Προς απαγόρευση η διοργάνωση καρναβαλιών για να σωθεί το Πάσχα – Πράσινο φως στην αύξηση πληρότητας των γηπέδων

Με ορόσημο την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων το Πάσχα κινούνται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι που βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία να σταθεροποιούνται, αλλά τους “σκληρούς” δείκτες να επιμένουν, καθώς χθες 108 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των διασωλημένων παραμένει υψηλός φτάνοντας του 524.

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ωστόσο,

τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επιβεβαίωσαν τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν τον προηγούμενο μήνα και μιλούσαν για σημαντική μείωση των κρουσμάτων, η οποία θα είχε αποτυπωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που εξακολουθούν να καταγράφονται στην χώρα μας γεγονός που βοηθάει την μετάδοση της νόσου. “Ήδη, κάποια από τα μέτρα -τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα, στο τέλος δηλαδή της προηγούμενης χρονιάς- έχουν αρθεί. Σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση”, δήλωσε στα “Παραπολιτικά” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.”Κόκκινο” για τα καρναβάλια

Οι διοργανώσεις καρναβαλιών που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας τις Απόκριες, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος, καθώς οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, στις οποίες δεν είναι δυνατό να τηρηθεί κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, ούτε από τους συμμετέχοντες, αλλά ούτε και από όσους βρεθούν για να τα παρακολουθήσουν.

Στην Πάτρα που χτυπάει εδώ και χρόνια η καρδιά του καρναβαλιού, μπορεί ήδη να έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες, ωστόσο ο Δήμος της πόλης ανακοίνωσε πως αναμένει τις αποφάσεις της επιτροπής για το αν θα πραγματοποιηθεί.

“Ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά”, τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Άλλωστε, μια ενδεχόμενη σημαντική διασπορά της νόσου μπορεί να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο το Πάσχα, που φέτος πέφτει 24 Απριλίου. Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας θέλουν η γιορτή της Ανάστασης να θυμίζει εποχές προ κορονοϊού με τους πολίτες να μπορούν ελεύθερα να περάσουν εκείνες τις ημέρες στα χωριά τους.

“Προκαλούν ακόμα μεγάλη ανησυχία οι μεγάλες συγκεντρώσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο Θανάσης Πλεύρης δείχνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τη διοργάνωση καρναβαλιών.Στο 50% η πληρότητα στα γήπεδα

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι λοιμωξιολόγοι θα ανάψουν το “πράσινο” φως για την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα πιθανότατα θα φτάσει το 50% και θα ισχύσει για τους αγώνες από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Υγείας είχε ταχθεί υπέρ χαλάρωσης του συγκεκριμένου μέτρου και στις προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, όμως οι ειδικοί ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί.

Προτίμησαν η άρση των περιορισμών να γίνει σταδιακά, αρχίζοντας με την εστίαση και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Από την στιγμή που δεν υπήρξε επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν

Παρά τη σταδιακή άρση των περιορισμών οι ειδικοί τονίζουν πως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για αρκετό διάστημα ακόμα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας ενδεχομένως να μην ισχύσει στους εξωτερικούς χώρους, όμως στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουμε να τις φοράμε.

“Οι μάσκες θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας”, είπε στον ΣΚΑΙ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το καλοκαίρι.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα