Πίσω από την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η είδηση πως η Κίνα αποφάσισε να «ανανεώσει» τη φρουρά που διατηρεί στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ κι αρκετούς μήνες στην ημιαυτόνομη επαρχία όχι μόνο δε λένε να κοπάσουν αλλά διατηρούν τη μαζικότητά τους, ενώ γίνονται ενίοτε αρκετά βίαιες.

Και μπορεί το Πεκίνο να μιλάει για μια «τυπική διαδικασία», όμως υπάρχουν κάποια

επιμέρους στοιχεία στα οποία στέκονται αρκετοί. Το πρώτο έχει να κάνει με το τάιμιγκ της ανακοίνωσης της εν λόγω ανακοίνωσης, καθώς από τη μια μπορεί να εκληφθεί ως ένα «μήνυμα» εκ μέρους της κινέζικής κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές, ενώ από την άλλη είναι δεδομένο πως θα ενεργοποιήσει αρκετά αντανακλαστικά στο εσωτερικό τους ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση σε μια ήδη ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή.

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που αντιτείνουν πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν από έναν χρόνο με την Κίνα να προχωρά σχετική ανακοίνωση. Εδώ όμως έρχεται το δεύτερο στοιχείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς. Κι αυτό γιατί στην εν λόγω ανακοίνωση το Πεκίνο δήλωνε ρητά πως η συγκεκριμένη «ανανέωση» της φρουράς της στο Χονγκ Κογκ δε συνεπαγόταν επ’ ουδενί την αύξηση των κινέζικων στρατευμάτων στην  περιοχή. Το πρόβλημα που εντοπίζουν αρκετοί έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανάλογη δέσμευση δεν υπάρχει στη σημερινή ανακοίνωση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο..

Σε κάθε περίπτωση, τη δεδομένη στιγμή η κινέζικη φρουρά υπολογίζεται σε 8 με 10 χιλιάδες στρατιώτες, που κατανέμονται σε βάσεις στη Νότια Κίνα αλλά και σε παλιούς στρατώνες (από την εποχή των βρετανικών αποικιών) στο Χονγκ Κογκ. Ενδεχόμενη αύξησή τους μπορεί πράγματι να μη σημαίνει τίποτα, όμως οι φόβοι για νέο αιματοκύλισμα όπως αυτό της πλατείας Τιέαναμεν πριν 30 χρόνια έχουν αρχίσει να εκφράζονται δημοσίως. Πόσο πιθανό όμως είναι στην πραγματικότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Το «μη λειτουργικό» σύστημα


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα