Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Ένα πειραματικό χάπι πέτυχε την πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία, που δεν ανταποκρίθηκαν στις θεραπείες.

Η ασθένεια, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, είναι ο πιο συχνός καρκίνος του αίματος στους ενήλικες, αντιπροσωπεύοντας 120.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο. Το ποσοστό τριετούς επιβίωσης είναι μόλις 25%.

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν δείχνουν οριστική θεραπεία,

αλλά οι συγγραφείς της μελέτης είναι αισιόδοξοι.

“Πιστεύουμε ότι αυτό το φαρμακευτικό προϊόν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και ελπίζουμε να είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι το χρειάζονται”, λέει ο Δρ Ghayas Issa από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία προσβάλλει τον μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος, και προκαλεί την ανεξέλεγκτη παραγωγή ελαττωματικών κυττάρων. Αυτό συνέβη στην 23χρονη Λιθουανή αρχιτέκτονα Algimante Daugeliate. Είχε λάβει δύο μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από την αδερφή της.

Όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει. Οι γιατροί της είχαν αρχίσει να σκέφτονται την ανακουφιστική φροντίδα. “Ήμουν απελπισμένη. Ήταν σαν να ζούσα μια φρικτή ταινία. Ένιωθα ότι ο θάνατος ήταν επικείμενος και ήμουν μόλις 21 ετών”, θυμάται. Πριν από δύο χρόνια, άρχισε να παίρνει το πειραματικό χάπι. Τελείωσε το κολέγιο και τώρα εργάζεται σε ένα στούντιο αρχιτεκτονικής στην Κοπεγχάγη.

Οι επιφυλάξεις

Το φάρμακο δεν λειτουργεί σε όλους τους ασθενείς. Οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί σε δύο γενετικούς υποτύπους, στους οποίους μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μενίνη επιτρέπει την εξέλιξη της λευχαιμίας. Η ρεβουμενίμπη προσκολλάται στην πρωτεΐνη και την αναστέλλει, χάρη στην πολύπλοκη χημική συνταγή της. Αυτή η φόρμουλα, C32H47FN6O4S, έχει σώσει 18 ζωές. Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν μάλιστα την Τετάρτη στο Nature.

Ο αιματολόγος Pau Montesinos, συντονιστής της ισπανικής Ομάδας Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας, πιστεύει ότι οι νέες πληροφορίες είναι “αρκετά ελπιδοφόρες”, αλλά διατυπώνει και επιφυλάξεις: η θεραπεία πρέπει ακόμα να δοκιμαστεί σε εκατοντάδες άτομα για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της. προσθέτει επίσης ότι το φαρμακευτικό από μόνο του δεν είναι πανάκεια.

“Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτές οι στοχευμένες θεραπείες, από μόνες τους, μπορούν να αναστρέψουν τη λευχαιμία, αλλά σπάνια τη θεραπεύουν”, εξηγεί ο αιματολόγος. “Η στρατηγική είναι να συνδυαστούν αυτά τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα με την κλασική χημειοθεραπεία ή άλλες προσεγγίσεις”.

Η ομάδα του Montesinos, η Μονάδα Λευχαιμίας στο νοσοκομείο La Fe στη Βαλένθια, θα συμμετάσχει στις επόμενες διεθνείς δοκιμές του χαπιού.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα