ΠΑΟΚ: Ζητείται … γκολ

Ισόπαλοι 1-1 (90’+4 αυτ. Γκόλεσιτς-33’ Λεπίνιτσα) αναδείχθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας ΠΑΟΚ και Ριέκα στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τα Play Off του Europa Conference League αφήνοντας «ανοικτούς» λογαριασμούς εν όψει του δεύτερου αγώνα που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη επί κροατικού εδάφους.

Ο … διαχωρισμός

Η εμφάνιση

του «Δικεφάλου» χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα ανά ημίχρονο. Στο πρώτο είχε την κυριαρχία μεν αλλά ήταν «φλύαρος» κι ανούσιος αποτυγχάνοντας ν’ απειλήσει με αξιώσεις. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών σε συνάρτηση με τα λάθη που δεν έχει εξαλείψει εντελώς όταν βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης από τον αντίπαλο στα πέριξ της περιοχής του, δημιούργησαν την πεποίθηση στους Κροάτες πως μπορούσαν να τον «πληγώσουν» όπως κι έγινε.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Το αρχικό τους σενάριο με μακρινές μπαλιές που είχαν σα στόχο να βγουν στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων οι ταχύτατοι κι επικίνδυνοι Άμπεν κι Άμπας δεν έπιασε κι ευθύς αμέσως έθεσαν σε λειτουργία το εναλλακτικό (σ.σ. σενάριο) με πίεση στα ψηλά και σουτ εκτός περιοχής. Παρ’ ολίγο να γίνει η … ζημιά στο 17’ όταν σε προσπάθεια του Τόμετσακ η μπάλα κόντραρε δις αλλάζοντας πορεία κι υποχρεώνοντας τον Πασχαλάκη σε σπουδαία επέμβαση.

Ν’ ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ και να βάλουμε στην κουβέντα τη σημαντικότατη παράμετρο που ο ίδιος ο κ. Λουτσέσκου έχει θέσει αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας σωστής νοοτροπίας της ομάδας κι όπου «σωστή» αυτήν του πανίσχυρου συνόλου, με αυτοεποίθηση για την εξασφάλιση του ποθητού αποτελέσματος ανεξαρτήτως όσων μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Και το λέμε αυτό γιατί η ευκαιρία του Τόμετσακ φάνηκε πως κλόνισε τις λεπτές ισορροπίες στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Δε συνέβη το ίδιο όμως και στο 33’, όταν ο Μπίσεσβαρ υπέπεσε σε λάθος, το οποίο αξιοποίησε ο Λεπίνιτσα για ν’ ανοίξει το σκορ με συρτό, δυνατό σουτ νικώντας τον Βαρέλα που έβαλε την προβολή αρχικά και τον Πασχαλάκη στη συνέχεια που έπεσε στη δεξιά του γωνία χωρίς όμως να καταφέρει ν’ αποσωβήσει το γκολ. Σημειωτέον δε πως τρία λεπτά νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε χάσει τον Ροντρίγκο με μυϊκό τραυματισμό.

Την ψυχρολουσία διαδέχτηκε μια – ακόμη πιο – έντονη προσπάθεια για την επίτευξη τέρματος. Ωστόσο η πολυπρόσωπη – μεν αναμενόμενη δε – άμυνα της ομάδας του Γκόραν Τόμιτς σε συνάρτηση με τις χαμηλές πτήσεις, ειδικά σ’ επίπεδο συνεργασίας, των μεσοεπιθετικών (Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί) λειτούργησαν καταλυτικά ως προς την επιθετική ανομβρία.

Εκ διαμέτρου αντίθετα

Στο δεύτερο μέρος όλα ήταν διαφορετικά μ’ εξαίρεση το … γκολ. Με μοναδική διαφοροποίηση μια εσωτερική αλλαγή και συγκεκριμένα τη μετατόπιση του Ελ Καντουρί στον άξονα και του Μπίσεσβαρ στην αριστερή πτέρυγα ο «Δικέφαλος» παρουσίασε ένα πολύ πιο πειστικό πρόσωπο που έπιασε τον ελλιπή αντίπαλό του από τον … λαιμό, του άσκησε αφόρητη πίεση, δημιούργησε πλειάδα σημαντικών ευκαιριών αλλά δεν έπρεπε να περιμένει την τελευταία φάση της αναμέτρησης για να ισοφαρίσει με αυτογκόλ, σα θεία δίκη για την εξαιρετική διαφορά δυναμικής που είχαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο 45λεπτο.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Μια προσπάθεια και μια εικόνα όμως που όφειλε να παρουσιάσει από το ξεκίνημα του αγώνα και να τη διατηρήσει όσο μπορούσε περισσότερο. Είχε υπερδιπλάσιες ευκαιρίες από στατικές φάσεις χωρίς να τις αξιοποιήσει. Έφτασε την κατοχή στο 65% υποχρεώνοντας τον αντίπαλό του ν’ αγωνιστεί ακόμη και με τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς (!) χωρίς όμως να μετουσιώσει αυτήν του την ανωτερότητα δείχνοντας πόσο πολύ του κοστίζει ήδη η απουσία του Ολιβέιρα.

Κι εδώ μπαίνει στην κουβέντα το κομμάτι για την ανάγκη ενίσχυσης. Για μια ακόμη φορά η ομάδα ταλαιπωρείται από τα αργά αντανακλαστικά της. Μέχρι τώρα οι δεδομένες ανάγκες έκαναν λόγο για μια θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας και δύο στη μεσοεπιθετική γραμμή. Αν οι ιθύνοντες της ομάδας αποφασίσουν να τις ανάγουν σε τρεις ή αν αποφασίσουν να πορευτούν με τον νεαρό και με εξαιρετικές προοπτικές Κούτσια είναι κάτι που θα φανεί.

Μπορεί να είναι λογικό η προσπάθεια για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών οικονομικών όρων στην προσπάθεια ενίσχυσης να κοστίζει σε χρόνο και να τραβάει σε μάκρος αλλά μετά από τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό πως αυτά που χάνονται ως οικονομικά οφέλη από την απουσία των αναγκαίων προσθηκών που θα εδραίωναν την αγωνιστική ανωτερότητα της ομάδας απέναντι σε ομάδες αυτού του βεληνεκούς και θα πολλαπλασίαζαν τις πιθανότητες πρόκρισης είναι πολλά περισσότερα. Κι από ένα σημείο και μετά σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύι να είναι σύμπτωση και τίθεται θέμα ικανότητας.

Στο δια ταύτα

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά στα υπ’όψιν ο ΠΑΟΚ έχει μια εβδομάδα για να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες του και να προετοιμαστεί για τον δεύτερο αγώνα με τη Ριέκα. Η πρόκριση παραμένει «ανοικτή» αλλά κάθε άλλο παρά εύκολη πρέπει να θεωρηθεί τη στιγμή που ζητείται επιτακτικά …. γκολ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβάλλουν όλοι κι όχι μόνον ο Σφιντέρσκι ή ο Κούτσιας. Να βρει ο Ζίβκοβιτς τον καλό του εαυτό, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι Μπίσεσβαρ–Ελ Καντουρί και πέραν του Σβαμπ να δοθεί βοήθεια στο σκοράρισμα είτε από τη μεσαία, είτε από την αμυντική γραμμή. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια ….

Keywords
Τυχαία Θέματα