Παρίσι 2024: «Αγώνας δρόμου» για τον προϋπολογισμό

«Το κυνήγι για «απόβλητα», όπως είπε η υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντέα Καστέρα, στα τέλη Αυγούστου, κατά την διάρκεια επίσκεψης της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) στο Παρίσι, άρχισε εδώ και αρκετούς μήνες.

Από τον πύργο του «Pulse» στο Σεντ Ντενί, σε απόσταση αναπνοής από τον περιφερειακό δρόμο, οι υπηρεσίες της οργανωτικής επιτροπής (Cojo) εργάζονται για μια αναθεώρηση προϋπολογισμού

που σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό, αλλά η οποία έχει πάρει μια περίπλοκη τροπή από τον πόλεμο στο Ουκρανία και τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό.

Στα τέλη του 2020, η οργανωτική επιτροπή είχε επιτύχει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων με την εξάλειψη ειδικότερα των προσωρινών τοποθεσιών. Πάντως, η Cojo δεν θέλει να ανακοινώσει κανένα συγκεκριμένο ποσό προς εξοικονόμηση, πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία μιας κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου με αυτήν την αναθεώρηση, περιοριζόμενη να εξασφαλίσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στην παρούσα φάση, ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής πλησιάζει τα τέσσερα δισ. ευρώ (3,98). Τα έσοδά της, προέρχονται από εισιτήρια, την συνεισφορά της ΔΟΕ και από συνεργασίες.

Από αυτήν την άποψη και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από την Cojo σχετικά με την ικανότητά της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα χορηγών της, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (80% εκ των οποίων εφέτος), η Καστέρα, άφησε στα τέλη Αυγούστου να εννοηθεί, ότι έπρεπε να γίνουν εργασίες βελτιστοποίησης με λιγότερα έσοδα.

Πέντε χορηγοί πρώτης κατηγορίας (Carrefour, Sanofi, BPCE, EDF και Orange) έχουν ήδη εγγραφεί και ο όμιλος LVMH του Bernard Arnault αναμένεται εδώ και μήνες ως ο επόμενος στη λίστα. Ενώ περιμένει τις σχετικές αποδείξεις, η Cojo διαπραγματεύεται με την ΔΟΕ, που μόλις πέρασε ένα δεκαπενθήμερο εντός των τειχών της, για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προδιαγραφές.

«Παίζει την επιβίωσή της στο Παρίσι», ισχυρίζεται στο AFP μία ανώνυμη πηγή, ενώ η διεθνής επιτροπή βρίσκει όλο και λιγότερες υποψήφιες πόλεις για να διοργανώσει αυτήν την γιγάντια εκδήλωση με μια περίπλοκη περιβαλλοντική και δημοσιονομική εξίσωση.

«Εξετάζουμε τα πάντα. Μέχρι και τα… σάντουιτς», διαβεβαίωσε στο AFP, ο Κριστόφ Ντουμπί, μέλος της ΔΟΕ και εκτελεστικός διευθυντής των Αγώνων. Ως εκ τούτου, πρόκειται πάνω απ’ όλα, για ένα θέμα μείωσης των επιπέδων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, ή ακόμη και το άνοιγμα των χώρων κατάρτισης για αργότερα.

Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να καλύψει το πρόσθετο κόστος όπως αυτό της μεγαλειώδους και άνευ προηγουμένου τελετής έναρξης στον Σηκουάνα; Η ενημέρωση του πρωτοκόλλου ασφαλείας μεταξύ του κράτους και της Cojo θα αυξήσει και αυτό το κονδύλι του προϋπολογισμού;

Ειδικά από την στιγμή που πολλές αγορές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και «οι τύποι ανεβάζουν τις τιμές», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση του θέματος, η οποία κρίνει ότι «ο πληθωρισμός έχει καλή δυναμική», ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, προσκείμενη σε χορηγό, «ολα μένουν πίσω».

Το αποθεματικό των 300 εκατομμυρίων ευρώ για απρόοπτα έξοδα, που δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει η Cojo, «θα χρειασθεί εν μέρει να κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», εξήγησε η υπουργός Αθλητισμού στην Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Το ζήτημα απασχολεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως προβλέπει ο Ολυμπιακός νόμος που ψηφίστηκε το 2018, είναι αρμόδιο να υποβάλει έκθεση μέχρι το τέλος του χρόνου η οποία θα συζητηθεί στην Βουλή. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Συνέλευσης, τους προέδρους των ομάδων και τους βουλευτές που εργάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με αρκετές πηγές.

Στο πλευρό της Solideo (εταιρεία παράδοσης Ολυμπιακών έργων), που έχει λαμβάνειν 1,870 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος, διαπιστώθηκε ο πρώτος πληθωρισμός στα 150 εκατομμύρια ευρώ, που απορροφήθηκαν κατά τα δύο τρίτα από το κράτος και κατά το ένα τρίτο από άλλους φορείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα