Προανάκριση για την θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο – Γιατί ο φροντιστής πυροβόλησε και δεν τον νάρκωσε

Προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας, σχηματίζεται για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, στο Αττικό Πάρκο, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια

της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

Τους λόγους που καθιστούσαν αναγκαία τη θανάτωση του χιμπατζή εξηγεί ένας από τους φύλακες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, καθώς κινήθηκε επιθετικά εναντίον μελών του προσωπικού του πάρκου. Τότε λήφθηκε η απόφαση να θανατωθεί.Η απόφαση να θανατωθεί ο χιμπατζής

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Αντώνης Μπάλας, υπεύθυνος θηλαστικών Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, εξήγησε την απόφαση του πάρκου να θανατώσει τον χιμπατζή. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ανθρωποι του πάρκου, οι οποίοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, φέρουν μαζί τους δύο όπλα, μία καραμπίνα και ένα αναισθητικό όπλο, το οποίο ρίχνει βελάκια και δεν είναι τόσο εύκολο στη χρήση του.

Το αναισθητικό όπλο στοχέυει κυρίως στο να περιορίσει το ζώο να μη φτάσει στην τοπική κοινότητα, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

“Το ζώο κρυβόταν σε θάμνους και μετά από πολλές προσπάθειες κινήθηκε επιθετικά σε προσωπικού του πάρκου. Τότε πάρθηκε η απόφαση ότι έπρεπε να θανατωθεί”, δήλωσε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χιμπατζής ήταν 25 χρονών και ζύγιζε 70 κιλά. Όπως δήλωσε ο κος Μπάλας, ήταν δυνατό ζώο και επιθετικό στην υπόλοιπη αγέλη, η οποία προσπαθούσε να τον απομονώσει και να τον ρίξει από την ιεραρχία. Δύο αρσενικοί χιμπατζήδες κατάφεραν να του επιτεθούν και το ζώο μέσα στο φόβο του να σωθεί, πέρασε τον φράχτη του πάρκου.

Θανάτωση χιμπατζή: Έντονες αντιδράσεις και κυβερνητική παρέμβαση

Η θανάτωση του χιμπατζή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα social media και σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Συγκεκριμένα, πολίτες και μέλη φιλοζωικών συλλογικοτήτων βρέθηκαν έξω από Αττικό Πάρκο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η “Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία”, “Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους”, όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων.

Μάλιστα, η θανάτωση του ζώου προκάλεσε την παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά να ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων, με επιστολή του στην Περιφέρεια Αττικής .

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.”Ήταν αδύνατο να το ναρκώσουμε”

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πάντως σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι επειδή ο χιμπατζής βρισκόταν σε μη ελεγχόμενη κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη λύση από την θανάτωσή του.

“Οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ο ιδρυτής του πάρκου μίλησε το πρωί στο MEGA και ανέφερε το λόγο για τον οποίο το ζώο δεν ναρκώθηκε και επιλέχθηκε η εξουδετέρωση του: “Ένα ζώο που είναι σε μία κατάσταση εξάρσεως, φόβου , ανυσηχίας με πολύ ψιλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις” ανέφερε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα