρίγα.

Η επίσημη γλώσσα είναι τα λετονικά, αλλά οι περισσότεροι μιλούν άνετα αγγλικά.

πηγή: PAOKfc.gr

Daugava Stadion

πηγή: PAOKfc.gr

Το Daugavas stadions είναι ένα πολυλειτουργικό στάδιο, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 1927, ανήκει στην κυβέρνηση της Λετονίας και από το 1992 έχει χαρακτηριστεί ως αθλητική εγκατάσταση εθνικής σημασίας. Φιλοξενεί κυρίως αγώνες ποδοσφαίρου και στίβου. Ανήκει στην κατηγορία 4 της UEFA και 2 της IAAF. H χωρητικότητά του είναι 10.461 θεατές.

Το πρώτο στάδιο στην τοποθεσία χτίστηκε το 1927 και λειτούργησε για πρώτη φορά από αθλητικό οργανισμό που συνδέεται με το Λετονικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα.

Η Εθνική Λετονίας έπαιζε τους εντός έδρας αγώνες της στο στάδιο Daugava από το 1991 έως το 2000. Έφυγε, λόγω ανακαίνισης, γύρισε το 2018, ωστόσο μετακόμισε εκ νέου το 2022, λόγω διάφορων προβλημάτων του γηπέδου. Οι εργασίες για την αντικατάσταση και την αναβάθμιση του Daugava ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023.

Τα μεγάλης κλίμακας έργα ανακαίνισης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Τα σχέδια περιλαμβάνουν νέα αίθουσα στίβου, ράμπα εκκίνησης bobslei, αντικατάσταση του χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου και του φθαρμένου στίβου, καθώς και εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Δύο χώροι άσκησης κάτω από την κύρια κερκίδα, γήπεδα τένις και στίβου και γήπεδα τεχνητού χλοοτάπητα αποτελούν επίσης μέρος του συγκροτήματος.

Για τον εορτασμό της 90ής επετείου της ανεξαρτησίας της Λετονίας, στις 19 Οκτωβρίου 2008, καταγράφηκε εντός του σταδίου το εξής ρεκόρ Γκίνες: 3.807 άτομα έτρεξαν σε μια 24ωρη σκυταλοδρομία 100μ.

Το στάδιο Daugava φιλοξενεί παραδοσιακά τις παραστάσεις χορού του λετονικού φεστιβάλ τραγουδιού και χορού».

Keywords
Τυχαία Θέματα