Πώς να μην παρακολουθείται η τοποθεσία σας: Ο απόλυτος οδηγός

Οι συσκευές και οι διάφορες εφαρμογές που περιέχουν ή κατεβάζετε, θέλουν πραγματικά—πραγματικά όμως—να ξέρουν πού βρίσκεστε, είτε για να σας πουν τον καιρό, για να σας προτείνουν κάποια εστιατόρια που μπορεί να σας αρέσουν, είτε για να στοχεύσουν καλύτερα και πιο εξατομικευμένα διαφημίσεις. Με την τεράστια άνθηση των mobile apps τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση του τι μοιράζεστε και τι όχι, καθώς και το πότε, μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει σύγχυση.

Είναι, επίσης, πιθανό να εντοπίσετε ασυνέπειες στα διάφορα ιστορικά τοποθεσίας

που καταγράφονται από τις συσκευές σας. Με λίγα λόγια, ενώ πολλές φορές μπορεί να νομίζατε ότι είχατε απενεργοποιήσει και αποκλείσει την κοινή χρήση τοποθεσίας, στην πραγματικότητα εξακολουθείτε να παρακολουθείστε ή το αντίστροφο.

Στο παρόν άρθρο, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη σχετικά με την παρακολούθηση τοποθεσίας, ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Πώς η παρακολούθηση τοποθεσίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση

Τι συμβαίνει όταν θυμάστε ξεκάθαρα ότι έχετε απενεργοποιήσει την παρακολούθηση τοποθεσίας σε μια συσκευή, αλλά η θέση σας εξακολουθεί να εμφανίζεται σε έναν χάρτη; Ή και αντίστροφα, ενώ νομίζατε ότι είχατε αφήσει ενεργοποιημένη τη λειτουργία, βλέπετε κενά στο ιστορικό τοποθεσίας σας; Υπάρχουν μερικές εξηγήσεις, αλλά αυτό που πρέπει στην ουσία να θυμάστε, είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι καταγραφής της τοποθεσίας σας: από τις συσκευές και τις εφαρμογές σας έως και τους ιστότοπους που επισκέπτεστε.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε απενεργοποιήσει την παρακολούθηση τοποθεσίας σε ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά να την έχετε αφήσει ενεργοποιημένη σε ένα tablet. Εάν θέλετε η παρακολούθηση τοποθεσίας να είναι πλήρως ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη, πρέπει να λάβετε υπόψη όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η τοποθεσία σας μπορεί να παραμένει ορατή.

Διαχείριση της παρακολούθησης τοποθεσίας στο κινητό

Android

Τα βήματα για τη διαχείριση της τοποθεσίας σας στο Android διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας, αλλά τα μενού και οι οδηγίες που περιλαμβάνονται, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια. Στις συσκευές Google Pixel, μπορείτε να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Τοποθεσία: σύρετε τον διακόπτη Χρήση τοποθεσίας ώστε να τον απενεργοποιήσετε. Με τον τρόπο αυτό, καμία από τις εφαρμογές σας δεν θα μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκεστε, ούτε και η Google. Εάν αφήσετε τον διακόπτη Χρήση τοποθεσίας ενεργοποιημένο, μπορείτε να προσαρμόσετε την πρόσβαση τοποθεσίας για μεμονωμένες εφαρμογές. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να επιτρέπετε στις εφαρμογές να γνωρίζουν πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή ή μόνο όταν η εν λόγω εφαρμογή «εκτελείται στο προσκήνιο».

iOS

Στο iOS, η διαδικασία είναι παρόμοια. Εάν επιλέξετε Απόρρητο και ασφάλεια από τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, πατήσετε Υπηρεσίες τοποθεσίας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας, τόσο για το τηλέφωνο, όσο και για όλες τις εφαρμογές. Εάν την αφήσετε ενεργοποιημένη, μπορείτε να διαχειριστείτε την πρόσβαση μεμονωμένων εφαρμογών στην τοποθεσία σας, μέσω της λίστας εφαρμογών.

Η διαγραφή των δεδομένων τοποθεσίας που έχουν συλλεχθεί αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς πρέπει να ελέγξετε τις εγγραφές και τις ρυθμίσεις κάθε εφαρμογής που είχε ποτέ πρόσβαση στην τοποθεσία σας. Για την Google και τις εφαρμογές της, μπορείτε να μεταβείτε στο Λογαριασμό σας Google και, στη συνέχεια, να επιλέξετε είτε Ιστορικό τοποθεσίας είτε Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών στην ενότητα Δεδομένα και απόρρητο, ώστε να διαγράψετε τα σχετικά δεδομένα. Θα βρείτε, επίσης, επιλογές για την αυτόματη διαγραφή αυτών των δεδομένων μετά από 3, 18 ή 36 μήνες.

Η Apple δεν καταγράφει τις κινήσεις σας με τον ίδιο τρόπο, αλλά δημιουργεί μια λίστα με μέρη που επισκέπτεστε συχνά (όπως το σπίτι σας ή τον χώρο εργασίας σας), ώστε να μπορείτε να φτάσετε ξανά σε αυτά γρήγορα. Για να διαγράψετε αυτήν τη λίστα στο iPhone σας, ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, επιλέξτε Απόρρητο και ασφάλεια, Υπηρεσίες τοποθεσίας, Υπηρεσίες συστήματος και Σημαντικές τοποθεσίες.

Διαχείριση της παρακολούθησης τοποθεσίας σε φορητό ή σταθερό υπολογιστή

Ο φορητός ή ο επιτραπέζιος υπολογιστής σας είναι απίθανο να διαθέτει δυνατότητες GPS, επομένως δεν θα παρακολουθεί την τοποθεσία σας με τον ίδιο τρόπο όπως το τηλέφωνό σας, αλλά οι εφαρμογές, οι ιστότοποι και το λειτουργικό σύστημα θα εξακολουθούν να έχουν κάποια ιδέα για το πού βρίσκεστε—κυρίως μέσω των τοποθεσιών από τις οποίες συνδέεστε στο διαδίκτυο (για παράδειγμα μέσω του Wi-Fi του σπιτιού σας).

Στα Windows, μπορείτε να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Απόρρητο και ασφάλεια και Τοποθεσία. Όπως και στο Android και το iOS, θα δείτε ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας για μεμονωμένες εφαρμογές ή και για ολόκληρο τον υπολογιστή. Επιπρόσθετα, μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να καθαρίσετε το αρχείο καταγραφής των ταξιδιών σας—κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή δίπλα στο Ιστορικό τοποθεσίας.

Όταν πρόκειται για την ίδια διαδικασία στο macOS, πρέπει να κάνετε κλικ στο μενού της Apple και να επιλέξετε Ρυθμίσεις συστήματος, Απόρρητο και ασφάλεια και Υπηρεσίες τοποθεσίας. Όπως και στα Windows, υπάρχουν διακόπτες για μεμονωμένες εφαρμογές καθώς και για το ίδιο το macOS. Εάν κάνετε κλικ στην επιλογή Λεπτομέρειες δίπλα στις Υπηρεσίες συστήματος, μπορείτε να διαγράψετε τη λίστα με τις «σημαντικές τοποθεσίες» που έχει αποθηκεύσει η Apple για εσάς, όπως ακριβώς κάνει και το iOS.

Εάν η παρακολούθηση τοποθεσίας είναι ενεργοποιημένη για τον υπολογιστή σας και το πρόγραμμα περιήγησης της επιλογής σας, αυτό σημαίνει ότι μεμονωμένοι ιστότοποι, όπως το Facebook ή η Αναζήτηση Google, μπορούν επίσης να γνωρίζουν πού βρίσκεστε. Μερικές φορές αυτό είναι χρήσιμο, μπορεί, όμως, να υπάρχουν φορές που θέλετε να κρατήσετε απόρρητο το πού βρίσκεστε. Κάθε πρόγραμμα περιήγησης έχει ρυθμίσεις για τη διαχείριση της πρόσβασης κάθε ιστοτόπου στην τοποθεσία σας. Ωστόσο, η αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων δεν θα επηρεάσει τα δεδομένα που έχουν συλλέξει αυτοί οι ιστότοποι στο παρελθόν—θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τις επιλογές για τους μεμονωμένους ιστότοπους για να το κάνετε αυτό.

Πηγή: www.wired.com

Keywords
Τυχαία Θέματα