Πινγκ Πονγκ: Με 5 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατόμων με αναπηρίες

Στο Σέφιλντ της Αγγλίας διεξάγεται από τις 04 έως τις 09/09 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Α.Με.Α. και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν συνολικά 5 αθλητές, 3 άνδρες και 2 γυναίκες, όλοι τους μέλη της εθνικής ομάδας. Ξημερώματα Σαββάτου 02/09 αναχωρούν από την Αθήνα οι Μάριος Χατζηκυριάκος, Γιώργος Μουχθής (κλάση 6 των ορθίων), Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά, Γρηγόρης Χρυσικός (κλάση 1 σε αμαξίδιο, αλλά η πρώτη θα περάσει από διαδικασία

κατηγοριοποίησης), Ειρήνη Δρακωνάκη (κλάση 6). Μεταβαίνουν στην πόλη διεξαγωγής των αγώνων μέσω Μάντσεστερ και είναι έτοιμοι για νέες αξιόλογες εμφανίσεις και γιατί όχι κάποια διάκριση σε μία ακόμα κορυφαία διοργάνωση. Η προπονήτρια της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ.-Α.Με.Α.) Ελευθερία Νταουντάκη θα είναι επικεφαλής της αποστολής. Στην Αγγλία θα βρεθεί και η πρώην αθλήτρια των μικρών εθνικών ομάδων Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Ανίτα Χατσατριάν ως προσωπική προπονήτρια της Δρακωνάκη.

Το ITTF European Para Table Tennis Championships 2023 οργανώνεται από την αγγλική ομοσπονδία υπό την αιγίδα της παγκόσμιας στις εγκαταστάσεις του Αγγλικού Ινστιτούτου Αθλητισμού και περιλαμβάνει ατομικά αγωνίσματα. Στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου γίνεται τα αγώνισμα του απλού και η συνέχεια δίνεται με τα διπλά.

Πρόκειται ν’ αγωνιστούν 267 άνδρες και γυναίκες από 35 χώρες σε 11 κατηγορίες.

Ο θεσμός επιστρέφει μετά από την περίοδο της πανδημίας covid-19. Τελευταία φορά είχε διεξαχθεί στη Σουηδία το 2019 κι από τότε έχουν προκύψει αλλαγές σε αγωνίσματα και τρόπους διεξαγωγής. Ακολουθώντας τα νέα πρότυπα του αθλήματος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες δεν περιλαμβάνει πλέον το ομαδικό. Μαζί με το κλασικό αγώνισμα του απλού γίνονται το διπλό σε άνδρες και γυναίκες και το διπλό μικτό, μάλιστα για πολλές αποστολές (μεταξύ αυτών και η ελληνική) η διαφοροποίηση αυτή φέρνει αυτόματα αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Η ιδιομορφία είναι ότι στα διπλά τα ζευγάρια σχηματίζονται κι από αθλητές/τριες διαφορετικών κλάσεων.

Ο Χατζηκυριάκος και ο Μουχθής θα πάρουν μέρος και στο διπλό MD14. Στην κατηγορία δηλαδή, όπου αθροιστικά με βάση τις κλάσεις τους μπορούν οι δύο αθλητές να φτάνουν μέχρι τον αριθμό 14. Από την κλάση 6 ο ένας και ο άλλος πρωταθλητής μας φτάνουν στον αριθμό 12, συνεπώς απέναντί τους μπορούν να βρουν αντιπάλους από την κλάση 7 ή ακόμα κι από την 8 (αν είναι ένας της 6 κι ένας της 8), δηλαδή αθλητές με λιγότερα κινητικά προβλήματα.

Η Ελλάδα θα έχει συμμετοχή και στο διπλό μικτό αθλητών σε αμαξίδιο. Η Μπουρνιά είτε μείνει στην κλάση 1 είτε «ανέβει» στην κλάση 2 μετά από το classification στο Σέφιλντ, θ’ αγωνιστεί με τον Χρυσικό στην XD 4. Προφανέστατα κι εκεί μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν ζευγάρι με το μειονέκτημα ότι το δικό τους άθροισμα από τις κλάσεις θα είναι 2 ή 3 το πολύ αν η Μπουρνιά αγωνιστεί στο απλό της κλάσης 2. Άλλη ελληνική παρουσία δεν υπάρχει στα διπλά, καθώς, σε αντίθεση με τα διεθνή τουρνουά, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τα ζευγάρια πρέπει να είναι με αθλητές από την ίδια χώρα. Το απλό αρχίζει από γκρουπ, τα διπλά έχουν μόνο νοκ άουτ ματς.

Η Μπουρνιά είχε κατακτήσει τον περασμένο Νοέμβριο την 3η θέση στην κλάση 1 των γυναικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας και αυτόν τον μήνα είναι νούμερο 3 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Ο Χατζηκυριάκος και ο Μουχθής αναδείχτηκαν δευτεραθλητές Ευρώπης στο ομαδικό της κλάσης 6 το 2019 παίζοντας και διπλό μέσα στο σύστημα διεξαγωγής του κάθε ομαδικού αγώνα. Ο Χρυσικός έχει μετάλλια από διεθνή όπεν. Η Δρακωνάκη είχε την τιμή σε νεαρή ηλικία το 2010 να γίνει η πρώτη από την Ελλάδα, που μετείχε σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατόμων με αναπηρίες.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Σέφιλντ δεν δίνει προκρίσεις για τους Παραλυμπιακούς Αγώνες 2024, αυτό που μετράει, σχεδόν αποκλειστικά, είναι οι πίνακες αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα