Πώς θα προστατευτείτε από ηλεκτρονικές απάτες;

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια καταναλωτές πέφτουν θύματα απάτης στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το Κέντρο Καταγγελιών Διαδικτυακού Εγκλήματος, μάλιστα, οι καταναλωτές χάνουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως από απάτες που ξεκίνησαν μέσω του διαδικτύου. Αν και οι κίνδυνοι καραδοκούν παντού, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς. Πάμε να δούμε, λοιπόν, επτά συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη.

Τι είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα και
οι ηλεκτρονικές απάτες;

Το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι ηλεκτρονικές απάτες αναφέρονται σε παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, όπως η κλοπή προσωπικών δεδομένων, η οικονομική απάτη, το hacking και το phishing. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τεχνολογικές μεθόδους για να εξαπατήσουν άτομα και επιχειρήσεις, προκαλώντας οικονομικές απώλειες και παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των θυμάτων.

Συμβουλές προστασίας από τις ηλεκτρονικές απάτες1. Ενημερώστε τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές σας

Η κατοχή του πιο πρόσφατου λογισμικού ασφαλείας, προγράμματος περιήγησης και λειτουργικού συστήματος είναι η καλύτερη άμυνα κατά των ιών, του κακόβουλου λογισμικού και άλλων διαδικτυακών απειλών. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις, ώστε να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις μόλις γίνουν διαθέσιμες.

2. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό ασφαλείας

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης έχει μήκος τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρων και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων.

3. Προσέξτε για απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος

Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) χρησιμοποιούν δόλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστότοπους για να εξαπατήσουν τους χρήστες, ώστε να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία λογαριασμού ή σύνδεσης. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα ή αναδυόμενες οθόνες από πηγές με τις οποίες δεν είστε εξοικειωμένοι.

4. Διατηρήστε τις προσωπικές πληροφορίες ιδιωτικές

Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το προφίλ κοινωνικών μέσων για να καταλάβουν τους κωδικούς πρόσβασής σας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις ασφαλείας στα εργαλεία επαναφοράς κωδικού πρόσβασης. Κλειδώστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας και αποφύγετε να δημοσιεύετε δεδομένα όπως γενέθλια και διευθύνσεις.

5. Ασφαλίστε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο

Προστατεύετε πάντα το οικιακό ασύρματο δίκτυό σας με κωδικό πρόσβασης. Όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που στέλνετε μέσω αυτών.

6. Κάντε αγορές με ασφάλεια

Πριν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος χρησιμοποιεί ασφαλή τεχνολογία. Όταν βρίσκεστε στην οθόνη ολοκλήρωσης αγοράς, ελέγξτε ότι η διεύθυνση ιστού αρχίζει με https. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται ένα μικροσκοπικό σύμβολο κλειδωμένου λουκέτου στη σελίδα.

7. Διαβάστε τις πολιτικές απορρήτου του ιστότοπου

Αν και μακροσκελείς και περίπλοκες, οι πολιτικές απορρήτου σας λένε το πώς ο ιστότοπος προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει. Εάν δεν βλέπετε ή δεν κατανοείτε την πολιτική απορρήτου ενός ιστότοπου, τότε καλό θα ήταν να αποχωρήσετε αμέσως από αυτόν.

Πηγή: www.westernunion.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα