Πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Αλβανία στην οριοθέτηση της ΑΟΖ: Οι επαφές Μητσοτάκη – Ράμα και το βλέμμα στη Χάγη

Μία κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα έγινε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία και της συνάντησής με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα, επιχειρώντας να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας με την άντληση ενός ακόμη “εργαλείου”.

Αυτό, δεν είναι άλλο από το συνυποσχετικό των δύο χωρών για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών και την παραπομπή του θέματος στο δικαστήριο της Χάγης.

Η Αθήνα εκτιμά ότι οι

δύο χώρες είναι κοντά σε μια λύση που θα μπορούσε να έρθει και σε λίγους μήνες, αν η γειτονική Αλβανία πάρει την πολιτική απόφαση. Την ίδια ώρα, η Τουρκία, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Αλβανία, ξεσπαθώνει μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας της, και παραλληλα επιμένει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών με “όχημα” το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Με αφορμή δε και τις νέες ακραίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ,η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για “υστερική αντίδραση της Άγκυρας” στα ζητήματα αυτά, που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εικόνα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό μεταξύ Αθήνας και Τιράνων στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δίνοντας ένα ακόμη σήμα στον εξ”ανατολων γείτονα. Άλλωστε έχει προηγηθεί η υιοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, στη βάση των ιδίων κανόνων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ράμα, το ζήτημα της ΑΟΖ ετέθη απο τα πρώτα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του θέματος σε τεχνικό επίπεδο, καθώς διευθετούνται σταδιακά όλες οι εκκρεμότητες.

Είχαν προηγηθεί έντονες διεργασίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Τζάσκα με επιστέγασμα την τελευταία προπαρασκευαστική συνάντησή τους την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ ο Νίκος Δένδιας είδε χθες το πρωί όλες τις πτέρυγες της αλβανικής βουλής, κάποιες εκ των αυτών διαφωνούν με τη χάραξη των ζωνών.

Κατά πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται ότι υπάρχει βούληση από την αλβανική πλευρά για διευθέτηση του ζητήματος αυτού, αλλά πρόκειται για μια διακομματική πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο από την αλβανική ηγεσία.

Συνεπώς, η αλβανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να δεσμευτούν για μια οριστική λύση στο θέμα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος να τιναχθε;i η συμφωνία στον αέρα, όπως έγινε το 2009.

Η ελληνική διπλωματία μάλιστα γνωρίζοντας το παρασκήνιο, σημειώνει ότι αν υπάρχει βούληση, η διαδικασία του συνυποσχετικού μπορεί να “κλειδώσει” σύντομα.

Το θετικό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα αποτυπώθηκε και στα λόγια του πρωθυπουργού της Αλβανίας. “Ξέρετε ότι είμαι σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάρτιση του εν λόγω συνυποσχετικού θα αποτελούσε ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και ισχυρή στήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, με την τήρηση των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ. Επισήμανε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική βαρύτητα για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο σε στρατηγικής σημασίας μέτωπα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα